Ekonomi Zam oranı netleşiyor! Asgari ücrette ne kadar artış yapılacak?

Zam oranı netleşiyor! Asgari ücrette ne kadar artış yapılacak?

29.06.2022 - 15:27 | Son Güncellenme:

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere toplandı. Peki asgari ücret yüzde kaç artacak? Kararı NATO zirvesi sonrası Erdoğan açıklayacak. İşte asgari ücretle ilgili son gelişmeler...

Artan enflasyona karşı asgari ücretlilere yıl ortası zammını görüşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla toplanıyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili son gelişmeleri aktaran CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle şunun altını çizelim asgari ücret komisyonu toplanıyor ama bugün rakamın açıklanmasını beklemiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO dönüşü sonrası açıklayacağım demişti. Bugünkü toplantı taleplerin masaya getirilmesi olacak. Son durum nedir genel çerçevede bu konuşulacak. İçeride bir uzlaşmaya varılmaya çalışılacak.

YENİ ZAM NE ZAMAN NETLEŞMİŞ OLACAK?

Cumhurbaşkanının perşembe günü akşam saatlerinde Türkiye’de olması bekleniyor. O saatlerde biz de rakamın netleşmesine bakmış olacağız. Şimdi bakalım kim ne talep ediyor. Türk İş diyor ki enflasyon farkı verilsin. Mevcutta enflasyon yüzde 73’e dayandı. Yılbaşında yüzde 50 asgari ücret artışı görmüştük. Enflasyon arttığı için maaşlar eridi talepleri gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Normalde aslında asgari ücret belirlenirken yılda 1 kez aralık ayında komisyonun toplandığını görüyorduk. Enflasyon artışı zammı geçtiği için bir ara toplantı ihtiyacı duyuldu. Aslında rutin uygulama bu değil.

Zam oranı netleşiyor Asgari ücrette ne kadar artış yapılacak

İŞVERENLER NE AÇIKLAMA YAPTI?

İşveren ne istiyor. Diyor ki mevcut ekonomik koşullar belli küresel çapta da enflasyon yaşanıyor. Asgari ücret artsın fakat dengeli bir artış olsun diyor. Prim konusunda teşvik bekliyor. TİSK şöyle demişti: Büyük küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz. Yani işletme ayrımı olmasın vurgusu yapılmıştı. Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine açığız vurgusu yapılmıştı.

Hükümet enflasyona ezdirmeyeceğiz vurgusu yapıyor. Oran ne olacak peki onu daha sonra görmüş olacağız. Şimdi bir de mevcutta asgari ücret nedir? Asgari ücret yüzde 50’lik artışla birlikte 2022 yılı için brüt olarak 5 bin 4 lira net olarak 4 bin 253 lira olarak belirlendi. İşverene maliyeti 5 bin 879 lira. 5 bin 879 liranın 5 bin 4 lirası brüt asgari ücret, 775 lirasını sosyal güvenlik primi oluşturuyor. 100 lira 8 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor. İşveren bu noktada destek istiyor.

Geçtiğimiz günlerde Türk İş araştırma yapıyor. Araştırmada yaşam maliyeti ortaya çıkıyor. Haziran ayı araştırmasında Türk İş 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 391 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya çıktı."

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM NEDEN GÜNDEME GELDİ? MASADAN 3 TARAFTA MEMNUN AYRILACAK MI?

Arel Üni. Öğr Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican ise şu ifadeleri kullandı: "Ay sonuna kadar bir uzlaşı çıkması gerekiyor. Masadan bir uzlaşı çıkmak durumunda. Eminim ki siyasi iradenin de nihai karar mekanizmasında etkisi olacaktır. Uzlaşı çıkacak.

Dışsal sebepler hepimizin malumu maliyet enflasyonu nedeniyle emtia gruplarında yükseliş ve başta ABD Merkez Bankası’nın genişlemeci politikalarının geldiği nokta itibarıyla bunun eninde sonunda enflasyonist süreci yaşatacağı gerçeği var. Bizim para politikamız noktasında zamanlama ve iletişim tartışılır ama faizlerin indirilmesi noktasında yanlış bir yerde değiliz.

Bu sene hatırlarsanız ilk KDV indirimi yapıldığı dönemde sizle toplantıya girmeden önce bu sene enflasyon yılı olacak demiştim. Toplantıdan çıktıktan sonra KDV indirimleri de gelince bu sene enflasyonla mücadele yılı olacak demiştim.

Haberin Devamı

Para politikası davranışlarımız ve ABD başta olmak üzere hazine destekli politikalar bizi parasal genişlemeye götürüyor. Dünyadaki gibi biz de aslında enflasyonla büyümeyi önceliklendirmiş durumdayız. Burada baz etkisinin büyük olasılıkla yaz aylarında gerileyerek gıda enflasyonu ve turizm katkısının etkisiyle bunu tercih ettik.

Nominal büyümenin avantajı sağlıklı şekilde kullanılabilirse herkesin arzu ettiği bir duruma doğru gidebiliriz."

İŞTE ASGARİ ÜCRETTE KONUŞULAN OLASI SENARYOLAR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise asgari ücretteki olası senaryoları şöyle anlattı: "Asgari ücretimizi bizim 4 bin 253 lira. 1. formül olarak hesaplamada yüzde 20’lik artış söz konusu olduğunda 5 bin 103 liraya yükselecek. 2. formülde ise 5 bin 316’ya yükselecek.

Enflasyon rakamı sayın yüzde 40’lık emekliye verilecek zammın asgari ücretliye yansıtılma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda 5 bin 954 liraya gelecek.

Haberin Devamı

SGK prim desteği dedik işverenlerin üzerinde şu an 879 liralık SGK priminin alınmadan işçiye yansıtıldığında asgari ücret 5 bin 132 liraya yükselmiş olacak. Bu formülleri çoğaltmak mümkün dengeleri de korumak gerekiyor."