Ekonomi Varlık Barışı nedir? Varlık Barışı ile ilgili merak edilenler...

Varlık Barışı nedir? Varlık Barışı ile ilgili merak edilenler...

25.03.2021 - 09:04 | Son Güncellenme:

Varlık Barışı nedir, nasıl başvuru yapılır? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi ile birlikte Varlık Barışı ile ilgili aramalar arttı. Ekonomi Reform Paketi takvimi belli oldu. Peki, Varlık Barışı nedir? İşte Varlık Barışı ile ilgili detaylar.

Varlık Barışı nedir Varlık Barışı ile ilgili merak edilenler...

VARLIK BARIŞI NEDİR?

Haberin Devamı

İlki 2008'de çıkarılan ve "yurt dışındaki varlıkların yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması" olarak bilinen "Varlık Barışı", yeni Ekonomi Reform Paketi ile gündeme geldi. Teklife göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.

VARLIK BARIŞI BAŞVURUSU

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz ve menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası varlıklarını 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıklarını serbestçe kullanabilecek.

Bildirimde bulunduktan sonra 3 ay içinde yurda getirilen varlıklardan dolayı vergi tahsilatı yapılmayacak.

Haberin Devamı

Bildirimi, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler de yapabilecek. Varlıklara ilişkin vergi dairelerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacak.

Bu kapsamda bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.

Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirime konu edilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi veya bir hesaba transfer edilmesi gerekecek.

Transfer işlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurtdışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olmasının önemi bulunmayacak.