25.06.2021 - 14:20 | Son Güncellenme:
Avrupa ve hatta dünya çapında aşılama çalışmalarının artmasıyla birlikte, pandeminin yayılımının önlenmesi için uygulanan sıkı tedbirlerde de kademeli bir azalma söz konusu. Pek çok ülke kendi içinde uyguladığı tedbirleri hafifletirken yurt dışından gelecek olan ziyaretçilere yönelik kısıtlamaları da güncelliyor. İşte bu süreçte Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yabancılara yönelik uyguladığı pandemi prosedürleri.
Akdeniz'in en önemli turizm destinasyonlarından biri olan İspanya, pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Büyük can kayıplarının yaşandığı ülke, 2020 yılında en önemli gelir kalemlerinden biri olan dış turizminde de büyük kayıplar yaşadı. Bunda kuşkusuz hem insanların başka ülkelere gitme konusunda yaşadığı kısıtlayıcı engeller hem de psikoloji durumlar etkili oldu.
İspanya, son dönemde hızlandırdığı aşılama çalışmalarıyla birlikte 2021 yazının bir öncekisinden farklı olması için büyük bir çaba sarf ediyor. Ülke içinde uygulanan tedbirleri kademeli bir biçimde gevşeten İspanya, risk grubunda yer almayan ülkeler için kapılarını 7 Haziran itibarıyla tamamen açtı. Risk grubunda yer alan ülkelerden gelenlerin ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış olan aşılardan birinin her iki dozunu da en az 14 gün önce tamamlamış olmaları gerekiyor.
Dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olan Almanya yaşlı nüfusunun da etkisiyle salgın sürecinde dönem dönem en sert tedbirleri uygulamak durumunda kalan ülkelerden biri oldu. Yeme içme mekanlarının uzun bir süre kapalı olduğu ülkede şu an da kademeli bir biçimde normalleşme adımları atılıyor. Bir yandan da aşılama çalışmaları hız kazanmış durumda.
Aynı zamanda bir turizm ülkesi olan Almanya, tıpkı diğer rakipleri gibi geçtiğimiz yılı bu konuda büyük kayıplarla yaşadı. Uzun bir süre sınırların kapalı olduğu ülke kademeli bir biçimde sınırlarını yabancılara açıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100'ü aşkın ülkeden gelen ziyaretçilerden PCR testi veya karantina talep eden Almanya, AB'nin tanıdığı aşıları yaptıranları bunu ibraz etmeleri halinde karantinadan muaf tutuyor.
Adriyatik kıyısındaki turizm ülkesi Hırvatistan da kademeli bir biçimde normalleşme adımlarını atmaya başlayan ülkeler arasında yer alıyor. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ne de üye olan Hırvatistan, kıyılarının yanı sıra tarihi güzellikleriyle de son dönem en gözde tatil destinasyonlarından biri haline gelmeyi başarmış durumdai.
Tıpkı diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler gibi hızlı bir aşılama süreci yaşayan Hırvatistan, kapılarını da yabancılara açmaya başladı. AB üyesi ülkelerden gelenlere kapılarını açan Hırvatistan, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'dan gelenlerin için aşı durumlarına bakmaksızın karantina uyguluyor. Bunun dışında aşı yaptırmış olanlar veya negatif testi bulunanlar Hırvatistan'a gidebiliyor.
2020 itibarıyla Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere, pandemi sürecinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Salgının sürecin de özel bir varyantın ortaya çıktığı ülke olan İngiltere bu yüzden dünyanın büyük bölümünden tecrit edildi. Pek çok ülke İngiltere'ye sınırlarını tamamen kapattı. Öte yandan ülke genelinde de kısıtlamaya yönelik sıkı tedbirler uygulandı.
Ancak son iki aydır hızlı süren aşılama çalışmalarıyla birlikte İngiltere kademeli bir biçimde normalleşme adımları atmaya başladı. Kısıtlamaların kaldırıldığı ülkede aşılamada da büyük mesafe kat etmiş durumda. İngiltere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke vatandaşından iki haftalık karantina talep ediyor.
Avrupa'nın en batı noktalarından biri olan Portekiz, salgın sürecini başarıyla yöneten devletler arasında gösteriliyor. Kısa bir süre vakaların büyük artış gösterdiği ülke daha sonra aldığı tedbirlerle bu durumu tersine çevirmeyi başardı. Hâl böyle olunca da Portekiz kademeli bir biçimde hem ülke içinde normalleşmeye hem de kapılarını yabancılara açmaya başladı.
Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz, birlik üyesi ülkelerin vatandaşlarına kapılarını açmış durumda. Bunun dışındaki ülkelerden Portekiz'e gelecek olanların aşı belgesi ve bu belgede aşıyı ne zaman yaptırdıklarının yanı sıra aşı türünü de belirtmeleri gerekiyor. Portekiz AB'nin onay verdiği aşıları kabul ediyor. Bunun dışında PCR testi negatif olanlar da Portekiz'e gidebiliyor.
Turizm ülkesi Yunanistan da kademeli bir biçimde normalleşme adımları atan ülkeler arasında yer alıyor. Pandemi döneminde yer yer sıkı tedbirler uygulayan ülkede aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte normalleşme adımları da atılıyor. Bu doğrultuda yeme içme mekanları gibi kapalı alanlar da açılırken yabancıların da ülkeye girebilmesine imkân sağlanıyor.
Yunanistan'a seyahat edeceklerden aşı belgesi, negatif PCR test sonucu veya koronavirüsü atlattıklarına dair belge sunmaları isteniyor. Yunanistan BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson&Johnson, SputnikV gibi aşıların yanı sıra geçtiğimiz haftadan itibaren Türkiye'de de kullanılan Sinovac aşısını geçerli sayıyor.
Dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri olarak kabul edilen Fransa uzun süredir koronavirüs pandemisi nedeniyle kısıtlamalar uygulamak zorunda kaldı. Yakın zamana kadar tüm kapalı mekanların kullanımı herkese yasaktı. Kademeli olarak önce teras ve bahçesi bulunan mekanların açılmasına izin veren Fransa Hükumeti artık kapalı mekanların da kullanımına izin verdi.
Turizmin önemli bir gelir kaynağı olduğu Fransa'da kayıpları nispeten azaltabilmek adına hızlı seyreden aşılama çalışmalarının da etkisiyle sınır kapıları Schengen ülkelerine açıldı. Schengen bölgesi vatandaşları dışında Güney Kore, Japonya ve İsrail vatandaşları Fransa'ya herhangi bir belge sunmadan girebilecek. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler negatif test sonucu veya aşı belgelerini sunmak durumunda.
Avrupa'nın özellikle kış turizmiyle öne çıkan ve dünyanın da en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre her ne kadar AB üyesi olmasa da Schengen bölgesinde yer aldığından ötürü pandemi sürecinde normalleşme adımlarında bu prosedüre uygun hareket ediyor. AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları İsviçre'ye gelirken AB'nin onayladığı aşılardan birini iki doz yaptırmış olmaları ya da negatif PCR test sonuçlarını göstermeleri gerekiyor.
Dünyanın en yaşanılabilir ülkelerinden biri olarak kabul edilen Avusturya da tıpkı diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi normalleşme adımları atmaya devam ediyor. Artan aşılama çalışmalarıyla birlikte Avusturya'ya gelecek olan Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarından birliğin kabul ettiği aşılardan iki doz yaptırmış olmak ya da negatif PCR testi sonucu talep ediliyor.
Avrupa'nın küçük ve bir o kadar doğa harikası ülkesi Slovenya, Almanya'ya benzer bir prosedürü izliyor. Buna göre AB tarafından onaylanmış olan aşılardan birinden iki dozu da yaptırmış olanlar veya en geç iki gün önce PCR test sonucu negatif çıkmış olanlar Slovenya'ya gidebiliyor.
Avrupa Birliği ülkesi Polonya da seyahat prosedüründe komşusu Almanya'ya benzer bir uygulamayı izliyor. Polonya'ya gelecek yabancılar arasında AB tarafından onaylanmış olan aşılardan birinden iki dozu da yaptırmış olanlar veya en geç iki gün önce PCR test sonucu negatif çıkmış olanlar Polonya'ya gidebiliyor.
Şimdi de rotamızı yakın coğrafyalara ve komşularımızı çeviriyoruz. Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan, Türk vatandaşlarından negatif PCR testi sonucunu seyahat için yeterli kabul ediyor. Bunun yanı sıra her iki doz aşıyı yaptırmış olmak da Bulgaristan'a girişlerde yeterli kriterler olarak belirlenmiş durumda.
Türk turistlerin yurt dışında en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Sırbistan pandemi süresi boyunca Türkiye'ye sınırlarını kapatmayan ülkelerden biri oldu. Negatif PCR testi sonucunu gösteren herkes herhangi bir karantinaya tabi olmadan Sırbistan'a gidebilmekte. Üstelik Sırbistan, Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkelerden biri.
Türkiye'den vize talep etmeyen bir diğer Avrupa ülkesi olan Arnavutluk'ta da benzeri bir prosedür söz konusu. Güncel PCR test sonucunu ibraz eden Türk vatandaşları, Arnavutluk topraklarına, herhangi bir karantina sürecine tabi tutulmadan gidebilmekte.
Sırbistan ve Arnavutluk'ta olduğu gibi Karadağ'da da Türk vatandaşlarından negatif PCR test sonucu ya da aşı belgesi göstermeleri ülkeye giriş için yeterli. Pek çok Balkan ülkesi gibi Türk vatandaşlarından vize talep etmeyen Karadağ'da son dönemde aşılama çalışmaları da hız kazanmış durumda.