Ekonomi Yeniden değerleme oranı % 36.2 oldu

Yeniden değerleme oranı % 36.2 oldu

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vatandaşın vergi, harç, prim ödeme, trafik cezası gibi tüm işlemlerinde 2021 yılının kalan dönemi ile yeni yılda ödeyeceği tutarı belirleyen yeniden değerleme oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdare Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” ile yüzde 36.2 olarak belirlendi.

Yeniden değerleme oranı % 36.2 oldu

ANKARA Milliyet - Yasa uyarınca Cumhurbaşkanı’nın bu oranı yüzde 50’sine kadar artırma veya indirme yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisini kullanmaması durumunda, 2022’de vergi ve harçlar asgari yüzde 36.2 oranında artacak. 

Haberin Devamı

Her yıl belirlenen Yeniden Değerleme oranına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı kararını açıkladı. 2021 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 olarak ilan edildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar gereğince bundan sonra tüm Vergi, prim, harç, ceza gibi işlemlerde yüzde 36.20 oranında artış yaşanacak.

Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) “Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Üretici Fiyatları Genel Endeksi’nde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığı’nca Resmi Gazete ile ilan edilir” hükmü yer alıyor. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ise Cumhurbaşkanı’nın yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar indirme veya artırma yetkisi düzenleniyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı’nca bu konuda bir yetki kullanımına gidilmemesi durumunda bu yılın son vergi döneminden geçerli olmak üzere 2022’de yeniden değerleme oranı yüzde 36.2 olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

Neleri etkiliyor?

Bu da yeni yılda trafik cezaları, ehliyet pasaport ücretleri, Motorlu Taşıtlar Vergisi, yurt dışından getirilen telefonlara uygulanan harç gibi bir çok vergi ve harç kalemi yüzde 36.2 oranında zamlanacağı anlamına geliyor. Yeniden değerleme oranının etkilediği düzenlemelerden bazıları şöyle:

“Gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan gelir vergisi dilimleri, konut olarak kiraya verilen gayrimenkullere ilişkin istisna tutarı, yemek yardımı istisnası, Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen; fatura kullanma mecburiyeti, usulsüzlük, özel usulsüzlük cezaları gibi çeşitli had ve miktarlar, maktu damga vergileri ve damga vergisine ilişkin üst sınır, yıllık KDV iadeleri için geçerli asgari iade tutarları.”