Ekonomi Yerli elektrik arttı en büyük üretici kamu

Yerli elektrik arttı en büyük üretici kamu

18.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük elektrik üreticileri listesinin zirvesinde, yüzde 22’lik payıyla devlete ait Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) yerini korudu.

Yerli elektrik arttı en büyük üretici kamu

Kearney Danışmanlık ve Enerji Günlüğü internet sitesinin hazırladığı, “MW 100- Türkiye’nin En Büyük Elektrik Üreticileri Raporu ve MW100” araştırmasına göre, elektrik üreticileri listesinin zirvesinde EÜAŞ yer alıyor. EÜAŞ’a bağlı santrallerin 20 bin 981 MWe’lik (megavat elektrik) kurulu gücü bulunuyor. Bu kapasite, Türkiye’nin 95 bin 890 MWe’lik toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 22’sini oluşturuyor.

Yüzde 55’e çıktı


Listenin ikinci sırasında 3 bin 830 MWe’lik kurulu güçle ENKA, üçüncü sırada ise 3 bin 608 MWe’lik kurulu gücüyle Sabancı Holding ile Alman E.ON ortaklığındaki Enerjisa Üretim yer alıyor.

Listedeki elektrik üretim şirketlerinin kurulu güçlerinde, hidroelektrik 26 bin 439 MWe, doğalgazda ise 23 bin 561 MWe kapasite ile öne çıkıyor. Hidroelektrik ve doğal gazı, 19 bin 510 MWe’lik kurulu güçle kömür, 7 bin 417 MWe’lik kurulu kapasite ile rüzgar izliyor. Rapora göre, Türkiye’nin elektrik üretimi kurulu gücü 2020’de salgın önlemlerine rağmen yaklaşık yüzde 5’lik artışla 96 bin megavat (MW) seviyesine dayandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ve yerli kömüre yönelik devlet teşvikleri ile elektrik üretiminde yerli kaynak oranı 2015’teki yüzde 46’dan yüzde 55’e çıktı.
Jeotermal, güneş ve rüzgâr enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı, devlet teşviklerinin de etkisiyle bir senede yüzde 13’ten yüzde 15’e yükseldi. Rapora göre, hidroelektrik santrallerin payı 2020’ye kıyasla gerilerken, bu düşüşte özellikle ekim - aralık ayları arasında yaşanan kuraklık etkili oldu.

Haberin Devamı

Vites yükselecek

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, rapor için yaptığı değerlendirmede, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) ardından, vadeli elektrik piyasasının hayata geçirilmesiyle Türkiye elektrik piyasasının vites yükseleceğini ifade ederek, “Son 20 yılda sisteme ilave edilen 68 bin MW’lık kapasitenin yaklaşık yüzde 90’ı özel sektör tarafından kurulmuştur” dedi. Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık ise, “Eğer nükleeri bir kenara koyarsak, bundan sonra yapılacak elektrik üretim yatırımlarının ağırlıklı olarak yenilenebilir elektrik üretim tesisleri olmasını beklemek yanlış olmaz” diye konuştu.

Yazarlar