Ekonomi Yüksek teknolojiye değer ev tekstiline trend katıyor

Yüksek teknolojiye değer ev tekstiline trend katıyor

30.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İhracatta yeni bir seviyeye ulaşan Türkiye, 50 ilin sağladığı rekor oranlarla 2021 yılını kapattı. Rekorda üç büyükşehir İstanbul, İzmir ve Ankara dışında, özellikle büyük markaların kurulu olduğu iller öne çıktı. 

Yüksek teknolojiye değer ev tekstiline trend katıyor

Duygu Erdoğan - İlk 10 şehrin genellikle devleşen markaları, otomotiv gibi büyük fabrikaları, bölgesel güçleri var. Ancak bir şehir var ki ihracat modeli ile tüm şehirlerden ayrılıyor. Denizli’nin ayrışan grafiğinde ihracatın şehrin geneline, tabana kadar yayıldığı görülüyor. Bu sayede 2020’de 3.2 milyar dolara yaklaşan yıllık ihracatını 2021’de 4.6 milyar dolar seviyesine ulaştıran Denizli, Türkiye’nin en çok ihracat yapan dokuzuncu şehri. Yıllık ihracat artış oranı yüzde 43 olan Denizli, 183 ülkeye ürün gönderiyor. 

Haberin Devamı

1980’li yıllarda ihracat hamlesinin aşılandığı Denizlili tüccarlık geleneği, dünyaya hızla açılımla tüm pazarlara kolay adapte olma eğilimini getirmiş. Günceli yakalayabildiklerini ifade eden sanayiciler, bu güçlerini ihracata evirdiklerini belirtiyor. Yurt dışına çok fazla çalışan da göndererek kültürlere uyumlu olunan bölgede, turizmin etkisiyle dışa açıklık da dünyaya entegre olma avantajını sağlıyor.

NASA’ya kablo bakırı

Milliyet’in Anadolu Kaplanları Dizisinde ‘Denizli’nin genlerinde ihracat var’ diyerek şehrin üretim yapısını anlatan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizlili sanayicilerin,  ürettiği her ürünü ihraç etmek için çalıştığını belirtiyor. Keçeci, “Denizli’de kamu ya da yabancı yatırım değil, bizzat Denizlili sanayicinin çalışmalarıyla ortaya çıkan ürün yelpazesi var. Ev tekstili, bakır ve kablo, mermer... Makine ve gıda da bunları destekliyor. Denizli’de iki ürün üreten birini ihracata gönderir. Yüksek teknoloji için gerekli olan saç teli inceliğinde bakırı NASA’ya gönderiyoruz. Ev tekstilinde ise dünyanın moda belirleyicisiyiz” dedi.

Haberin Devamı

Tabana yayıldı

Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ihracatın şehirde tabana yayıldığını anlatırken, sektör çeşitliliğinin de güçlü olduğunu söyledi. Memişoğlu, “Bir yılda 1295 ihracatçı firma sayımız 1535 oldu” dedi.