Cuma günü Türkiye'de de vizyona giren ve Hz.İsa'nın
son 12 saatini konu alan 'Tutku: Hz.İsa'nın Çilesi' filmi, yapımcısı ve yönetmeni Mel Gibson'a büyük bir servet kazandırdı. Daha önce benzer bir film olan 'Günaha Son Çağrı'nın 1988'de 8 milyon
dolar gibi küçük bir gişe hasılatı yapmasından dolayı, büyük stüdyoların ilgisiz kalması üzerine, filminin tüm masraf ve dağıtımını da üstlenen Avustralyalı aktör - yönetmen Mel Gibson 55 milyon doları cebinden ödedi. Ama bu masrafın 10 katını kazanmaya doğru gidiyor.
Filme olan ilginin devam etmesi durumunda, yalnızca ABD hasılatının 400 milyon doları geçeceği düşünülüyor. Salon payları düşüldükten sonra Gibson'ın ABD kârı 150 milyon dolar olacak. ABD hariç dünya genelinde ise filmin 600 milyon dolarlık gişe hasılatı yapması bekleniyor. Böylece yaklaşık 1 milyar dolarlık toplam gelirden Gibson'ın cebine girecek olan para 350 milyon dolar olacak.
Yeni filmlere yatıracak Ancak, Gibson'ın cebine girecek gelir bu 350 milyon dolarla da sınırlı kalmayacak; çünkü, kitap, müzik, hediyelik eşya, televizyon, video ve DVD'den gelecek lisans ve ürünlerden de bir bu kadar gelir daha bekleniyor. Yani Gibson'ın toplam kazancı 700 milyon dolar civarında olacak. Üstelik filmin yarattığı sansasyonun devam etmesi bu rakamı daha da yukarı çekebilecek. Gibson'ın
yarım milyar doların üzerindeki parayla ne yapacağı merak konusu ise de aktöre yakın kaynaklar, yeni dini içerikli filmlerin yolda olduğunu söylüyor.
İsa'nın çivileri sembol oldu Yıllık 4.2 milyar dolarlık satış yapan ABD dini eserler endüstrisi, filmin vizyona girmesiyle hareketlendi. Filmle ilgili satılan en popüler aksesuvar 6 santimlik çiviler. Çarmıha gerilmeyi simgeleyen çiviler, deri ipe bağlı bir kolye şeklinde satılıyor. Piyasaya ilk etapta 100 bin çivili kolye sürüldüğü belirtiliyor. Dini eserler ve aksesuvarlar satan dükkanlarda bu kolyelerin tanesi 17 dolara satılıyor. Stokların yetişmemesi nedeniyle çiviler ünlü açık artırma sitesi e - bay'de 20 dolardan alıcı buluyor. 'Tutku çivisi' olarak adlandırılan aksesuvar üreticilerce haçın yerini alacak Hıristiyanlığın yeni sembolü olarak pazarlanıyor.
Dini eser kitapçılarında Tutku kolyeleri adı verilen çivili kolyeler, Tutku haçları, rozetleri, anahtarlıkları ve film müziği CD'leri yok satıyor. Filmle ilgili tişörtler, kitaplar, ajandalar ve kahve kupaları raflarda uzun süre durmuyor. Fiyatlar 3 dolarlık rozetlerden, 25 dolarlık foto albümlerine dek çeşitlilik arzediyor.
Gençler havalı buluyor 'İsa'nın Tutkusu Mücevherat Seti' de piyasaya sürülen film ürünlerinden. Takı setinin yaratıcısının bir önceki koleksiyonu da bilezikler, broşlar ve kolyelerden oluşan 'İsa olsa ne yapardı?' setiydi. Konuya dinin ticarileştirilmesi açısından eleştiri getirenler 'İsa olsa ne alırdı?' şeklinde ironik yaklaşımlarda bulunuyor. Bir kesim alışveriş çılgınlığının Hz.İsa'ya duyulan sempatinin bir dışavurumu olarak görürken bazıları da bunun bir moda olduğunu, özellikle gençlerin boyunlarına çivi asmayı havalı buldukları yorumu yapıyor.
Rekor üstüne rekor • Film, vizyona girdiğinin beşinci günü 125.2 milyon dolarlık hasılatla Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü'nün rekorunu kırdı.
• Bir gün sonra 128.1 milyon dolar ile altyazılı film hasılat rekorunu Kaplan ve Ejderha'nın elinden aldı.
• İki hafta sonra Kalbinin Sesini Dinle'nin 241.4 milyon dolarlık bağımsız film hasılat rekorunu kırdı.
• Mart sonunda Matrix: Reloaded'ın 281.5 milyon dolarlık 16 yaş sınırı olan film rekorunu kırdı.
• 329.4 milyon dolar sınırını geçince de en çok kazanan 10'uncu film olan Forrest Gump'ı tahtından indirdi.
• Filmin en çok hasılat yapan ilk 5 film arasına yükselmesi bekleniyor.
BUSINESS