Mahalle hakkında da bilgi veren İlik, çok eski yıllarda ismi Dont iken, sonradan Esenköy olarak değiştirildiği ve yeniden Dont ismini aldığını kaydetti. Nüfusun 450-500 civarında olduğunu belirten İlik, “Meşhur testimiz var köyümüze özgü, buzdolapları yokken eskiden vatandaş suyunu testisine koyup içermiş. Köyümüz güzel ve Dont tabelasını görenler şaşırıyor. Fotoğraf çekmek için duruyorlar" dedi.
Uluslararası Strateji Kalkındırma Araştırma Derneği (USKAD) Başkanı da olan mimar Cemil Karabayram, bu minarenin bu şekilde yapılmasının dini ve manevi kültüre aykırı olduğunu belirterek, “Ancak burası özel mülkiyet ve kamu eliyle yapılmadığı belli, geçmiş yıllarda yapılmış. Yeni bir şahsın da mülkiyetine geçmiş. Tabi geçmişte yapılan bu mimari kütleleri bizim mimari ve manevi yapılarımıza aykırı.
Çünkü bu tür minareleri, kimlikli yapıları inşa ederken bunların kültürüne çok dikkat edilmesi gerekiyor" dedi. Minarenin yeniden yapımıyla ilgili dernek olarak her zaman desteğe hazır olduklarını da belirten Karabayram, “Hem proje hem de manevi ve maddi boyutta destek sağlamaya çalışırız.
Kesinlikle bu tür minareler yapılırken, özellikle şahıs mülkiyetinde Diyanet İşleri'nin bu konuda gerekli tebliğleri var ve bunlarla ilgili proje ölçekleri var, bunların dışına çıkılmaması gerekir. İnşallah en kısa zamanda da bu mimari kütleyi kaldırırlar" diye konuştu.
200 asırlık geçmişi olan mahallenin adı yaklaşık 25 yıl önce Esenköy olarak değiştirildiği, 5 Şubat 2015 tarihli Seydikemer Belediye Meclisi kararıyla mahalleye yeniden Dont adı verildiği belirtildi.
Mahallede az sayıda da olsa yabancı yerleşim de bulunuyor. Dont tabelası Fethiye-Kaş taraflarına giden tatilcilerin büyük ilgisini çekiyor. Dont tabelasıyla çekilen fotoğraflar sosyal medyada paylaşılıyor.