Ekonomi ‘Yabancılar da projelerde düşük aidatı tercih ediyor’

‘Yabancılar da projelerde düşük aidatı tercih ediyor’

03.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancıya 180 konut satan Ukra İnşaat’ın patronu Atilla Yavuz, İngiliz için de Kuveytli için de uygun fiyat, yüksek kalite ve düşük aidat üçlemesinin özel bir önem taşıdığına dikkat çekti

‘Yabancılar da projelerde düşük aidatı tercih ediyor’


Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Yavuz, yabancıya satışın önünün açılmasıyla gayrimenkulden yıllık 7-10 milyar dolar arasında artı bir gelir elde edilebileceğini açıklayarak, olası bir durgunluğun da yabancıya konut satışıyla ilgili yapılacak düzenlemeyle azaltılabileceğini vurguladı.
Genelde yatırım amacıyla konut alan yabancılar için çekim unsurlarından biri olarak kalitenin yüksek, aidatın düşük olmasını gösteren Yavuz “Bazıları Türkiye’den daha önce lüks konutlar satın almış. 1.000 lira aidat ödüyorlar. Biz de ise 50 lira aidat ödeyecekler” dedi.
Şu ana kadar yabancıya 180 konut karşılığında 10 milyar dolar satış gerçekleştirdiklerini belirten?Yavuz, ülkeleri ise Azerbaycan, Kuzey Irak, Kuveyt, İngiltere ve İrlanda olarak ifade etti. Yavuz’un ilginin yoğunluğunu ifade etmek açısından ortaya koyduğu örneklerden biri, Iraklı işadamlarının projelerinden 4 milyon dolar değerinde beş kat satın almaları oldu.
Yabancıya yönelik pazarlama faaliyetlerini de yoğunlaştırdıklarına dikkat çeken Yavuz, Kuveyt’te ofis açmalarını bu yöndeki somut adımlarından biri olarak gösterdi.

‘Fikirtepe’de iyi olan kazanacak’
Atilla Yavuz, gündemlerindeki bir başka konunun da kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, Fikirtepe ile özel olarak ilgilendiklerini söyledi. Burada bir ofis kurduklarını söyleyen Yavuz, dönüşümün yabancısı olmadıklarını belirterek, “Ukra City’de 18 ayda 127 kişi ile anlaştık. Zorlu bir süreçti. Fikirtepe’ye de bu deneyimimizi yansıtıyoruz” dedi.
Yavuz, Fikirtepe’de ilk planda 55 dönümlük araziyle ilgilendiklerini fakat bölgede 2-3 adada daha proje yapmak istediklerini anlattı. Hafriyata temmuz ya da ağustos gibi başlayacaklarını, satışa ise eylül ayında çıkacaklarını dile getiren Yavuz, bölgede ortaklıklara da açık olduklarının altını çizdi. 100 bin civarında konut geliştirilebilecek Fikirtepe’de ciddi bir rekabet yaşanacağına dikkat çeken Yavuz, “Herkes lüks konut yapmak zorunda ama rakip de fazla. İyi olan kazanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSTANBUL DIŞINA ÇIKIYOR İLK HEDEFİ BURSA

Atilla Yavuz, çalışmalarını sürdürdükleri projeler hakkında konuştu. Şu anda 3 bin 400 konutun inşaatını sürdürdüklerini belirten Yavuz, bunlardan 800’ünün inşaatını Ocak 2012’de tamamlayacaklarını açıkladı. 400 konutun satışına devam ettiklerini kaydeden Yavuz, 2 bin 600 konutu da yıl sonunda teslim edeceklerini söyledi.
Geliştirdikleri projelerin 1 yılda yüzde 46 prim yaptığını vurgulayan Yavuz, Esenyurt’taki Hane Plus projesinde 57 bin liradan satışa çıkan konutların fiyatlarının 118 bin liraya, Ukra City’de ise 75 bin liralık konutların 116 bin liraya yükselmesini bunun kanıtı olarak gösterdi. Reklam kampanyasıyla da dikkatleri üzerine çeken Ukra İnşaat’ın 2011 yılında yüzde 200’ün üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini vurgulayan Yavuz, yeni projelerine ilişkin olarak “İstanbul dışında Konya, Ankara, Gaziantep, Bursa gibi ekonominin hareketli olduğu yerlerde konut projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Özellikle Bursa’da arazi arayışlarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?*
Tipi 1+1, 2+1 ve 3+1
Fiyatı (TL) 116.000-331.000
*Ukra City

İkinci kuşak, bahçeli evlerin ikinci etabında görev aldı

Dekar DK’nın ikinci nesilden temsilcisi olan Gülin Kuzu, başında bulunduğu Asmalı Evler’in Yeşilköy ve Floryalı tarafından da tercih edildiğini ifade etti

Gayrimenkul sektörünün deneyimli isimlerinden Dekar DK’nın patronu Salih Kuzu’nun kızı Gülin Kuzu, sektöre adım atan ikinci kuşak isimlerin arasındaki yerini aldı. Pazarlama eğitimi alan ve Dekar DK’nın inşa ettiği projelerde satış ve pazarlamasının başındaki isim olarak rol alan Gülin Kuzu, Bahçeşehir’de hayata geçirdikleri Asmalı Evler projesinin ikinci etabını satışa çıkardıklarını açıkladı. Kuzu, yüzde 75’i satılan birinci etabın ardından ikinci etabı da satışa sunduklarını dile getirdi.
Projeyi bahçeli konut talebine karşılık vermek için 170 özel ev olarak tasarladıklarını anlatan Gülin Kuzu, “Her bir evde asma olan projemiz 50 dönüm arazide yapılıyor ve sadece 170 bahçeli evimiz var. Birçok projede 170 ev bir apartmana bile sığdırılıyor” dedi. Projede metrekare fiyatlarının 2 bin 400 lira ile 3 bin 400 lira arasında değiştiğini kaydeden Kuzu, fiyatların da 332 bin liradan başlayıp 666 bin liraya kadar yükseldiğini belirtti. Kuzu, projede peşin ve kredili ödeme imkanı sunduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Konut alanların yarısı kredi kullanıyor. Diğer yarı peşini tercih ediyor. Müşterilerimiz bize ‘kampanya var mı?’ diye soruyorlar ama biz banka değiliz ve bu yüzden bankaya yönlendiriyoruz. Vade yapıyoruz, ama teslime kadar.”
Florya’dan gelen de var
İkinci etaptaki konutların konumuna dikkat çeken Gülin Kuzu, önleri tamamen açık bir alanda yer alan konutların, ferah bir tasarıma sahip olduğunu belirterek, projenin yer aldığı Bahçeşehir bölgesinin konumuna dikkat çekti. Kuzu, bölgeden Yeşilköy ve Florya’dan ev alanların olduğunu belirtti. Kuzu, ilk etabı 30 Kasım’da teslim edilecek projenin her birinde 40 ila 300 metrekare arasında bahçeler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

HANGİ KONUT KAÇ LİRA?
Tipi ALANI (m2) FİYATI (TL)
Sıra katlı villa 134-177 332.000-560.000
İkiz katlı villa 175-176 495.000-554.000
İkiz villa 180 638.000-666.000

Haberin Devamı

135 yerde kentsel dönüşüm başlattı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, ‘kentsel dönüşüm’ün gündemin öncelikli maddesi haline geldiğini belirterek, kurumun dokuz yılda gecekondu dönüşümü kapsamında 34 projede 32 bin 33 konut ürettiğini açıkladı. 58 ilde 127 belediye ile dönüşüm projesi yürüttüklerini vurgulayan Karabel, sonuç olarak 135 kentsel dönüşüm projesiyle 200 bin 563 konut üretileceğini söyledi.
2011’de gecekondu dönüşümü kapsamında belediyelerle yapılan 42 protokol çerçevesinde 9 bin 902 konut uygulaması başlatıldığını da belirten Karabel, “İdare, dönüşüm uygulamalarıyla yerleşimleri kaçak ve salaş yapılardan, gecekondulardan ve depreme dayanıksız yapılardan arındırmayı sürdürecek” dedi. Karabel’in dikkat çektiği noktalardan biri, gecekondu ve kaçak yapılaşmanın sadece yerel yönetimlerle çözülemeyeceği oldu.

Haberin Devamı

2500 YIL ÖNCE ÇAMURLARLA YAPILAN 12 KATLI BİNALARDA YAŞAM SÜRÜYOR

İnşa edilmeye başladığı gün bu isim verilmese bile Yemen’de 2 bin 500 yıl önce teknoloji henüz bugünün de 2 bin 500 yıl uzağındayken geliştirilen gökdelenler, insanın doğayla mücadelesinin en önemli kanıtlarından biri olarak varlıklarını korumaya devam ediyorlar. Üstelik sadece kerpiçle yapılmış 12 katlı binalar, insanın geleceğe uzanan serüveninde bir 2 bin 500 yıl sonra neler yapabileceğinin kanıtı gibi görünüyor.
Kutsal kitaplarda inşa ettikleri yüksek binalarla tarif edilen Ad kavminin yaşadığı ülke olan Yemen, çamurdan yapılmasına rağmen yüz yıllardan beri ayakta kalabilen ve içinde hâlâ yaşamın sürdüğü ve yapıldığı dönem itibariyle dünyanın ilk gökdelenleri olarak nitelendirilen yapılara ev sahipliği yapıyor.
Tarihi kayıtlara göre ilk gökdelenler, bugünkü Yemen’in kuzeyindeki Hadramut bölgesinde yaşamış Hadramilerin çölden gelen saldırılardan korunmak amacıyla inşa edilmiş.
6 bin 500 bina bulunuyor
Bu başdöndürücü ve çarpıcı mimarinin en güzel örneklerinden biri geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan Yemen’in başkenti Sana’da bulunuyor. Dünyada bir benzeri olmayan bu yapıların başkent Sana’da 6-7 katlılarına, Hadramut ve Şibam bölgelerinde ise 10-12 katlılarına rastlamak mümkün.
Sana’nın ‘Babül Yemen’ olarak adlandırılan surlarla çevrili bölgesi içinde geleneksel mimaride inşa edilmiş, tarihi ve kültürel değere sahip 6 bin 500 kadar bina bulunuyor. Modern hayatın ortasındaki şehir ‘Eski Sana’ olarak biliniyor. Eski Sanalı, bu apartmanlarda yaşamı sürdürürken, aynı teknikleri kullanarak çok katlı evler yapmaya devam ediyor.

NASIL YAPILDILAR?

* Eski Sana’da, genellikle birbirine bitişik tarzda inşa edilen orijinal yapılar sabah ve akşam güneşini alacak şekilde konumlandırılmış.
* Yapıldıkları teknik sayesinde binalar, gecenin soğuğundan ve günün kavurucu sıcağından sakinlerini ustalıkla koruyabiliyor.
* Üst katlarda alt katlara oranla daha büyük pencereler kullanılmış.
* Alt katların aydınlatma ve havalandırmasında duvarların içine yerleştirilmiş boşluk ve kanallar ana enstrümanlardan biri olmuş.
* Pencereler vitray ve rengarenk camlarla bezenmiş
* Binaların bahçelerinin selvi ağaçlarıyla, bahçe duvarlarının ise sarmaşık ve begonvillerle süslenmesi tercih edilmiş.

Eleman için en çok ilan veren sektör inşaat oldu

2011 yılında sektörel bazda en çok eleman ilanı veren sektör yüzde 7.53’lük oranla yapı-inşaat sektörü oldu. İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, iş ve aday arayışına dair güncel bilgiler veren ‘Yenibiriş İstihdam Raporu’nun 2011 yılına ilişkin verilerini açıkladı. 2011 yılı istihdam raporuna göre yayınlanan ilanlarda geçen yıla göre yüzde 10’a yakın artış gerçekleşti.
Sektörler açısından bakıldığında, en çok ilan yayınlanan sektörler 2011 yılında yüzde 7.53’lük oranıyla yapı-inşaat, yüzde 6.35’lik oranıyla sağlık-tıp ve yüzde 5.74’lük oranıyla tekstil sektörleri oldu. Ancak, verilen ilan sayısı açısından düşüş gözlenen istihdam raporuna göre firmalar tarafından en çok aranan pozisyon yüzde 16.68 ile satış temsilcisi olurken, satış temsilciliği pozisyonu için yayınlanan ilan sayısında geçen yıla göre yüzde 4’e yakın bir artış yaşandı.

2011 yılının şampiyon projesi Ankara’dan çıktı

Toplu Konut İdaresi’nin hasılat paylaşımlı projelerinin satışları baz alınarak yapılan listelemeye göre 2011 yılının en çok hasılat yapan projeleri belli oldu. Buna göre, TOKİ'nin 2011 yılında şampiyonluğunu Ankaralı firma Pasifik Gayrimenkul Next Level projesiyle elde etti. Projede 200 ofis satışı yapan firmanın toplam hasılatı ise 132 milyon 126 bin 4547 lira oldu. TOKİ, 2011 yılında 329 konut ve 200 işyeri satışıyla elde ettiği 256 milyon 197 bin 843 liralık ciro rakamı ile yılı kapatırken, listede Next Level’in ardından Koru Florya, Divan rezidans, Konakkale ve Atakent 2 ilk 5 içinde yer aldı aldı.

12 gün süre içinde 12 daire için % 12 indirim

Ispartakule bölgesinde geliştirilen 1stanbul Projesi, 2 Ocak 2012 tarihinden itibaren başlayıp 12 gün boyunca geçerli olacak bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında toplam 12 daire yüzde 12 indirimle satılacak. 1stanbul İcra Kurulu Üyesi Halil Ege, yeni kampanyayla ilgili yaptığı açıklamada “Dairelerimizin yüzde 60’ı satıldı. Yeni yıl dilekleri içinde ev sahibi olmak ilk sıralarda yer alır. Biz de buradan yola çıkarak bu kampanyayı geliştirdik’’ dedi. Ege, 90 bin metrekare alanda geliştirdikleri projenin kaba inşaatını yüzde 85 oranında tamamladıklarını belirtti.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?*
Tipi FİYATI (TL)
1+1 147.000
2+1 162.000
3+1 228.000
3+1 dubleks 334.000
4+1 383.000
* Başlangıç

Altınoluk’a ‘termal’den zengin 700 yeni daire

Balıkesir Altınoluk’ta 115 bin metrekare alanda 700 apart daire ve 16 bin 800 devremülk olarak geliştirilen Heramis Tatil Köyü’nün birinci etabı Haziran 2012’de tamamlanıyor. Aydın Şirketler Grubu ve Çetinkaya İnşaat işbirliğiyle inşaatına başlanan proje için yapılan açıklamada, Heramis, Avrupa’nın en büyük, modern ve en kapsamlı termal devremülk projesi olarak nitelendirildi.
200 milyon dolarlık yatırım bedeline sahip olduğu belirtilen projede yer alan ortak alanlar termal havuzlar, Türk hamamları, macera duşları, saunalar, şok havuzu, masaj salonları, vitamin barlar, kondisyon ve spor salonları, aqua park, taleso terapi havuzları, fizik tedavi havuzu, dalga havuzu, çocuk havuzları, basketbol, voleybol, futbol sahaları, tenis kortları ve squash alanları olarak ifade edildi.