Ekonomi ‘Ustalara’ eğitim yolu

‘Ustalara’ eğitim yolu

28.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem Araştırma Komisyonu, daha sağlam yapılar için kalıpçı, duvarcı, demirci ustalarına eğitim verilmesi, mesleki yeterlilik belgesi alabilenlerin bu işleri yapması görüşünde birleşti.

‘Ustalara’ eğitim yolu

ÖNDER YILMAZ / ANKARA - Kahraman-maraş merkezli meydana gelen ve 11 ili önemli derecede etkileyen depremleri inceleyen komisyon, yapı ustalarının daha eğitimli olması gerektiği hususunda birleşti. Komisyonda, bir kişinin yapı ustası olabilmesi için sertifikasyon programlarında başarılı olmasına yönelik öneri de getirildi.

Haberin Devamı

YETERLİLİK BELGESİ

Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında mevzuat ne kadar mükemmel olsa da onun uygulayıcıları olan ustaların bilgi, beceri ve deneyiminin önemli olduğu tartışıldı. Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, “Belki her şeyi güzel yapıyoruz, denetimlerin sağlıklı olduğunu kabul edelim ama kalıpçı, tesisatçı, mekanikçi, demirci tüm ustaların mutlaka tamamını hale yola getirmemiz lazım. Yabancı ülkelerde öyle sertifikalı, sıkı eğitimden geçiriliyor. Türkiye’de de elzem bu. Çünkü binayı ne kadar denetlerseniz denetleyin, eğer metreyi bağlarken açılarını vesaire bağlantılarını bindirme boylarını bilmiyorsa el yordamıyla yapıyorsa bu usta veya usulüne uygun tatbik etmiyorsa, kalıbı uygun yapmıyorsa o zaman da sıkıntı oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Komisyonun CHP’li üyeleri de Eroğlu’na destek verirken İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, “Bina yapım ve tadilat işlerinde görev alan her usta, ustabaşı ve işçi yapı statiği ve statik bütünlüğüne yönelik temel eğitimden geçirilerek yeterlilik belgesi almalıdır. Bu belgeyi alanlar, inşaatlarda çalıştırılmalıdır” dedi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan da, “Kesinlikle doğru, ustaların daha kaliteli, daha nitelikli olması için bir şey yapılmalı. Mesleki Yeterlilik Kurumu bunu yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sertifikalı oluyor ama benim de önerilerimden birisi bu olacaktır. Daha zor sınavlardan geçirmemiz lazım. Daha detaylı eğitimler vermemiz lazım ustalarımıza” diye konuştu.

YENİ İNŞAATLARDAN 98’İNE YIKIM KARARI

Deprem Araştırma Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri kapsamlı sunum yaptı. Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, deprem bölgesinde yapımı devam eden inşaat halindeki binaları da taradıklarını belirtirken, şu verileri paylaştı:

“AFAD’la ortak yürütülen çalışma, inşaat mühendisliği lisansı, akademik çalışmaları, doktora ve üstü düzeyde eğitim almış hocalarımız, uzman kişiler tarafından yürütüldü. YÖK’le de konuşarak orgazine ettik. Bütün illerde 27 bin bitmemiş inşaat halinde bina var. 16 binini hocalarımız inceledi. Ruhsatı almış ama çalışmaya hiç başlamamış olanları incelemiyoruz çünkü ortada bina yok. Ama yaş beton çalışmaları başlamış, temeli başlamış, kimi birinci katta, kimi beşinci katta, kimi 10. katta, kimi bitmek üzere ama iskan almamış bunların tamamını incelemesini yaptık. 16 binini inceledik ve sadece 98’inin inşaatına devam edilemeyeceğine hocalarımız karar verdi ve bunların yıkılması kararı alındı. Yine bunlardan bin 132 yapının güçlendirilmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini kaydedildi ve oralarda yapısal inceleme deneyleri başlatıldı, performans analizleri yapılmaya başlandı. Az hasarlı olanlara hocalarımız şu şekilde onarımı olmalı diye önerilerde bulunuyorlar.”