26.12.2020 - 10:45 | Son Güncellenme:
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Çin'den sipariş edilen Kovid-19 aşılarının hafta başı Türkiye'de olacağını açıklamasının ardından gözler aşılama sürecine çevrildi.
Aşılar Türkiye'ye geldikten sonra Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün soğuk hava depolarında muhafaza edilecek. Sonrasında ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarları tarafından iki hafta boyunca incelenecek, güvenilirlik testlerinden geçirilecek.
Güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu Aşı Takip Sistemi'yle birlikte Türkiye'deki il ve ilçe sağlık müdürlükleri, kamu, özel ve vakıf üniversiteleri, halk sağlığı laboratuvarları, aile ve göçmen sağlığı merkezlerine sevkiyatı yapılacak.
Sabah gazetesinden Burak Çelik'in haberine göre, aşılar sevkiyatı yapılan merkezlerde 2-8 derece arasındaki buzdolaplarında saklanacak.
Türkiye'nin dört bir yanında aşılama kapsamında başta sağlık çalışanları olmak üzere öncelikli grupların aşılanmasına 11-18 Ocak tarihleri arasında başlanacak.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Dal: Çin Coronavac aşısının güvenilirlik testleri daha önce Çin'de gerçekleşti ve aşının koruyuculuğunun da yüksek olduğu gözlemlendi.
İnsanlarda ciddi bir yan etkiye de rastlanmadı. Olumlu veriler geldikten sonra acil kullanım izni verildi.
Bu izni almanın kolay olmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Bütün güvenilirlik testlerin geçmiş olması gerekiyor.
Ben de aşının Faz-3 çalışmasına katıldım ve herhangi bir yan etkisini görmedim. Şimdi ülkemizde de güvenilirlik testinden geçtikten sonra aşılama başlayacak.
Açıklanan verilere göre, aşı güvenli ve güvenilir bir şekilde kullanabiliriz. Coronavac aşısının saklama koşulları diğer aşılara kıyasla daha kolay.
Aşılama için de yeterli derecede sağlık çalışanımız mevcut. Aşı olsak bile maskelerimizi çıkarmamamız gerekiyor.
Muhtemelen her 6 ayda bir koruyuculuğun devam etmesi için yeniden aşılanma olacak. Umut ediyoruz ki 2021 yılında Kovid-19'un artık gündemimizdeki yeri azalacak.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük.
Aşı olmamak güvenli değil. Ben aşıların güvenli olduğuna inanıyorum. Aşıyla ilgili riskler çok düşük olduğu için göze alınabilecek risklerdir.
Ama şu anda hastalığa yakalanma ve ölme riski çok daha büyük. Aşıların uygulanmaya başlanmasının ardından insanlar rahat edecek.
Bizim satın alacağımız aşı için konuşuyorum, bunlar bizi rahatlatacaktır.
Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısıyla ilgili anlaşmanın imzalandığını, bu kapsamda 550 bin doz aşının yıl sonuna kadar ya da ocak ayı başında Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini bildirdi.
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda anlaşmayı, “BioNTech aşısı ile ilgili anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu dün (önceki gün) sizlerle paylaşmıştım.
Bu gece (dün gece) 04.30 itibariyle anlaşma imzalandı” ifadeleriyle duyurdu. Koca şöyle devam etti:
“Yapılan anlaşmaya göre bu yıl için ayrılan, depolarda hazır beklediğini Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın açıkladığı doz miktarı 550 bin dozdur.
Bu miktarın Türkiye’ye yıl sonuna kadar ya da ocak ayı başında gelmesi beklenmektedir. Bununla birlikte mart ayı sonuna kadar 4.5 milyon doz aşı ülkemize teslim edilecektir.
Anlaşmamıza göre tarafların mutabakatı ile 30 milyon doza kadar aynı şartlarda aşı temin edilebilecektir.”
Bakan Koca, gecikmenin nedeninin üreticinin aşının üretiminden kaynaklanabilecek sorunlarla ilgili sorumluluk kabul etmek istememesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu konuda üreticinin sorumluluğunun sözleşmenin mali büyüklüğü ile sınırlı tutulmasında anlaşıldı. Bu aşıyı kullanmak için vatandaşlarımızdan onam alınacak.”
Anlaşmanın hayata geçmesinde, engellerin ortadan kalkmasında Prof. Dr. Uğur Şahin’in büyük emeklerinin bulunduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Koca, şöyle konuştu:
“Türkiye için yaptığı ayrıcalık unutulmayacaktır. Kendisine milletimiz adına bir kez daha teşekkür ederim.”