Yapımına 2009 yılında başlanan nükleer denizaltı Kazan, tam yedi yıl sonra ilk kez suya indirildi. 2020'de resmi testlerin başladığı denizaltı, Kalibr ve Oniks füzeleriyle yüklü.
Mevcut Rus denizaltılarından fazlasyıla dijital ve gelişmiş kontrol sistemlerine sahip 885M Kazan, 4 bin 500 kilometre menzile sahip Kalibr füzelerinin yanı sıra ayrıca hipersonik füze Zircon da taşıyabiliyor.
Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı komutanı Amiral Nikolay Yevmenov'un katılacağı törenle, Severodvinsk'teki Sevmash tersanesinde Yasen sınıfı denizaltıya resmen bayrak çekilecek.
Rus medyası, 2017'den bu yana birçok kez orduya katılması ertelenen denizaltının Putin'in silahlı kuvvetleri modernize etme projesinin en önemli parçalarından biri olduğunu yazıyor.
Novosibirsk, Krasnoyarsk, Arkhangelsk, Perm, Ulyanovsk, Vladivostok ve Voronej gibi sekiz Yasen sınıfı denizaltı projesi yürüten Putin, önümüzdeki altı yılda denizaltıların tümünü yenilemeyi hedefliyor.
Yerel medyadaki haberlerde ayrıca, Ukrayna sınırında tırmanan gerilimin hemen ardından denizaltının ordu envanterine dahil edildiği vurgulandı. Rus ordusu, kısa süre önce Karadeniz'de süpersonik gemisavar kruz füzesi ateşlemişti.
Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest (NI), Rusya lideri Vladimir Putin'in yeni nükleer denizaltısı için 'tepeden tırnağa silahlı' diyor.
Ukrayna ile savaşın eşiğine gelen, ABD ile de her gün yeni bir kriz yaşayan Kremlin yönetimi, dünyada ilk kez kullanılacak bir silahı geliştirmenin eşiğinde. Bir savunma kaynağı TASS devlet haber ajansına verdiği demeçte, 'Sarmat ICBM'nin üç lansmanı, 2021'deki uçuş geliştirme testlerinin bir parçası olarak gerçekleştirilecek' dedi.
Rusya'nın kuzey batısındaki Plesetsk uzay merkezindeki bir yeraltı füze rampasından, ülkenin Pasifik kıyısındaki Kamçatka'daki hedefleri vurması bekleniyor.
Başka bir TASS kaynağına göre, üç test lansmanının ilkinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yapılması bekleniyor. Batı'da 'Şeytan-2' olarak anılan 'yenilmez' hipersonik silahın önceki görüntüleri, bir test sırasında silosundan çıktığını gösteriyordu.
Moskova, yeni silahın Amerika Birleşik Devletleri'nin savunma kalkanından kaçabileceğini ve Teksas eyaletinin tamamını yok edebilecek güçte olduğunu vurgulayarak özelliklerinden övgüyle söz ediyor.
Rus medyasına yansıyan haberlere göre Moskova, bir salvoda ABD'li bir uçak gemisi grubunu yok edebilecek silahlar geliştiriyor.
Habere göre Rus ordusu, tam teşekküllü bir ABD uçak gemisi saldırı grubunu tek bir salvoyla yok etmeye izin verecek yeni silahların geliştirilmesiyle meşgulken, saldırıyı püskürtmek imkansız olacak.
Sağlanan bilgilere göre, Rus ordusu, bir grup su altı insansız savaş aracının dahil olacağı, tarihte görülmemiş yeni bir saldırı konsepti geliştiriyor.
Bu tür "katil" insansız hava araçlarının toplu olarak ateşlenmesi, birkaç düzine düşman savaş gemisinin bile neredeyse garantili imhası anlamına gelir, bu nedenle "kamikaze" dronları durdurmak imkansız olacaktır.
Ülkenin askeri-sanayi kompleksinden bir kaynak, Rus basınına verdiği röportajda şunları söyledi: "Komuta merkezi ortak bir görev belirler - düşman uçak gemisi saldırı grubunu yok etmek. Sualtı drone sürülerini kontrol edecek olan yapay zeka, bu sorunu çok özel ve sürekli değişen şartlara uygun olarak çözüyor.
Önünüzdeki seçeneklerden birine odaklanmanız gerekir. Sonra bir manevra yapmak ve çabaları başka bir yöne kaydırmak gerekecek. En sonunda da bir süreliğine savaştan çekilip, düşmanın dikkatini başka yönlere çekmelisiniz."
"Tüm bunlar, durumla ilgili verileri çok çeşitli kaynaklardan alarak işleyen yapay zeka tarafından yapılacak.”
Rusya'nın son dönem yaptığı geliştirmeler dikkate alındığında, insansız hava araçları yardımıyla düşman kuvvetlerine doğrudan sualtı saldırılarının gerçekleştirmek mümkün olacak.
Bu durumda insansız hava araçlarının sadece engellemek değil, aynı zamanda onları tespit etmek de neredeyse imkansız hale gelecek.
Birkaç yıl önce son askeri kabusu için planlarını açıkladığında, herkes Vladimir Putin'in blöf yaptığını düşündü. O zamanlar ABD'li yetkililer ve savunma uzmanları bunu fantezi olarak gördüler ama şimdi eriyen Kuzey Kutbu buzundan korkunç gerçek ortaya çıktı: Rusya gerçekten Poseidon'u geliştiriyor ve Batı'ya bir ürperti geliyor.
Daily Mail'in geçtiğimiz haftalardaki haberine göre Putin, 2M39'un 2022 yazına kadar Kuzey Kutbu'na konuşlandırılmasını istiyor ve Rus basınında çıkan haberlere göre, savunma bakanlığından Şubat ayında başlayan ve bu yıl da devam edecek testler hakkında kendisini yakından bilgilendirmesini istedi.
2M39 için yapılan önerilerin varlığı, çok gizli silah planlarının taşınması esnasında Putin ile sohbet ederken fotoğraflanan bir Rus general tarafından 2015 yılında ortaya çıktı.
Üç yıl sonra Putin, Rusya'nın torpidoyu, ABD'ye düşen nükleer savaş başlıklarını gösteren animasyonlu görüntülerin yer aldığı bir konuşmada, geliştirdiğini duyurdu.
Şüpheciler Poseidon'u Batı'yı paniğe sevk etmeyi amaçlayan bir "kağıttan kaplan" olarak nitelendirirken, bazı savunma uzmanları bu projenin ölümcül derecede ciddi olduğuna dair çok fazla kanıt olduğu konusunda ısrar etti.
Moskova'nın denizaltıları pahalı bir şekilde değiştirdiğini, geleneksel torpido tüpleri yerine büyük su altı hangar kapıları taktığını ve böylelikle böylesine büyük füzeleri fırlatabileceklerini kanıtladıklarına işaret ettiler.
Bununla birlikte, Poseidon'un başlangıçta 100 megatonluk bir savaş başlığı taşıyor olduğu söylendi- şimdiye kadar test edilen en güçlü nükleer silah olan Sovyetlerin havadan atılan Tsar Bombası'ndan bile daha büyük.
Bu tür bir yük ile patlama, açık denizde dev bir tsunami üretebilir, yani Poseidon'un onu yok etmek için hedef şehre yaklaşmasına bile gerek kalmaz.
Şimdi, Poseidon'un var olduğuna dair hiçbir şüphe yok, uzmanlar bunun Batı'yı 'korkutmak' için kullanılacağını ve muhtemelen silah kontrolü görüşmelerinde bir pazarlık aracı olarak kullanılacağını tahmin ediyorlar.
Şu anda artık çok az kişi Poseidon'un bir efsane olduğuna inanıyor ancak böyle bir mega torpidonun kesin yetenekleri ve fizibilitesi yoğun bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.
CNN'in geçtiğimiz günlerde yaptığı haber göre Rusya, kuzey kıyılarını güvence altına almak ve Asya'dan Avrupa'ya önemli bir nakliye rotası açmak amacıyla, Kuzey Kutbu'nda benzeri görülmemiş bir askeri güç topluyor ve en yeni silahlarını buzsuz bir bölgede test ediyor. Silah uzmanları ve Batılı yetkililer, bir Rus 'süper silahı' olan Poseidon 2M39 torpidosu ile ilgili özel endişelerini dile getirdiler.
Devlet medyasında yer alan çok sayıda habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şubat ayında Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan testlerin "kilit aşamasına" ilişkin bir güncelleme talep etmesiyle torpidonun geliştirilmesi hızla ilerliyor ve bu yıl başka testler de planlanıyor.
Bu insansız gizli torpido, bir nükleer reaktörden güç alıyor ve Rus tasarımcılar tarafından deniz tabanında ABD'ninki gibi kıyı savunmalarından gizlice geçmek için tasarlanıyor. Rus yetkililere göre, cihaz, hedeflediği kıyı şeridi alanlarını onlarca yıl yaşanmaz hale getirecek radyoaktif dalgalara neden olan birkaç megatonluk bir savaş başlığı göndermeyi amaçlıyor.
Kasım ayında, o zamanlar Uluslararası Güvenlik ve Silahların Yayılmasını Önleme Dışişleri Bakanı Yardımcısı Christopher A Ford, Poseidon'un "ABD kıyı şehirlerini radyoaktif tsunamilerle doldurmak" için tasarlandığını söyledi.
Uzmanlar, silahın "son derece gerçek" olduğunu ve çalışmaların şimdiden meyve vermeye başladığı konusunda hemfikir. Norveç istihbarat başkanı Koramiral Nils Andreas Stensønes CNN'e, Norveç istihbaratının Poseidon'u "yeni tür nükleer caydırıcı silahların bir parçası olarak değerlendirdiğini" söyledi.
Stensønes, "Ve bu silah şu an test aşamasında. Şu anda test ettikleri bölgenin çok ötesinde bir etkiye sahip" dedi ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.
Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi CNN'e şunları söyledi: "Kuzey Kutbu'nda Ruslardan açıkça bir askeri meydan okuma var. Eski Soğuk Savaş üslerini yeniden yerleştirmeleri ve Murmansk şehri yakınlarındaki Kola Yarımadası'nda yeni tesisler inşa etmeleri dahil."
Yetkili, "Bunun Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri için etkileri olacaktır, bunun tek nedeni de Kuzey Atlantik'e kadar güç aktarma kapasitesi yaratmasıdır" dedi.
Pentagon sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, "Rusya, Sovyet döneminden kalma hava sahalarını ve radar tesislerini yeniliyor, yeni limanlar ve arama kurtarma merkezleri inşa ediyor ve nükleer ve geleneksel olarak çalışan buz kırıcılardan oluşan filosunu oluşturuyor" dedi.
Devlet medyasına konuşan Rus yetkililer ve Batılı yetkililere göre, yüksek teknolojili silahlar Kuzey Kutbu bölgesinde de düzenli olarak test ediliyor. Campbell, Kasım ayında Rusya'nın 'Tsirkon' gemi karşıtı hipersonik seyir füzesinin testini başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.