Emlak Taşınmazdan İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Taşınmazdan İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

25.05.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:

Pek çok sebepten dolayı farklı taşınmazlar ipoteğe düşer. Özellikle üzerindeki borç nedeniyle yaşanan bu durumun kalkması için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Peki taşınmazdan ipotek kaldırma işlemleri nasıl yapılır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Taşınmazdan İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır

Hem konut hem de iş yeri açısından birçok farklı taşınmaz için ipotek yaygın yaşanan durumlardan biridir. Kredi çekmek ya da iş yapmak amaçlı ipoteğe giren taşınmaz adına, daha sonra bunun kaldırılması için birtakım koşullar mevcuttur. Bu koşullar yerine getirildiği takdirde, taşınmaz üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılır.

Haberin Devamı

Taşınmazdan İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

İpotek taşınmazlar üzerinde ödenmemiş borçlar nedeniyle ortaya çıkar. Tabii bunun dışında kredi veya bu gibi birçok nedenden dolayı teminat olarak da değerlendirilir. Böylece kullanılacak olan kredi elde edilir ve farklı amaçlar doğrultusunda değerlendirilir. Daha sonra ise taşınmaz üzerindeki İpoteğin kaldırılması işlemi yapılabilir. Tabii bunun için kanuni izinler resmi olarak bazı aşamaların ve unsurların tamamlanması gerekir.

 - Öncelikle ipoteğe konu olan borcu tamamen ortadan kalkması gerekmektedir. Yani taşınmaz borcu bütünüyle ödenmelidir.

 - Borcun ödenmesinin ardından ipotek yazısı elde edilir.

 - Ardından ipotek yazısı ile beraber tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.

Haberin Devamı

 - İpotek fek yazısı ise banka tarafından ya da borcun tahsis edildiği kurum bünyesindeki kişilerce hazırlanır.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra herhangi bir taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılır. Borcun tamamen ödendiği ve İpoteğin kaldırılması konusunda herhangi bir sorun teşkil etmediğini gösteren yazı ipotek fek yazılır. Tapu Sicil Müdürlüğü kapsamında ele alınan inceleme ile beraber, taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılır. Bu işlem yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürer.

Ancak bazı durumlarda borç ödenmesine rağmen ipotek kaldırma üzerine bazı problemler yaşanabilir. Böyle sorunlar ile karşı karşıya kalındığı zaman ise ipotek kaldırma davası açılır.