13.03.2014 - 10:08 | Son Güncellenme:
Karadeniz'in öte yakası Kırım'da 16 Mart'ta referandum var.
Ukrayna’ya bağlı özerk bölge Kırım’da Moskova yanlısı yönetim, 16 Mart’ta yapılacak ve Rusya’ya bağlanıp bağlanmamanın oylanacağı referanduma taşıyor.
Yüzyıllar boyunca Osmanlı, Lehistan ve Rusya'nın çekişmelerine sahne olan Ukrayna toprakları 19. yüzyıldan itibaren tamamıyla Rus İmparatorluğu'nun parçası oldu, 1991'de Sovyetler'in feshedilmesiyle de bağımsız bir ülke oldu.
Bu tarihten sonra ülke, Batı ile Rusya yanlısı politikalar arasında gelgitlere sahne oldu. 2004 sonbaharındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Viktor Yanukoviç kazandı, ama seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla sonuçları kabul etmeyen muhalefet seçimi tekrarlattı. Ocak 2005'te tekrar edilen seçimden diğer aday Viktor Yuşçenko galip geldi ve bu günler tarihe 'Turuncu Devrim' olarak geçti.
AB ile ortaklık anlaşmasından vazgeçerek tavrını Rusya'dan yana koyan Yanukoviç, ülkenin coğrafi olarak da batısından destek bulan Batı yanlısı muhalefetin ve halkın tepkisini yeniden üzerinde topladı. 2004'ten beri Yanukoviç'e şüpheyle bakan bu kesim sokak eylemlerine başladı. 21 Kasım akşamı Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda başlayan ilk protestoya gün geçtikçe destek arttı. 16 Aralık'ta, protesto yapma hakkı gibi bazı özgürlükleri kısıtlayan yasanın meclisten geçmesiyle alevlenen protestolar, Ocak ayında iç savaş görüntüsü almaya başladı.
18 Şubat tarihi ise 'devrim'in güçlü ayak sesleri oldu. Güvenlik güçleriyle halk arasında çıkan çatışmalarda ilk gün 30'a yakın kişi hayatını kaybetti.
Ölümlerin ardından taraflar ateşkes açıklamasında bulundu fakat bu Meydan'ı sakinleştirmedi, bilanço 82'ye yükseldi. Ülkenin batısındaki kentler başta olmak üzere birçok şehirde Lenin heykelleri yıkıldı... 20 Şubat'ı 21'ine bağlayan gece Avrupalı diplomatların da devreye girmesiyle, Yanukoviç ile muhalifler arasında anlaşma sağlandı. 100'e yakın kişinin hayatını kaybetmesinden sonra varılan anlaşma, 48 saat içinde 2004 anayasasına dönüş, 10 gün içerisinde yeni hükümet kurulması ve Aralık ayında da erken seçimi içeriyordu.
Ve 22 Şubat sabahı ajanslar 'Cumhurbaşkanı Kiev'den ayrıldı' haberini geçti.
Ukraynada yaşanan olaylar sonrasında gözler Kırım Özerk Bölgesi'ne çevrildi.
Özerk cumhuriyet olan Kırım'ın ve 'Rus üssü' Sivastopol'un durumu ise daha farklı. Sivastopol'da toplanan binlerce kişi 'Rusya, Rusya!' sloganları atarken, belediye binasındaki Ukrayna bayrağı indirilerek yerine Rusya bayrağı asıldı.
Yüzde 60'a yakınını Rusların oluşturduğu Kırım'da Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Ukrayna'nın geleceği tehlikeye girdiği anda Kırım'ın bağımsız kalabileceğini ifade etti. Ardından Kırım Özerk Bölgesi Meclisi Rusya'ya bağlanma kararı alarak ve 16 Mart'a referanduma gitmeye karar verdi.
Özerk yönetimin başkenti Simferepol'da toplanan Tatarlar da Rusya'yı protesto ederek, Ukrayna'ya bağlı kalmak istediklerini söyledi.
NAZİLERLE işbirliği yaptıkları iddiasıyla Sovyetler Birliği döneminde Sibirya’ya sürgün edilen Tatarlar, şimdi de Kırım parlamentosunun Rusya’ya bağlanma kararı almasının ardından bölgeyi terk ediyor. 200 kişilik Tatar grubu, Kırım’dan ayrılarak Ukraynalı milliyetçilerin daveti üzerine Polonya sınırındaki Lviv kentine sığındı. Kırım Özerk Bölgesi, halihazırda Ukrayna’ya bağlı.