13.11.2008 - 00:55 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, küresel krizin Türkiye’yi de etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini belirterek bankacılık sektöründe alınacak proaktif tedbirlerin gündeme geleceğini söyledi.
Bilgin, son dönemde krize rağmen pazar payını artırma uğruna ‘kendini yarış pistinde sanan bazı bankalar’ olduğuna işaret ederek banka bazında özel rasyolar getirecekleri konusunda uyarıda bulundu.
Active Academy tarafından İstanbul’da düzenlenen 6. Finans Zirvesi’nde konuşan Bilgin, bankaların kendi potansiyelini, aktif-pasif kalitesini ve likiditesini çok iyi bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğini belirtti. Bilgin, “Analistlere hoş görünmek için bankacılık yapmayın” dedi.
Ahlaki riziko
Mevduata garanti yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmesi konusunda hazırlık yapıldığını hatırlatan Bilgin, mevduata sınırsız güvencenin devreye girmesi halinde çok titiz olacaklarını ve ahlaki rizikoya yol açacak bankalara meydan vermeyeceklerini söyledi.
Bankacılık Kanunu’nda yeni düzenlemeler içeren çalışmanın ilgili devlet bakanlığına iletildiğini belirten Bilgin, özellikle kriz dönemlerinde yoğunlaşan söylentilerin sektöre zarar verdiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Biz hassas süreçlerde ağzımızdan çıkan her kelimeye dikkat ediyoruz. Fakat özellikle son 1.5 aydır bazı köşe yazarları, eski bankacılar, eski bürokratlar ve deneyimli gazetecilerin yanlış yorumlarına tanık oluyoruz. Bu dönemde fısıltı riskinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Düzenlemede bankaların itibarına zarar veren bu tür eylemlere karşı da yeni tedbirler getirilmesini önerdik.”
Not serzenişi
Bilgin, geçen yılki konuşmasında hedge fonları eleştirmiş, ”Bu piyasalarda kelebeğin kanat çırpışı, dünyanın başka ülkelerinde fırtınalara yol açıyor” demişti. Bilgin, dünkü konuşmasında da rating şirketlerinin güvenirliliğini kaybettiğini vurgulayarak, “Hâlâ nasıl İzlanda’nın notu Türkiye’den yüksek olur?” diye tepki gösterdi.
Zirvede bankacılık sektörünün 9 aylık verilerini de açıklayan Bilgin, sektörün toplam kredilerinin yüzde 26 büyüyerek 361 milyar YTL’ye ulaştığını söyledi.
Krizin yoğunlaştığı son 1.5 aylık dönemde YTL kredilerin 1.9 milyar YTL yükseldiğine işaret eden Bilgin, döviz cinsinden kredilerin ise kur etkisi arındırıldığında 392 milyon dolar arttığını belirtti.
Başçı: TL’den korkmayın, dövizde temkinli olun
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı, “Türk Lirası’ndan korkmayın” çağrısı yaptı ve “Türk Lirası’nda bize güvenin, ancak dövizde daha temkinli olmakta fayda var” dedi. Finans Zirvesi’nde konuşan Başçı, mevduatta YTL’ye dönüş olduğunu, bu tutarın 20 milyar YTL düzeyinde bulunduğunu, kredilerde de YTL’ye dönüş olması gerektiğini, bu yönde bir gelişmeyi destekleyeceklerini kaydetti.
Bankaların zorunlu karşılıkları indirmeyi Merkez Bankası’nın rezervlerini azaltacağı için pek düşünmediklerini, döviz rezervi konusunda son derece titiz olduklarını vurgulayan Başçı, “Lira likiditesi için teknik faiz indirimi öne çekilebilir, ihale ile DİBS alımı yapılabilir, en son seçenek olarak da munzam karşılıklar indirilebilir” şeklinde konuştu.
Zachau: Dış finansman ihtiyacı 130 milyar dolar
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye’nin 2009’da toplam 130 milyar dolarlık dış finansman ihtiyacı bulunduğunu, bunun önemli kısmının sendikasyon ve ticari kredilerden oluşan kısa vadeli krediler olduğunu ancak çevrilmesinde sorun beklemediğini söyledi. Krizden Türkiye’nin de etkileneceğini, büyümenin yavaşlayacağını, koşulların zorlaşacağını anlatan Zachau, 2009’da cari açığın ise son iki yıla kıyasla düşmesini beklediğini söyledi.
Bankalar Birliği Başkanvekili ve TEB Genel Müdürü Varol Civil de uluslararası kuruluşlar ile dış finansman ayağı güvence altına alınmış bir programın, Türkiye’nin küresel kriz sürecini minimum hasarla atlatmasını sağlayacağını kaydetti.
Ödüller dağıtıldı
Zirvede Active Academy ödülleri de sahiplerini buldu. Bireysel Bankacılık Ödüllerini TEB, İş Bankası ve Bank Asya, Ekonomiye Katkı Ödülü’nü Garanti Bankası, Dış Ticarete Katkı Ödülü’nü Akbank, Sigortacılıkta Bireysel Müşteri Memnuniyeti Ödülü’nü Anadolu Sigorta, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödüllerini de Ülker, Türkiye Vodafone Vakfı ve Ziraat Bankası aldı.