Ekonomi Yazlığa yüksek vergi dönemi

Yazlığa yüksek vergi dönemi

05.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yazlığa yüksek vergi dönemi

Yazlığa yüksek vergi dönemi

TURİZM Bakanı Bahattin Yücel, hükümetin her iki kanadının kumarhanelere ilişkin bakanlığınca yürütülen çalışmaları desteklediğini anımsatarak "Bazı kişilerce tehdit edildim, ediliyorum da. Bunları taksaydım siyasetçi olamazdım" dedi.
Kumarhanelerin kapatılarak belirli merkezlerde toplanması durumunda mafyanın işe el koyacağı söylentilerini "komik" olarak nitelendiren Yücel, şu görüşleri dile getirdi:
"Bunlar fısıltı gazetesinden duyduklarımız. Bazı çevreler ve siyasetçiler de bu söylentileri haklı çıkarmak için çalışmalarımıza gölge düşürmeye çalışıyor. Kumarhaneler çekilişle yatlar, katlar veriyor. Kişiler özel servislerle evlerinden alınarak kumar oynamaya teşvik ediliyor. Son zamanlarda borçlandırarak kredi uygulaması var. Başta çok paniklediler ancak her şey bir süreç. Türkiye'ye uluslararası normları getirmeye çalışıyoruz."
İkinci konutların turizme kazandırılması için kiralanması konusunda bir yönetmeliğin hazırlandığını vurgulayan bakan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin İspanya kıyılarına döndüğü eleştirilerini kabul etmiyorum. Kentleşme rantı fırsat rantını yarattı. İmar rantıyla hiçbir farkı olmayan ikinci konutlarla (yazlıklar) yapılaşma furyası ortaya çıktı. Ege ve Akdeniz kıyılarının kullanılabilir alanının yüzde 14.3'ü turizm amaçlı, yüzde 31.7'si ikinci konutlar, yüzde 54'lük bölümü kentsel kullanım alanına giriyor.
Turistik alanlarda emlak vergisi çok düşük. Çanakkale Küçükkuyu'dan Alanya Gazipaşa'ya, Mersin Ovacık'tan Mezitli'ye kadar bir şerit planı oluşturduk. Yazlığı olandan yüksek emlak vergisi alınacak. Eğer evini kiraya vermeyi kabul ederse bu verginin dörtte birini ödeyecek."