Ekonomi Türksat 5B uydusu hizmete giriyor

Türksat 5B uydusu hizmete giriyor

14.06.2022 - 11:48 | Son Güncellenme:

Geçen yılın sonunda uzaya fırlatılan Türksat 5B uydusu, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı program ile hizmete alınacak. Türksat 5B'nin hizmete girmesiyle veri iletim kapasitesi 15 kat artacak, internet altyapısı genişleyecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B'nin performans ve yörünge testleri başarıyla tamamlandı. CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

"Uzay çalışmaları gelişmiş ülkelerin en önemli hizmetlerinden. Uydu hizmetinden haberleşme çok daha fazla hayatımıza girmiş olacak.

İNTERNET HİZMETİNDE HIZ OLARAK HAYATIMIZDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Normal mevcutta uydu hizmetinden 15 kat daha hızlı hizmet alacağız. Karasal olarak ulaşamadığımız alanlara Türksat 5B ile ulaşmış olacağız. Uzay çalışmalarında geçen yıl 2 uydu fırlattık. Türksat 5A’yı 2021’in başında fırlatmıştık. Geçtiğimiz yıl bu günlerde Türksat 5A’yı hizmete almıştık.

2021’in 19 Aralık tarihinde Türksat 5B’yi uzaya fırlattık. 6 ay sonra 40. Yörüngesine yerleşti.

TÜRKSAT 6’A İLE BİRLİKTE NELER DEĞİŞECEK?

En büyük özelliği yerli ve milli uydumuz olması. Uzayda kendi uydusunu temsil eden ilk 10 ülke arasına girmiş olacağız. Hedefimiz 2023 yılı bitmeden Türksat 6A’yı uzaya fırlatmak. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıl dönümünde kendi uydusuyla uzayda temsil eden bir ülke konumuna geleceğiz.

Haberin Devamı

Türksat 6A’nın tamamına yakınını yerli ve milli olarak yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalar artarak devam edecek.

KARADENİZ’DEKİ TAHIL YÜKLÜ GEMİLER HAKKINDA

2 yıllık zorlu bir salgın süreci yaşadık. Tedarik zincirleri değişikliğe uğramıştı ama biz lojistik anlamında Covid 19 salgın sürecini yönettik. Rusya, Ukrayna krizi çıktı. Bu da lojistik koridorları önemli ölçüde etkiledi. Anzak Denizi’nde Rusya’nın kontrolünde olan limanlarda karşılıklı görüşmeler neticesinde oradaki gemilerimizi kurtarmıştık. 3 aya yakın bir zamandır Ukrayna’daki limanlarda toplamda 70’in üzerinde gemi var. Bunların 21 tanesi Türk sahipli gemidir. Bir an önce bunların serbest kalması için önemli görüşmeler yapıyoruz. Milli Savunma Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız takibini yapıyor.

Önümüzdeki günlerde çözüleceğini düşünüyorum. Biz mevkidaşlarımızla görüşüyoruz. Çözülmesi gereken bir sorun ama Rusya, Ukrayna krizinin çözülmesi gerekiyor. İnşallah savaş biter biz de normal düzenimize geçeriz."