Ekonomi Üçüncü sondaj gemisi İngiltere’den geliyor

Üçüncü sondaj gemisi İngiltere’den geliyor

25.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisinin İngiltere’den alındığını ve birkaç hafta içinde Türkiye’de olacağını bildirdi. Dönmez, 3. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nin özel oturumunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Üçüncü sondaj gemisi İngiltere’den geliyor

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de 2 sismik arama ve 2 sondaj gemisiyle hidrokarbon arama çalışmalarını devam ettirdiğini ifade eden Dönmez, Libya ile yapılan deniz yetki mutabakat anlaşmasıyla Doğu Akdeniz’deki yetki alanlarının netleştirildiğini söyledi. Dönmez, bu anlaşmanın uluslararası deniz hukukuna uygun olduğunu belirterek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çalışmalarına devam edeceğini aktardı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisini de satın aldığına dikkati çeken Dönmez, “Üçüncü sondaj gemisini İngiltere’den alıyoruz. Birkaç gün içinde seyre başlayacak ve birkaç hafta içinde Türkiye’de olacak. Cumhurbaşkanımızdan isim babası olmasını isteyeceğiz. Geminin Akdeniz’de çalışma ihtimali yüksek ama uzun süre çalışmaya ara verdiğimiz Karadeniz’e de gemilerimizden birini gönderebiliriz. Ayrıca, dost ve kardeş ülkelerden bizden teknik hizmet almak için talepler geliyor. Onları da değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Lityum tesisi

Dönmez, dünya bor rezervlerinin yüzde 70’ine sahip Türkiye’nin bu pazardaki payının da yüzde 60 seviyesinde olduğunu bildirdi. Bor konusunda çeşitli Ar-Ge çalışmaları olduğunu kaydeden Dönmez, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Batarya teknolojisinde çok hızlı bir gelişim yaşanıyor. Lityumla ilgili bulgular var. Borun içinde bir miktar lityum var. Yılın son çeyreğinde, bor üretirken çıkan atıklardaki lityumun geri kazanılmasını sağlayacak pilot tesis kurabiliriz.”