Ekonomi ‘Yeşil Mutabakat’a uymamanın bedeli 2 milyar euro olur’

‘Yeşil Mutabakat’a uymamanın bedeli 2 milyar euro olur’

05.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında hareket etmezsek, fazla değil, 2-3 yıl sonra Avrupa’ya gönderdiğimiz her mala vergi konacak. Bunun Türkiye’ye maliyeti 2 milyar euro olacak” uyarısı yaptı.

‘Yeşil Mutabakat’a  uymamanın bedeli  2 milyar euro olur’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara  CHP, “Enerjide Yeşil Dönüşüm” başlıklı broşür çıkardı. Broşürde değerlendirmelerine yer verilen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Bugün tüm dünya ‘Yeşil Ekonomi’ diyor. Biz de ‘Yeşil Mutabakat’ diyoruz hep birlikte doğayı korumak için, insanlığı korumak için; bütün kainatı, canlıları korumak için... Bu konuda da çok kararlı bir mücadele sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Eğer ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında hareket etmezsek, fazla değil, 2-3 yıl sonra Avrupa’ya gönderdiğimiz her mala vergi konacak. Bunun Türkiye’ye maliyeti 2 milyar euro olacak!”

Haberin Devamı

Faturalar düşecek

Kılıçdaroğlu, değerlendirmesinde, “Ben görüyorum, sanayici görüyor ama devleti yönetenler görmüyor... Ancak hiç şüpheniz olmasın, dostlarımız ile birlikte kuracağımız iktidarın öncelikli hedeflerinden biri de bu konuda hızla adım atmak olacaktır. Türkiye, çağdaş dünyanın ayrılmaz bir parçasıdır. Saray iktidarının bu konu üzerinde yarattığı sis perdesini kaldıracağız” dedi.

Broşürde, “Türkiye yeşil dönüşüm yapmazsa ne olur?” sorusuna, “’Sınırda karbon düzenlemesi’ mekanizmasıyla daha çok vergi öder, sanayici ve üreticilerin rekabet gücü düşer. Türkiye’ye yıllık maliyeti en az 1.8 milyar euro olur” yanıtı verildi. CHP iktidarında enerjide yeşil dönüşüm açısından atılacak adımlar ise şöyle sıralandı:

“Türkiye’nin kendi dinamiklerinin dikkate alındığı, ülkemize özgü yeşil mutabakatı biz yapacağız. Enerji kooperatifçiliği ve hane halkına yönelik çatı uygulamalarının özendirildiği, belediyelerde güneş, çöpten enerji üretimine dayalı modelleri hayata geçireceğiz. CHP olarak kendi enerjisini üreten evler ve mahalleleri yaratacağız. Vatandaşlarımızın enerji faturalarını böylece düşüreceğiz.”

Yazarlar