Ekonomi ‘Üç dönem sınırı değİşmemeli’

‘Üç dönem sınırı değİşmemeli’

22.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Euro Bölgesi’nin içinde bulunduğu sıkıntının dünyanın en büyük ekonomisi olan AB’nin en önemli sorunların başında geldiğini belirtti

‘Üç dönem sınırı değİşmemeli’

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyelerinin düzenlediği sohbet toplantısına katılan Bağış şunları söyledi:
“Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa ekonomisinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana bu kadar zor bir dönemden geçmediğini belirtiyor. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ‘Reforma gidilmezse Avrupa Birliği’nin geleceği tehlikede’ diyor olması krizin boyutunu bizlere açıklıyor.”
Bağış, AB üyesi ülkelerin bütçe açıklarıyla, ekonomik daralmayla, borç finansmanıyla boğuşurken hemen yanı başlarındaki Türkiye’nin genç, dinamik ve eğitimli iş gücüyle büyüme rekorları kırarak 2023 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Danışmanlık yapabilirler’
Soruları da yanıtlayan Bağış, AK Parti Tüzüğü’ndeki 3 dönem kuralının değişip değişmemesi yönündeki soru üzerine şunları söyledi:
“Tüzükteki 3 dönem kuralı değişmemelidir. Değişmesinin yanlış olacağına inanıyorum. 2015’te benim de milletvekilliğimin son yılı olacak ama Türkiye’nin çıkarları, bizim çıkarlarımızdan daha önemli. Çünkü bu durum, partinin kendini yenilemesini, kurumsallaşmasını sağlar. Kendini yenileyemeyen partiler halkın gönlünde maalesef yer tutamıyor.”
Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:?“Farklı bir algı da var; sanki AK Parti’deki herkes 3. dönem milletvekilliğinden önümüzdeki döneme kimse kalmayacak diye.... Şu an AK Parti’nin 326 milletvekili var. Bunların sadece 73’ü 3. dönem milletvekilidir. Biz bu kuralı bilerek zaten bugüne kadar gerekli alt yapı çalışmalarını yaptık. 3. dönem milletvekillerinin siyaseti tamamen bırakacakları gibi bir kural yok.
Bazıları Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza danışmanlık yapabilir. Bir kısmı yerel siyaseti tercih edebilir, bir kısmı il başkanımız olabilir, dışarıdan bakan olabilir, bazıları üst düzey yönetici olabilir, yani opsiyonlar çok. Siyaset yapmak için milletvekili olma şartı yok.”

Haberin Devamı

‘2012 sancılı bir yıl olacak’
Bağış, “AB’ye girebileceğimize inanıyor musunuz?” sorusunakarşılık olarak da Türkiye’nin AB’ye girebilecek standartlara kavuşacağını, ancak AB’ye girmeye milletin karar vereceğini söyledi. Bağış, AB’nin şu an bir ‘akıl tutulması’ içinde olduğunu dile getirerek, “2012 sancılı bir yıl olacaktır ama 2013’te bu sorunların hepsi bitecektir” dedi.