26.05.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:
Miras kalması durumunda veraset işlemleri konusu pek çok insan için önem taşıyan konu başlıkları arasında yerini alıyor. Bu bakımdan mirasçı konumunda olan kişiler için bu bilgilere sahip olmak çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Veraset İşlemleri Nasıl Yapılır?
Miras kalmış durumda olan bir gayrimenkul, taşınır mal yahut bankada mevcut durumda olan mevduat gibi çeşitli mal varlığı değerlerinin mirasçılara intikali amacı doğrultusunda yapılması gereken ilk işlem veraset ilamı yani mirasçılık belgesinin alınma işleminin gerçekleştirilmesidir. Veraset ilamı alım işlemi ise noterden yahut sulh hukuk mahkemesinden yapılabilmektedir.
Eğer nüfus kayıtlarında kapalı kayıt mevcut değil ise noterden ücreti mukabilinde veraset ilamının alınması mümkün olmaktadır. Notere başvurmak suretiyle kapalı kaydın olup olmadığını öğrenmek mümkün olmaktadır. Bunun için ise yalnızca mirasçılardan birinin nüfus kağıdıyla birlikte notere başvurusu yeterli olmaktadır.
Kapalı kayıt söz konusu ise sulh hukuk mahkemesine müracaat edilmek suretiyle mirasçılardan herhangi birisi kısa bir zaman dilimi içerisinde mirasçılık belgesini çıkarabilir. Veraset ilamı murisin yasal mirasçılarının kimler olduğunu ve bu kişilerin yasal miras pay oranlarını göstermektedir. Bundan sonra yapılacak olan intikal işlemleri bu oranlara göre gerçekleştirilir. Mirasçılar daha sonra yapacakları miras sözleşmesi yahut açacakları miras davasıyla birlikte mirası farklı oran ve şekillerde paylaşabilme olanağına sahip olurlar.
Veraset Beyannamesi Nereye Verilir?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vefat etmiş durumda olan kişinin son ikametgâhının bulunduğu yerde olan vergi dairesine verilir. Vefat eden kişinin ikametgâhı yabancı bir memlekette ise; Türkiye’deki son ikametgâhının bulunmakta olduğu yerdeki vergi dairesine verilir.