Seyir füzeleri, balistik füzelerden farklı olarak, uçuşları boyunca dönerek pozisyon değiştirebilir. Böylece beklenmedik açılardan saldırma potansiyeline sahiplerdir. Bu deneme, Kuzey Kore'nin nükleer silah edinmek için her zamankinden daha çeşitli ve sofistike araçlar için arayışına devam ettiğini gösteriyor.
Pandemi, bir dizi doğal afet ve iç ekonomik zorlukların Kuzey Kore'nin nükleer caydırıcılığına temel öncelik vermesini engellemediği çok açık. En son başarıyla tamamlanan test, bir dizi soruyu da gündeme getirdi - Kuzey Kore bunu şimdi neden şimdi yapıyor?
Kuzey Kore genel olarak 2019 baharından bu yana nükleer yeteneklerini genişletme yolunda ilerliyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Şubat 2019'da eski ABD Başkanı Donald J. Trump ile Vietnam'ın Hanoi kentinde yaptığı başarısız zirveden dönüşünden bu yana, Kuzey Kore'nin nükleer caydırıcılığına yatırım yapmaya ve "kendine güvenen" bir ulusal savunma stratejisi izlemeye devam etme kararlılığını dile getirdi.
Ancak Kuzey Kore, gıda kıtlığı ve derinleşen ekonomik krizle mücadele ederken neden bunu yapmayı seçiyor? Bu denemelerin, birden fazla amaca hizmet ettiğine inanılıyor.
İç siyasette bu testler, Bay Kim'in ulusal savunmada kendine güvenmeyi sürdürme anlatısını güçlendiriyor ve morali yükseltiyor. Pratik açıdan, bu seyir füzeleri gibi yeni silahlar, Kuzey Kore'nin düşmanlarının plan yapmasını karmaşıklaştırıyor.
Balistik füzelerin aksine, seyir füzeleri hedeflerine doğru alçaktan ve yavaş uçar. Kuzey Kore'nin yakın zamanda test ettiği seyir füzeleri, iki saatten biraz daha uzun bir uçuş süresi boyunca yaklaşık 1.500 km menzili kat etti.
Bu testler, Kuzey Kore lideri Kim'in, ülke açlıkla mücadele ederken dahi nükleer yeteneklerini geliştirmeye devam etme kararlılığını koruduğunu gösteriyor.
Kuzey Kore'nin önceliklerinde köklü bir değişiklik olmadıkça veya ABD tarafından başarılı bir diplomatik erişim görülmedikçe, Pyongyang'ın yeteneklerini iyileştirmeye ve geliştirmeye devam etmesi bekleniyor.
Güney Kore, Japonya ve uluslararası toplum için en büyük endişe, Kuzey Kore devlet medyasının bu yeni test edilen füzeleri "stratejik silahlar" olarak tanımlaması.
Bu genellikle rejimin, silaha bir nükleer savaş başlığı takmayı planladığı anlamına gelir. Kuzey Kore'de daha önce hiçbir seyir füzesi sisteminin bir nükleer silah teslimat rolü yoktu.
Ancak bu seyir füzelerinin gelişimi sürpriz olmamalı. Kim, Ocak 2021'de böyle bir sistemin geliştirilme aşamasında olduğunu açıklamıştı. Ayrıca, bu füze sisteminin gelecekte potansiyel bir taktik nükleer silah olarak kullanılabileceğini ima etti.
Seyir füzeleri, Kuzey'in sadece iki gün sonra test ettiği balistik füzelerden de işlevsel olarak farklı. BM Güvenlik Konseyi yaptırımları aslında Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini yasaklıyor - ancak seyir füzelerini değil.
Bunun nedeni, BM'nin balistik füzeleri daha büyük ve daha güçlü faydalı yük taşıyabilmeleri, çok daha uzun menzile sahip olmaları ve daha hızlı uçabilmeleri nedeniyle daha tehditkar olarak görmesi.