Ekonomi Yeni ‘unicorn’lar için doping geldi

Yeni ‘unicorn’lar için doping geldi

10.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Devlet destekli markalaşma programı Turquality’ye yeni alan olarak E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) eklendi. Oyunu geliştirici, mobil uygulamacı ve e-sporculara yurtdışı desteği sağlanması sektörü memnun etti.

Yeni ‘unicorn’lar için doping geldi

Hanife Baş - Yazılım sektörü e-Turquality kapsamına alındı. Devlet destekli markalaşma programı olan Turquality’ye yeni alan olarak E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) eklendi. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, “Yazılım, dijital oyun, e-spor, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, bulut ve iletişim hizmetleri, veri merkezi, bilişim hizmetleri, dijital aracılık ve hizmet platformları karar kapsamına alındı” dedi.

Haberin Devamı

Yeni teşvikler

Unicorn’ların (değeri 1 milyar doları aşan startup’lar) oluşturulmasına yönelik bilişim sektörüne özel yeni destek unsurlarını içeren E-Turquality’nin oluşturulduğunu dile getiren Kamalı, şunları söyledi:

“Karar kapsamında 14 yeni desteğin en kritik olanı yurtdışı ihale desteği. Bu programda yer alan şirketlerin uluslararası ihaleler sonucunda hizmet/ürün niteliğindeki teslimatlarına karşılık şirketler sözleşme bedeli üzerinden yüzde 20’lere varan destek alabilecek. Yazılım, mobil uygulama, dijital oyun, platform geliştirme desteğinde en dikkat çeken konu ise 10 personelin aylık brüt ücretlerinin yüzde 50 oranında ve personel başına yıllık 600 bin TL’ye kadar desteklenmesi. Bir diğer yeni ve kritik destek kapsamında şirketlerin yurt dışında yerleşik kişilerden yararlanmak üzere çalışmalar yüzde 60 gibi yüksek bir oranda desteklenebilecek.”

Haberin Devamı

Veri merkezi de kapsamda

Karar kapsamında veri merkezi desteği de var. Buna göre, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası veri merkezi olmasına yönelik olarak hizmet gelirlerinin en az yüzde 20’sini yurt dışından elde eden Türkiye’de yerleşik veri merkezi işletmecisi şirketler ve/veya işbirliği kuruluşları tarafından ülkemizde kurulan veri merkezlerinin ilgili giderleri ve 4 kişinin istihdam giderleri kapsanacak.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​