Ekonomi ZORLU İHALE

ZORLU İHALE

23.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ZORLU İHALE

ZORLU İHALE

Temmuz ayında hükümetin kuruluşu ile piyasalar "siyasi istikrar" beklentisine karşılık bulmuştu. Ancak Refahyol'un "istikrarsız siyaseti" özellikle 28 Şubat'tan bu yana piyasaları olumsuz etkiledi. Temmuz ayından beri düşen faizlerle bankaların ellerindeki kamu kağıtları prim yaptı. Ancak son haftalarda aldıkları tahvil ve bonolar bu kuruluşlara üst üste zarar yazdırmaya başladı.
Ancak 26 Mart'ta yapılacak olan 190 trilyon liralık iç borç itfası karşılığında açılması beklenen ihalede Hazine, daha önce olduğu gibi "tok satıcı" değil. Bu yüzden gelecek hafta yapılacak olan ihale piyasalar açısından son fırsatlardan birisi olarak değerlendiriliyor.

Çünkü gelecek haftaki 190 trilyon liralık itfadan başka Nisan ayında yapılacak yüklü son bir geri ödeme bulunuyor. Bunun için gelecek günler için bono stoğu yapıldığı göze çarpıyor. Bankaların bonoda istekli olması Hazine için avantaj gibi görünüyor. Ancak ihalenin zorlu geçeceği şimdiden belli gibi. Çünkü ikinci el bono piyasasında oluşan faiz yüzde 93 seviyesinde. İhalede bu oranın altında bir faiz çıkması beklenmiyor. Bu orandan Hazine'nin 400 trilyona yakın satış yapması bekleniyor. TL yönünden sıkışık olan piyasada Merkez Bankası'nın fonlamasının geçen Cuma olduğu gibi Pazartesi günü de sürmesi bekleniyor. Bu yüzden bankalar Merkez Bankası'ndan aldıkları parayı Hazine'ye satarak, bir ihaleyi daha tamamlayacaklar.

Bono isteği, ihalede talebin yüksek olacağını gösterirken, Merkez Bankası'nın kullanabileceği kısa vadeli avansın limitini doldurmuş olması, Hazine'nin elini kolunu bağlayan en önemli gelişme. Bu yüzden vadeyi de kısa tutması bekleniyor. Bono piyasasında görülen Aralık vadeli kağıtlara geçme isteği doğrultusunda beklenti ihalenin 9 ay vadeli olması yönünde. İhale ile yön bulacak hafta içinde borsada üç aylık kar beklentilerine bağlı kağıt bazında hareket bekleniyor.

ÖYK'nın özelleştirmeleri onaylamasından sonra hazırlığı yapılan ciddi bir satış hazırlığı olmaması borsada hızlı bir yükseliş beklentisini kırıyor. TL'deki sıkışıklığın borsa yanında dövizde de ani bir hareketin gerçekleşmesini engelliyor. Parite dışında önemli bir hareket gözlenmeyen döviz piyasasında aylık yüzde 4 dolayında bir artış ile kurlar baskı altında tutuluyor. Bu yüzden yatırımcılara TL sıkışıklığı olduğu bu dönemde önerilen yegane yatırım aracı repo. Risk alabilenler iyi bir araştırmadan sonra borsada şanslarını deneyebilirler.