Ekonomi TÜSİAD’dan film afişi gibi kapak

TÜSİAD’dan film afişi gibi kapak

12.12.2009 - 00:20 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dış politikasını mercek altına alan Private View dergisi film afişi gibi kapakla çıktı

TÜSİAD’dan film afişi gibi kapak

TÜSİAD’ın yılda 4 kez İngilizce olarak yayımladığı PrivateView (Özel Görüş) dergisinin, son sayısı Türkiye’nin ‘filmi’ni çekti. Türkiye’nin bir bölgesel güç olarak dünya sahnesinde yerini almasını inceleyen dergi, kapağını da bir Hollywood filmi afişi şeklinde tasarladı.
Kapakta, ‘Bir Bölgesel Gücün Yaradılışı’ başlığı altında ‘Bir Türkiye Cumhuriyeti Yapımı’ ifadeleri yer aldı. ‘TÜSİAD Pictures sunar’ denilerek filmin başrol oyuncuları Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Barack Obama, Şimon Peres, Serj Sarkisyan, Mahmut Ahmedinejad, Mesud Barzani, Turgut Özal’ın hatıraları, Vladimir Putin, Silvio Berlusconi, Hillary Clinton, Ahmet Türk, Nicholas Sarkozy, Devlet Bahçeli, Beşar Esad, Deniz Baykal ve Angela Merkel olarak sıralandı.

Batı’dan uzaklaşma tezi çürüdü
Dergide, dünyanın içinde bulunduğu zorlu konjonktürde, Türkiye’nin ekonomi, siyaset ve dış politika alanlarındaki konumu masaya yatırıldı. Editör yazısında, son dönemde Türk dış politikasının tüm dünyada ilgi odağı olduğu, bazı spekülatif yorumlarda Türk dış politikasının İslamileştiğinden bahsedildiği, Türkiye’nin yeniden şekillenen bölgesel düzende proaktif bir duruş sergilediği belirtildi. Türkiye’nin ABD ile yeniden yakınlaşmasının batıdan uzaklaşıldığı tezini çürüttüğü dile getirilen yazıda, Ankara’nın bölge ve dünya politikalarında pasif kalmaktan ziyade oyuncu olarak yer almayı arzuladığı, ilgisini de yalnızca ABD ve Avrupa’yla sınırlamak istemediği belirtildi.
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise, ‘Kriz ve fırsatlar’ başlıklı yazısında, küresel ekonomik krizin dünya siyasetinde yeni stratejiler belirlenmesini gerekli kıldığını belirtti. Yalçındağ, “Türkiye, stratejik konumu sayesinde Avrupa için alternatif enerji kaynakları ve tedarik rotalarını garanti altına alabilir. Türkiye’nin Avrupa Birliği ortak dış politikasına önemli katkıları olabilir. Bu da Transatlantik Birliği güçlendirir. Bu noktadan bakınca Nabucco’nun imzalanması hem Türkiye hem de Avrupa ülkelerinin enerji güvenliği için bir kilometre taşıdır” diye yazdı.
Dergide aralarından Muhtar Kent, Semih İdiz, Cengiz Aktar, Cengiz Çandar, İlter Turan ve Necdet Pamir’in de yer aldığı birçok akademisyen, yazar, gazeteci ve analistin yorumlarına yer verildi.
Private View, başta Avrupa Komisyonu, Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonu Birliği ve ABD Kongre üyesi ile önde gelen AB ve ABD şirket ve düşünce kuruluşları olmak üzere, Türkiye içinde ve dışında etkili kişi ve kuruluşlara dağıtılıyor.