Sorulduğunda, 'kozmetik işine tam olarak ne zaman başladığını' hatırlamadığını belirtiyor. Bildiği, hatırında kalan daha sekiz yaşındayken bir kozmetik deposunda çalışmaya başladığı, 17 yaşında da kendi şirketini kurarak parfümeri işine girdiği.... Bugün 13 mağazası olan Sevil Parfümeri'nin sahibi olan Yusuf Sevilla'nın çok genç yaşta böyle bir işe girmesinin nedeni ise kadınlara güvenmesi. "Kadınlar beni yaya bırakmaz diye düşündüm. Kadınlara güvenerek başladım ben. Erkekler olsaydı mutlaka yaya kalırdım" diyor.
İlk şube gezici Yusuf Sevilla'nın şirketinin ilk şubesi 'gezici.' Yani, şirketinin sabit bir mekanı bile yok. "İlk şube bendim. Yani ilk şube sıfır metrekareydi, 1976'da sekiz metrekare oldu. Şu anda yanılmıyorsam 4 bin metrekare" diyor. Sevil'in İstanbul'da 9, Kayseri'de 1, Ankara'da 2 ve İzmir'de 1 şube olmak üzere toplam 13 şubesi var.
Sevil Parfümeri'nin kendini sürekli yenilediğini anlatan Yusuf Sevilla, 1983 yılında 'toptan satış yerine butik yöntemiyle çalışma' kararı aldığını, bunun da Sevil'e liderlik getirdiğini belirtiyor.
'Ruhumu satamam' "Bana göre franchise ruh satmaktır" diyen Yusuf Sevilla, "Çocuğumdan sonra gelen çocuğum Sevil Parfümeri'dir. Ben onu satmam da kullandırmam. Ancak yurtdışına açılmak benim hayalim. Ama bunu yapsa yapsa kızım yapar" diyor.
Yıllardır bu sektörün içinde olan Yusuf Sevilla'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de kozmetik kullananların oranı
yüzde 10 bile değil. "70 milyon nüfusu olan bir ülkede mas market ve selektif dahil olmak üzere kozmetik tüketicisi 1 milyonu geçmez" diye konuşuyor.
Buna karşın sektörün geleceğinden
umutlu: "Ticaretin kendisi bir risktir. Biz birşeylerin böyle kalmayacağına ve iyi gideceğine inanıyoruz. Sonuçta çıta yükselecek. Çıtanın yükseleceğini tahmin edeceksin ve ona göre yatırım yapacaksın ki çıta yükselince gerekli yerde olabilesin.
BUSINESS