31.03.2021 - 06:20 | Son Güncellenme:
Rusya Savunma Bakanlığı, S-400 hava savunma füze sistemleri ve Buk-M2 füze sistemlerinin konuşlandırılmasını ve ateşlemesini gösteren bir video yayınladı.
Rusya Federasyonu’na bağlı Buryat Cumhuriyeti’ndeki Telemba poligonunda yapılan askeri tatbikatta S-400 hava savunma füze sistemleri ve Buk-M2 füze sistemleri kullanıldı.
Bakanlık Twitter'dan "S-400 hava savunma sistemi ve Buk-M2 ekipleri geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirdi" mesajını paylaştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile geçtiğimiz hafta Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi.
İki bakanın görüşmesinin ardından ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada Blinken'in Çavuşoğlu'na "Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması çağrısı yaptığı" belirtilmişti.
Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemine ilişkin ise "S-400'lerin satın alındığını ve bu işin bittiğini bir kere daha söyledik" açıklamasında bulunarak bu konuda ikili düzeyde bir çalışma grubu oluşturulabileceğine işaret etti.
ABD’ye daha önce S-400’ler konusunda teknik bir çalışma grubu kurulması önerisinde bulunduklarını anımsatan Çavuşoğlu, önceki yönetimin buna sıcak bakmadığını aktardı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Mart ayı başında şunları söylemişti: "Biz S-400 meselesinde kararımızı bir günde vermedik. Bu bir sürecin sonucunda ortaya çıkmış bir karardır.
Sayın Cumhurbaşkanımız, savunma sanayii ile ilgili toplantılarda bu konuyu derinlemesine ele aldı. Uzun yıllar boyunca Patriot savunma sisteminin Türkiye'ye alınması için çok ciddi bir çaba sarf etti.
Maalesef Amerikan tarafı bizi tatmin edici, bizim kabul edebileceğimiz bir teklifle gelmedi. Bunun neticesinde Türkiye alternatifsiz olmadığını da göstererek S400'leri aldı. Bu karardan geri adım atmak söz konusu değil.
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasına her defasında karşı çıkan batı ülkeleri, Alman gazetesi Bild am Sonntag'ın haberiyle şaşkınlık yaşıyor.
Gazetenin manşetten duyurduğu haberde, Alman donanmasının Baltık Denizi’ndeki denizaltılarında Rus yapımı radar kullanıldığı aktarıldı.
Alman Bild am Sonntag gazetesinin araştırması, Alman savaş gemilerinin Rus şirketi tarafından geliştirilen navigasyon cihazlarıyla donatıldığını ve bu sistemlerin veri şifrelemesinin askeri standarda uygun olmadığını ortaya çıkardı.
Bild am Sonntag'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir deniz subayı, "Elbette verilerimizin, yabancı istihbarat servisleri tarafından dinleneceğinden endişe ediyoruz." dedi.
2005 yılında, Angela Merkel’den önceki başbakan Gerhard Schröder döneminde, Alman donanmasına ait yaklaşık yüz gemi, Rus şirketi Transas'ın yeni navigasyon sistemleriyle donatıldı.
2015'ten beri faaliyette olan Alman denizaltıları U 35 ve 2016’dan beri kullanılan U 36'ya, lokasyon, hız ve rotayı takip eden Navi Sailor 4100 radarı kuruldu.
1990 yılında St. Petersburg'da kurulan şirket, hem sivil hem de askeri sektörde faaliyet gösteriyor. Transas, Rus filosunu savaş simülatörleri ile donattı ve Rus Genelkurmay Başkanı General Nikolai Makarov'dan bir ödül aldı.
2018'de şirket Finli şirket Wartsila tarafından satın alındı, ancak silahlanma bölümü Rusların elinde kaldı. Eski Transas mühendisleri şimdi Rus ordusu için savaş uçağı geliştiriyor.
Güvenlik uzmanlarına göre, Transas'ın bu kısmı Rus güvenlik aygıtıyla yakın bağları nedeniyle Batılı istihbarat servislerinin odak noktasında yer alıyor.
Alman Bild am Sonntag gazetesi, 2020 yılında hazırlanan raporda, donanmanın navigasyon sisteminin "yabancı ülkelerden casusluk ve sabotaja" açık olduğunun duyurulduğunu da aktardı.
Söz konusu raporda, olası bir siber saldırı ile birlikte navigasyon verilerinin yabancı ülkelerin eline geçebileceğini ve en kötü senaryoda geminin tüm işlevinin bozulabileceği belirtildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen ayki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Türkiye ile yaşanan krizlerin toplantıda ele alınıp alınmadığı sorusuna şu cevabı vermişti:
"Türkiye önemli bir müttefik. Bunu anlamak için haritaya bakmanız yeter. Türkiye'deki askeri üslerimiz son derece önemli. DAEŞ ile mücadelede bu askeri üslere, Türkiye'ye büyük önem veriyoruz. Türkiye, topraklarında milyonlarca mülteci ağırlıyor. Ama aynı zamanda farklılıklarımız ve görüş ayrılıklarımız var. S-400 alımı konusunda ben Türkiye ile şahsen konuştum, farklı görüşlerimi dile getirdim." demişti.