Ekonomi Yerli oyuna buyrun

Yerli oyuna buyrun

11.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mobilin de gelişimiyle dijital oyunlar tahtını sağlamlaştırıyor. Henüz istenen sayıda olmasa da dünyada popüler olan Türk oyunları da bulunuyor. İstanbul Kıyamet Vakti, Mount&Blade, Crysis 3 bunlar arasında...

Yerli oyuna buyrun

Dijital oyun sektörü baş döndürücü bir şekilde ilerliyor. Gün geçmiyor ki yeni bir oyun haberi almayalım. Mobilin de katkısıyla her an her saatimizi alıyorlar. Özellikle okulların da tatil olmasıyla dijital oyun oynanma oranları ciddi artış gösteriyor.
Türkiye’nin genç nüfusu ve dijital oyun oynayan sayısının 22 milyon olduğu düşünüldüğünde sektörün büyüklüğü göz önüne çıkıyor. PC, mobil, konsol, sosyal medya dahil dijital oyun pazarımızın büyüklüğü 250 milyon doları aşıyor. En çok da spor ve savaş oyunları tercih ediliyor.
Ama tahmin edildiği gibi sektörde aslan payı dünyanın dev oyun geliştiricilerinin. League of Legends, Country Strike, Candy Crush gibi oyunlar bütün oyun severlerin gözdesi. Çok az da olsa dünya ölçeğinde oynanan yerli oyunlar da var. Bu oyunları araştırdık.

Haberin Devamı

EN ÇOK OYNANANLAR
İSTANBUL KIYAMET VAKTİ

Sobee tarafından Şubat 2004’den beri geliştirilen ücretsiz bir oyun. Tamamen Türk yapımı ve yüzde yüz Türkçe. Bir milyonu aşkın çevrimiçi oyuncusu var. Diğer rol yapma oyunları ile benzerlik gösteriyor. Karakter seçebiliyorsunuz. Oyun, adından da anlaşılacağı gibi dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul’da geçiyor. Eminönü’nde oyuna başlıyoruz. Eminönü’nün görkemi, Yeni Camii, Galata Köprüsü, Mısır Çarşısı, Çınaraltı gibi mekanların yanı sıra Antrepo, Mezarlık, Philotheos’un Labirenti gibi mekanlar bulunuyor.
Oyunun hikayesi ise şöyle. Tarih 25 Aralık 1956. Dünyanın yörüngesi güneş sistemi dışından gelen bir asteroid kümesiyle kesişir ve gezegenimiz felakete tanık olur. Dünyanın her yerinde gerçekleşen büyük yıkımlar milyonlarca insanın ölümüne neden olur. Saklı türler olarak adlandırılan yaratıklar arzın derinliklerinden yeryüzüne çıkar ve insanlarla yaratıklar arasında amansız bir yaşam mücadelesi başlar.

Haberin Devamı

MOUNT&BLADE
Türk firması İkisoft tarafından geliştirilen yayıncı Paradox Interactive’in dağıttığı bir oyun. Kendine ait bir evreni olan, Ortaçağ temalı, tek oyunculu bir rol yapma oyunu. 16 Eylül 2008’de Kuzey Amerika’da satışa çıkan oyun, Avrupa’da da piyasaya sürüldü. Oyunun geliştirilmesine Taleworlds’ün kurucuları Armağan Yavuz ve eşi İpek Yavuz tarafından bağımsız bir oyun projesi olarak başlanıldı.
Oyun Ortaçağ’da, hayali bir mekan olan Kalradya’da geçmektedir. Karakteriniz Kalradya’ya fakir bir yolcu olarak gelir. Oyunda krallık soylularının size verdiği görevleri yaparak para ve nam kazanabilirsiniz. Görevleri tamamladıkça görev aldığınız krallıktaki itibarınız artar ve eğer kralın da gözüne girebilmişseniz krallık soylularından biri olabilirsiniz. On yedinci yüzyılın mimarisine uygun şehirler, kaleler ve mekanlarlar süslü.

CRYSIS 3
Almanya’da yaşayan Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşler tarafından kurulan Crytek tarafından geliştirildi. Electronic Arts tarafından dağıtılan bir bilim kurgu birinci şahıs nişancı video oyunu. Aynı seride 1, 2 ve 3 versiyonu bulunuyor. Crysis 3’de serinin diğer oyunları gibi Türkçe altyazı ve seslendirme var. Windows, Playstation 3 ve Xbox 360 platformları için geliştirildi.
Crysis 3, Crysis 2’den 24 yıl sonrasında yani 2047 yılında ve bir kez daha New York şehrinde geçiyor. İkinci oyunda gerçekleşen büyük savaşın ardından Prophet, Crynet tarafından hapse atılır ve uzaylılar tarafından dünya üzerinde o ana kadar görülmemiş en büyük işgal gerçekleştirilir. Ayrıca New York, Crysis 2’nin sonundaki büyük patlamadan sonra sular altında kalır ve şehir ormanımsı bir hal alır. Crysis 3’te ana karakter Prophet. Bu karakter bu kez intikam için savaşıyor.

Haberin Devamı

Oyuncunun yaşı giderek düşüyor
Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı Mevlüt Dinç, dijital oyun sektörüyle ilgili şu bilgileri verdi:
“- İki yıl içinde büyüklüğünün iki katına çıkması öngörülüyor. 2017’de 100 milyar doları bulacak olan oyun sektöründe mobilin payı yüzde 30’un üstünde olacak.
- Oyuncu yaşı da giderek düştü. Özellikle tablet ve akıllı telefonlarda 2-3 yaşında çocuklar inanılmaz beceri gösteriyor.
- Yerli oyun sayısı maalesef istediğimiz oranda değil. Şu anda daha çok sosyal ve mobil tarafta bir odaklanma var. Genç nüfuslu ülkemiz için mobil oyunlar gerçekten güzel bir fırsat.
- Yerli oyun geliştirici sayısını artırmak için de çaba var. Büyük teknoloji şirketlerinin girşimcilik ve kuluçka merkezleri gibi. Bu merkezlere projelerle gidebilecek gençlerde artış sağlamak lazım.”

Haberin Devamı

YENİ BİR ÜRÜN
G3’ten tek elle kullanıma izin

LG’nin merakla beklenen yeni amiral gemisi G3 satışa sunuldu. Tek elle sorunsuz bir kullanım sunan G3, ‘sihirli tuşu’ ile birleşerek kullanım performansı sunuyor. Metalik dokusu LG G3’ün daha temiz görünmesini ve telefon üzerinde parmak izi bırakmamasını sağlıyor. Metalik siyah, parlak altın, ipeksi beyaz, menekşe moru ve bordo olmak üzere 5 farklı renkte piyasaya sunuldu.
G3, 5.5 inç’lik ekrana sahip. 2.1 Megapiksel ön kamerası, daha net ve kolay ‘selfie’ çekim imkanı sunuyor. G3 ile telefonun hiçbir yerine dokunmadan sadece bir el hareketiyle 3 saniye içinde iyi bir selfie çekebilmek mümkün. 2.5 Gigahertz Snapdragon işlemci, 13 Megapiksel ön kamerası bulunuyor. 149 gram ağırlığındaki telefon, 4G’yi destekliyor. Android KitKat işletim sistemine sahip.

Haberin Devamı

YENİ BİR APP
Milyonluk müzik arşivine erişim...

Dijital müzik hizmeti Deezer ve DJ uygulaması olan “edjing” işbirliklerini yeni bir boyuta taşıyarak, müzik severleri yeni özelliklerle buluşturuyor. Yeni “edjing” var olan kullanıcı deneyimini radikal bir şekilde geliştirecek 3 ana inovatif özellik sunuyor.
‘edjing dünyasıyla’, DJ adaylarının birbirleriyle iletişime geçebilecekleri ve mikslerini paylaşabilecekleri bir sosyal ağ oluşturuldu. Global arama özelliğiyle kullanıcılara 50 milyonluk bir müzik arşivine bir tıkla anlık erişim imkanı sunuluyor. Yeni arayüzle de de, kullanıcıların yeni özelliklere kolay ve rahat bir şekilde erişmeleri hedefleniyor.
Yeni uygulama daha fazla sosyal paylaşım özelliklerine, limitsiz bulut depolama özelliğine ve anlık çalma listelerine erişim imkanı sunuyor.

YENİ BİR İŞBİRLİĞİ
Dünyanın verisini saklayacak

KoçSistem, Zenium Technology Partners ile imzaladığı işbirliği anlaşması kapsamında, Zenium’un İstanbul’da açacağı ve işleteceği veri merkezi İstanbul One’da geniş ölçekli müşterilerine hizmet sunacak.
İnşaatı devam eden İstanbul One’ın, Ocak 2015’te tam anlamıyla faaliyete geçmesi planlanıyor. Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden biri olarak hizmet sunacak olan İstanbul One için Zenium’un 160 milyon dolar değerinde yatırım yapması bekleniyor.
Sadece sektör değil Türkiye açısından da stratejik öneme sahip bir iş ortaklığına imza attıklarını söyleyen KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “Ülkemizin vizyonuna katma değer sağlayan böyle bir projede yer almaktan gurur duyuyoruz. Bu, uluslararası teknoloji firmalarının BT pazarımıza verdiği önemin göstergesi” dedi.