Gayrimenkul Uzaktan çalışma ofis kiralarını nasıl etkiledi?

Uzaktan çalışma ofis kiralarını nasıl etkiledi?

28.05.2021 - 08:55 | Son Güncellenme:

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve pek çok sektörde büyük değişikliğe neden olan koronavirüs salgını emlak sektöründe de değişikliklere neden oldu. İmalat sektöründe artan talep nedeniyle fabrika kiraları artarken evden çalışmaya geçilmesiyle ofis kiraları yerinde saydı.

Uzaktan çalışma ofis kiralarını nasıl etkiledi

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, pandeminin emlak sektörüne etkisini değerlendirdi. Müstakil evlerin %48’lik artışla müstakil konutlar olduğunu belirten Hakan Akdoğan, rezidans fiyatlarındaki %34 seviyesindeki artışa da dikkat çekti. İstanbul’da rezidansların m2 fiyatının ortalama 50 TL olduğunu belirten Hakan Akdoğan, Ankara’da bu oranın %44, İzmir’de ise %30 olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan uzaktan çalışma ofis fiyatlarının düşmesine neden oldu. İstanbul’da plazalarda son bir yılda kira artışı %27 oldu. Buna göre 2021 yılında m2 fiyatı 22 TL olarak ortaya çıktı. Önümüzdeki 6 ay boyunca düşüş beklenirken, Ankara’da %17’lik bir gerileme yaşandı. Ankara’da ofislerin kira ortalaması m2 başına 23 TL, İzmir’de ise m2 başına 16 TL olarak sabit kaldı.

Aşılanmanın tamamlanması ve normale dönüşün gerçekleşmesi halinde dahi iş verenlerin uzaktan çalışma modelini uygulamaya devam etmesi de bekleniyor. Günün belli saatlerinde ya da haftanın belli günlerinde ofiste çalışıp, diğer zamanlarda evden çalışmanın devam etmesi halinde, işverenlerin elektrik, internet, telefon gibi sabit giderlerinin ciddi oranda düşmesi bu eğilimi artırıyor. Çalışanların bir kısmı bu uygulamaya sıcak bakarken, bir kısmı verimsizlikten şikayet ediyor. Ev ortamında çalışmanın monotonluğu ve ev işlerinin de devreye girmesi verimsizliğe yol açarken kimi çalışan ise trafikte kaybedilen zamanı yaşamamak için uzaktan çalışma modeline sıcak bakıyor.