Ekonomi ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın’

‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın’

15.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Facebook’un sahibi olduğu anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın güncellediği gizlilik sözleşmesi için 15 Mayıs’a uzatılan süre bugün doluyor.

‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın’

EKONOMİ SERVİSİ - WhatsApp’ın güncellediği gizlilik sözleşmesi için süre dolarken Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise veri güvenliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için bir video yayınladı. ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın’ prensibiyle hareket ettiklerine dikkat çeken Erkan, Türk mühendislerinin geliştirdiği BİP uygulamasının kişisel verilerin korunmasına yönelik hassasiyet gözettiğini, verilere kimsenin erişemeyeceğini, ayrımcılık ve dayatma yapmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Altın gibi değerli

Dünyanın geleceğine yön veren verinin, bugün petrol ve altın kadar değerli bir varlık haline geldiğini söyleyen Erkan, “Bu yüzden yıllardır ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı’ prensibiyle hareket ediyoruz. Sunduğumuz tüm ürün ve hizmetleri bu prensip doğrultusunda geliştiriyoruz. Bu teknolojilerden elde edilen verileri de Türkiye’nin dört bir yanında kurduğumuz modern donanımlı ve üstün güvenlikli veri merkezlerimizde koruyoruz. Küresel teknoloji firmalarının bazı uygulama örneklerinde topladıkları büyük veriyi bireyleri, toplulukları hatta devletleri etki altında bırakmak için kullanabildiği bir gerçek. Risk analizi ve yönetimi açısından bu tarz potansiyel tehditlere karşı ülkemizin siber sınırlarının korunmasının hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

192 ülke kullanıyor

Kullanıcıların verilerinin gizliliğini ve mahremiyet haklarını korumak için ne gerekiyorsa yaptıklarını aktaran Erkan, “Tamamıyla Türkiye’de geliştirilen BİP’in 192 ülkeden 80 milyona yakın kullanıcıya ulaşması ve son 4 ayda dünyanın dört bir yanında 33 milyondan fazla yeni kullanıcı kazanması bu alan neler yapabileceğimizi göstermesi açısından önemli ve gelecek adına umut verici bir gelişmedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Tepkiler erteletti

WhatsApp 4 Ocak 2021’de gizlilik ilkelerinde yapılan değişikliği ve yeni kullanım koşullarını açıkladı. 8 Şubat 2021’e kadar kullanıcılar sözleşmeyi onaylamazsa, kullanıcıların WhatsApp’ı kullanamayacakları bildirildi. Yayınlanan ilkeleri kullanıcının kabul etmesi halinde Facebook şirketleriyle hesap, durum, bağlantı, cihaz, otomatik olarak toplanan kullanım, kayıt ve konum  gibi kullanıcı verilerinin paylaşılabileceği belirtildi. Uygulamayı kullanacakların verilerini Facebook ile paylaşmayı kabul etmesi gerektiği, sözleşme kabul edilmediği takdirde de kullanıcının artık WhatsApp’a erişemeyeceği belirtildi.

WhatsApp 15 Ocak 2021’de resmi soruşturmalar ve kullanıcıların tepkilerinin ardından kullanıcılara yeni sözleşmedeki değişimleri daha iyi anlatabilme gerekçesiyle 8 Şubat tarihini 15 Mayıs 2021 olarak güncelledi. WhatsApp’ın bugün kullanıcılarına göndereceği yeni kullanım koşullarına onay vermeyenler için aşamalı kısıtlamalar uygulanacak.