07.11.2009 - 00:32 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) bağlı şirketleri Osmangazi, Yeşilırmak ve Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ’deki hisselerin özelleştirilme ihalelerinen ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri dün Ankara’da yapıldı.
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş’nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 441 milyon 500 bin dolarla Çalık Enerji verdi. İhalede, bir elemesiz turun ardından beş elemeli tur yapıldı. Daha sonra başlayan açık artırma ise 45 tur sürdü. Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç, “Bundan sonraki üretim ve dağıtım birimlerinin özelleştirilmeleriyle de ilgileniyoruz” dedi. Dinç, daha önce de Bursagaz ve Kayserigaz’ı satın aldıklarını anımsattı.
Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesinin açık artırma turunda, en yüksek teklif 485 milyon dolarla Eti Gümüş’ten geldi. İhale sonrası açıklamalarda bulunan Eti Gümüş Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Yıldız, merkezi Ankara olan Yıldızlar SSS Holding’in Eti Gümüş’ü 2004’te özelleştirmeden aldığını hatırlatarak, “Diğer elektrik dağıtım ve üretim ihalelerine de katılmayı planlıyoruz. Çankırı-Orta’da 100 milyon ton kömür rezervimiz var. Buraya 280 megavatlık bir santral yapmaya hazırlığındayız” dedi.
Aksa peşin ödeyecek
Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş’nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesinde ise en yüksek teklifi 227 milyon dolar ile Aksa Elektrik Perakende Satış verdi. Bir elemesiz, bir elemeli turun ardından yapılan açık artırmanın 33’üncü turunda sonuçlanan ihalenin ardından bir açıklama yapan Aksa Elektrik Perakende Satış Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, ihale bedelini peşin olarak ödeyeceklerini bildirdi. Kazancı, gazetecilerin “Ne kadar yatırım öngörüyorsunuz?” sorusu üzerine, 3-4 yıl için 120 milyon dolarlık yatırım öngörüldüğünü söyledi.
Dün yapılan ihalelerde devir gerçekleşirse Türkiye’de elektrik dağıtımının yüzde 36’sı özel sektöre geçmiş olacak.
Şimdiye kadar 2.3 milyar dolarlık devir yapıldı
Elektrik dağıtımı işinin özelleştirilmesi için TEDAŞ 20 dağıtım bölgesine bölündü. Bu bölgelerden dördünün ihalesi daha önce yapıldı. Bunlar toplam 24 ili kapsayan Başkent, Sakarya, Aras ve Meram bölgeleriydi. Bunlar için yapılan ihalelerde en yüksek teklifi veren şirketler ve teklif tutarları sırasıyla şöyle oldu:
Başkent’e Sabancı-Verbund 1.2 milyar dolarlık, Sakarya’ya Akkök-Çez 600 milyon dolarlık, Meram’a Alarko Alsim 440 milyon dolarlık, Aras’a da Kiler 128.5 milyon dolarlık teklif verdi.
Daha sonra Başkent Sabancı-Verbund’a, Sakarya Akkök-Çez’e, Meram da Alarko ile Cengiz İnşaat ortaklığıyla kurulan ALCEN’e devroldu. Aras’ın özelleştirilmesi konusunda ise ihalede yeterli rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesiyle Danıştay 13. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece şimdiye kadar üç elektrik dağıtım bölgesinde devir yapılmış ve bunlardan 2.3 milyar dolar gelir sağlanmış oldu.
Dün yapılan ihalelerde ise Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak bölgelerine en yüksek teklif veren şirketler belirlendi. Bu bölgelerde devir gerçekleşirse elektrik dağıtımından devletin kasasına girecek tutar 3.4 milyar dolara yükselecek. Daha önce yapılan açıklamalarda yıl sonuna doğru üç ayrı bölge için daha ihale ilanına çıkılabileceği belirtilmişti.