En 20 dakikada yetişiyorlar

20 dakikada yetişiyorlar

18.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dak-Sar'ın yönetimi

20 dakikada yetişiyorlar





Kemal Boz, Kupa Gıda'nın ortaklarından. Şirketi 35 milyon dolar ciro yapıyor. Adnan İrigül, 25 yıllık sanayici, Moğol Makine Sanayi'nin ortağı, şirketi 13 milyon dolar ciro yapıyor. Şevki Bozkurt, Evren Zincir'in yönetim kurulu başkanı, 30 yıllık sanayici, şirketinin cirosu 5 milyon euro. Murat Kaya, Doğal Anonim Şirketi'nin genel müdür yardımcısı. Şirketin cirosu 8 milyon dolar. Hüsamettin Düzenli, Düzenli Metal'in sahibi, şirketinin cirosu 1 milyon dolar. İbrahim Koyunoğlu, 24 milyon dolar cirosu olan Viking Turizm'i yönetiyor, Tuzla'da orta ölçekli bir tersanenin sahibi. Önder Sarıoğlu, Saran Ambalaj'ın sahibi. Şirketinin cirosu 1 milyon dolar...
Bu isimler ve daha birçok işadamı, yönetici hepsi bu derneğin üyesi... Ama üye oldukları bir işadamı derneği değil. Bu kez bir araya geldikleri derneğin 'iş'le bir ilgisi yok. Bu isimleri bir araya getiren 'deniz tutkusu!' Üye oldukları derneğin adı ise 'Denizciler Dayanışma Derneği.'

Tümamiral kurdu
Derneği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda çeşitli gemilerde komutanlık ve komodorluk, NATO karargâhlarında çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1988 yılında emekliye ayrılan Tümamiral Varol Atalay, 1993'te kurmuş. Atalay, Kalamış Marine'in girişinde bulunan belediye arazisini kiralayarak işe başlamış. Denize tutkusu olan, bazıları tekne sahibi onlarca işadamı derneğe üye olmuş, yönetimde yer almış, timlerine katılmışlar. 2001 yılında Denizde Arama Kurtarma'yı, kısaca DAK - SAR'ı kurmuşlar.
DAK - SAR, Tuzla - Çekmece hattında, 12 mil yarıçaplı bir alan ile Boğaz hattında yedi gün 24 saat ücretsiz, gönüllülerden oluşan bir ekiple hizmet veriyor. Bölgesinde en geç 20 dakika içinde olay yerine ulaşan bir sistem kurulmuş.
Derneğin şu anda iki kurtarma botu, üç yardımcı teknesi ve bir palamarı var. Bunlar İngiliz Royal National Life Boat Institution tarafından acil durumlarda kullanılmak üzere DAK - SAR'a hibe edilmiş. Deniz Kuvvetleri de bir çıkartma gemisi hibe etmiş. Sponsor kabul edilmiyor. Bütün üyeleri dernekte aktif olarak çalışmak zorunda.
Her liman ve marinada bir tim oluşturarak denizlerimizdeki güvenliği dünya klasmanında üst sıralara çıkarmayı hedefleyen DAK - SAR'ın şu an bin 600 gönüllü üyesi bulunuyor. Bunların 320'si derneğin açtığı ücretsiz kurslarda eğitilerek deniz kazalarında müdahale edebilecek seviyede profesyonel olarak yetiştirilmiş. Bu gönüllü hayat kurtarıcılarından 100'ü fiili olarak çalışıyor. DAK - SAR'da çalışan işadamları patronluktan sıyrılarak, bir takım gibi çalıyorlar.

Dak - Sar, gönüllülük esasına göre çalışıyor. Kurtarma yapıyor, güvenlik gerektiren organizasyonlarda ücretsiz görev yapıyor. Şimdiye kadar birçok kurtarma yapmış. Marmara Denizi açıklarında mahsur kalan tekneleri yedekleyerek marinalara çekmiş. 28 Haziran 2003'te İstanbul Kürek Yarışları sırasında Haliç Köprüsü'nde intihar girişiminde bulunan genç bir kadını canlı olarak kurtarmış. 2001 yılında Çin gemisi Varyak'ın Boğazlar'dan geçişine refakat etmiş. Kanlıca - Kuruçeşme arası yapılan yüzme yarışlarında yorulan ve suda kalan yaklaşık 60 yüzücüyü denizden toplamış. Dak - Sar, bunların dışında yüzme ve yelken yarışlarında da güvenlik görevi alıyor.

Varol Atalay (Başkan-Emekli Tümamiral), Devrim Çobancıoğlu (Emekli Tuğamiral - Hatko'da yönetici), İbrahim Koyunlu (Viking Turizm'in ortağı), Ayhan Yıldızel (Artı Denizcilik'in sahibi), Şevki Bozkurt (Evren Zincir'in Sahibi), Yüksel Dilmen (Ayberk Gümrük yöneticisi), Oryal Ünver ( Etkin Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı), Enver Durulmuş (Emekli Deniz Kur. Albay), Baki Gökbayrak (Dearsan Tersanesi'nin sahibi), Sümer Gürer (Broker), Haldun Özgü (Sigortacı), Serdar Argıç (Broker), Murat Kaya (Doğal AŞ Genel Müdür Yard.), Orhan Altan (İşadamı), H. Selçuk Kır ( Selcan Mimarlık'ın sahibi), Lale Demiral (Ekonomist), Hüsamettin Düzenli (Düzenli Çelik'in sahibi), R. Ata Sirkecioğlu ( Viking Marin ortağı), Adnan İrigül (Moğol Makine Sanayi'nin ortağı), Önder Sarıoğlu (Saran Ambalaj'ın ortağı), Kemal Boz ( Kupa Gıda'nın sahibi), Tamer Tanaltay (ODC İrtibat'ın sahibi), Yavuz Sipahi ( Satış uzmanı, A. Emin Turgan (Enak Tekstil'in ortağı), Selcan Tanınmış (Gazeteci.)



BUSINESS


Bakana, Başbakan'a önceden veri bildirmek yok
Editörden
Markanızın çizgi roman olacak ruhu var mı?
120 bin kadının patronu
'Kurtaran' işadamları
Pazarlamaya 'cenin'ken başlıyor
'Üç katı maaş veriyorum, gel'
125 bin dolarlık yardıma 11 milyon dolarlık reklam
Koç, Sarayköylü Filiz'i İstanbul'a getiriyor!
Sakıp Sabancı'dan iş etiği dersleri
Kipa'yı sattı, şimdi Tekel'i Koreli'ye Piyango'yu İtalyanlar'a satmak istiyor
Halka açık şirketler bu yıl neden kâr dağıtmadı?
'Laz inadı' ile ortaya çıkan futbol markası borsaya geliyor
Başbakan, IMF'ye alternatif rapor istedi
'Uzayda arsa' satılıyor
Çiftçi prens iş konuşmaya geliyor
Bir karpuzun içindeki düşünceler
Yıldızların saç modeli sokağa taştı
Ne olacak bu Mıcrosoft'un hali?