Ekonomi Yap-işlet-devret yatırımlarında denetim şartı kaldırıldı

Yap-işlet-devret yatırımlarında denetim şartı kaldırıldı

05.12.2012 - 10:52 | Son Güncellenme:

Yap-İşlet-Devret Modeli çerçevesinde bazı kamu hizmet ve yatırımlarını yapmaya talip olan isteklilerde, talip olunan yatırım veya işletmeyle ilgili faaliyetlerde bulunma zorunluluğu aranmayacak.

Yap-işlet-devret yatırımlarında denetim şartı kaldırıldı

İsteklide veya istekli ortak girişim grubu ise bu girişim içinde yer alan şirketlerde aranacak şartlar, talip olunan yatırım ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınarak idare tarafından hazırlanan şartnamede belirtilecek.

3996 Sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunun Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, Kalkınma Bakanlığı’nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu’nca 5 Kasım 2012 tarihinde kararlaştırıldı. Bazı yatırım ve hizmetlerini, Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde yapmaya istekli olanların veya istekli bir ortak girişim ise bu girişim içinde yer alan şirketlerin her birinin sağlam bir mali yapıya sahip olmaları gerekecek. Bunun bağımsız denetim firmalarınca tasdiklenmiş bilançoları ile kanıtlaması zorunlu olacak. İsteklide veya istekli ortak girişim ise bu girişim içinde yer alan şirketlerde aranacak şartlar, talip olunan yatırım veya hizmetlerin özellikleri dikkate alınarak idare tarafından şartnamede belirtilecek. Kararla yapılan değişiklik çerçevesinde, isteklinin veya ortak girişim içinde yer alan şirketlerden en az birinin talip olunan yatırım veya işletmeyle ilgili faaliyetlerde bulunması zorunluluğu aranmayacak.

BAKANLAR KURULU YETKİLİ OLACAK

Haberin Devamı

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından gerçekleştirilen yatırım ve hizmetlere ilişkin uygulama sözleşmelerinde sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması hükmünün bulunması halinde; söz konusu yatırım ve hizmetler için yurt dışından sağlanan finansmanın, bu finansmana ilişkin mali yükümlülükler ile varsa finansmanın teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklanan yükümlülükler de dahil olmak üzere Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilmesine karar vermeye ve üstlenime konu mali yükümlülüklerin kapsam, unsur ve ödeme koşullarını belirlemeye ve teyit edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeye Hazine Müsteşarlığının görüşü ve bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Haberin Devamı

GENEL BÜTÇE DIŞINDAKİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARI

Genel bütçe dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile bağlı ortaklıklar ve mahalli idareler tarafından gerçekleştirilen yatırım ve hizmetlere ilişkin uygulama sözleşmelerinde sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması hükmünün bulunması halinde; yatırım ve hizmetler için yurt dışından sağlanan finansmanı, bu finansmana ilişkin mali yükümlülükler ile varsa finansmanın teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklanan yükümlülükler de dahil olmak üzere üstlenmeye söz konusu idare yetkili olacak. Bu idarenin özel bütçe kapsamında olması halinde, bu yükümlülüklerin ilgili idarenin bağlı olduğu Bakanlığın teklifi üzerine ilgili idare tarafından ya da ilgili idarenin bağlı olduğu Bakanın talebi, Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilmesine karar vermeye ve üstlenime konu mali yükümlülüklerin kapsam, unsur ve ödeme koşullarını belirlemeye ve teyit edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeye Bakanlar Kurulu yetkili tutulacak.

Genel ve özel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından geçekleştirilen ve bu madde hükümleri uyarınca üstlenim öngörülen yatırım ve hizmetlere ilişkin uygulama sözleşmelerinin feshini müteakip söz konusu yatırım ve hizmetler için yurt dışından sağlanan finansmanın kullanılmamış kısmına ilişkin mali koşullar Hazine Müsteşarlığınca müzakere edilecek.

YURTDIŞINDAN SAĞLANAN FİNANSMAN

Haberin Devamı

Bu madde kapsamında yurt dışından sağlanan finansmanın, bu finansmana ilişkin mali yükümlülükler ile varsa finansmanın teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklanan yükümlülükler de dahil olmak üzere üstlenilmesi durumunda; üstlenim tarihi itibarıyla vadesi geçmiş anapara ve temerrüt faizi ile bu kapsamdaki diğer finansman maliyetlerinden, mücbir sebep ya da idare kusurundan kaynaklanan haller hariç olmak kaydıyla, görevli şirket idareye veya Hazine Müsteşarlığına karşı sorumlu olacak.

Bu madde hükümlerine göre Hazine Müsteşarlığı’nca üstlenim öngörülen yatırım ve hizmetlere ait ihale şartnameleri yayımlanmadan ve uygulama sözleşmeleri imzalanmadan önce Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü alınacak. Karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi. (ANKA)

Yazarlar