Son Güncellenme:
Bir arsanın imar planlarına göre hazırlanan, şeklini, konumunu ve yapılış esaslarını belirlemek için düzenlenen belgeye imar çapı adı verilir. Kadastro çapı ya da kadastro ayırma çapı ise imar planı ile düzenleme alanında kalan parsellerin çap hazırlanarak düzenlenmesi işlemidir.
Kadastro çapında, parsele ait toplam tapu yüzölçüm alanı ile parselin imar düzenlemesi kapsamına girmeyen bölümlerinin yüzölçümleri de yer alır. Düzenleme alanında kalan kısımlar için parsel numarası verilmez. Sadece imar planı numaralandırılması yapılır. Düzenleme sınırı dışında kalan alanlar için kadastro adasının son parsel numarasını takip eden numara verilir. Kadastro çapında parsel sınırı dışına yer alan her bir parça için ayrı ayrı çap düzenlenmez. Tüm parçalar tek bir çap içinde gösterilir.
Kadastro çapı belediyelerden alınır. Onaylanmasında belediye encümeni yetkilidir.
Çap belgesi için taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyenin imar müdürlüklerine bir dilekçe hazırlanarak başvurulur. Çap talebini içeren dilekçe İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne hitaben, taşınmazın mahalle, ada ve parsel bilgilerini içerecek şekilde yazılır.