Ekonomi 'Yüksek enflasyon bütçeye yarayacak'

'Yüksek enflasyon bütçeye yarayacak'

03.10.2012 - 12:19 | Son Güncellenme:

Ekonomist Emre Alkin, enflasyonun yüksek olmasının bütçe gelirlerine pozitif etkisi olabileceğini kaydetti.

Yüksek enflasyon bütçeye yarayacak

Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendiren Alkin, enflasyonun yüksek çıkacağını herkesin bildiğini ama yine de Merkez Bankası’nda hedef değişikliği olmadığını söyledi.

Yıl sonu enflasyon oranının yüzde 6’dan düşük, yüzde 8’den de fazla çıkmayacağını kaydeden Alkin, önümüzdeki aylarda enerjiye yapılan zamların enflasyonu yüzde 1’e yakın bir oranda oynatacağını ifade etti.

Önümüzde kasım ve aralık aylarının olduğunu anımsatan Emre Alkin, ”Merkez Bankası bu saatten sonra yüzde 6,5’i revize etmemişse, önümüzdeki 2 ayda major bir düşüş bekliyor demektir. Ya da bir önceki dönemde gelen baz etkisine güveniyor” dedi.

Yıl sonu enflasyon oranının yüzde 6,5’tan aşağı çıkacağını düşünmediğini vurgulayan Alkin, büyümenin de geriye doğru revize edildiğini, bir yandan piyasa enflasyonu yukarı doğru revize ederken, büyümenin resmi olarak geriye doğru revize edildiğini, yüzde 4 büyüme hedefinin yüzde 3,4’e gerilediğini anımsattı.

Yüzde 2,5’ten aşağı büyüme olacağını düşünmediğini ama bir yandan büyüme düşerken, diğer yandan enflasyonun yüksek çıkmasının düşündürücü olduğunu dile getiren Alkin, Türkiye ekonomisinin dış etkilere karşı hassas ve aynı zamanda yapısal sorunlarının da devam ettiğine işaret etti.

"Büyük ekonomilerin problemlerini yaşamaya başladık"

Haberin Devamı

Son aylardaki talep yetersizliği ve kredi piyasasındaki hacmin daralmasına karşın enflasyonun yüksek çıkmasının üzücü olduğunu aktaran Emre Alkin, şunları kaydetti: ”Bu gösteriyor ki sadece enerji fiyatlarına gelen zamlar değil başka şeylere de zamlar geliyor. Gitgide daha zorlaşan bir sürece giriyoruz. Bu da büyüyen ekonominin sorunudur. Daha evvel 1990’larda 2000’lerin başında küçük bir ekonomiydik. Şimdi 1 trilyon dolara yaklaşmış bir ekonomi aynı zamanda eski dinamizmini de doğal olarak kaybetmiş görünüyor. Artık Avrupalı bir ekonominin ya da dünyada hatırı sayılır ekonomilerin problemlerini yaşamaya başladık. Büyüme sancıları, talep yokken enflasyonun yükselmesi vs gibi. Bunlara hazırlıklı olmalıyız. Fakat enflasyonun yüksek olması başka bir açıdan fayda sağlayacak. Bütçe gelirlerini umulandan daha fazla artıracak. Şimdi enflasyon yüzde 6,5’tan daha yüksek çıkarsa, bunun Maliye’ye yardımcı olacağı çok net. Bu da vergi tahsil eden kamu otoritesinin şanssızlıktan doğan şansıdır.”