İlk dönemlerinde kahve dağıtım işiyle de ilgilenirler. 1982’de Howard Schultz'ın New York'tan gelip kafedeki atmosferi görmesiyle her şey değişir. Bu durumu kendisi şu şekilde açıklıyor;
"Aslında Starbucks'ta bir çalışan olarak işe başlamıştım. 1982 yılının sonbaharıydı. Üç mağazamız vardı ve dördüncüsünü açmaya hazırlanıyorduk. Beni cezbeden, girişime yönelik fırsatlar oldu. Kahvenin kalitesinden çok etkilenmiştim. Aslında Seattle halkını kahve konusunda eğitiyorduk. Bir gün şirketin sahibi olacağımı ve sizin de dediğiniz gibi 10 bin şubeye sahip olacağımızı hiç düşünmemiştim. İnanılmaz bir hayali gerçekleştirdik."
Schultz, geldiği yerde çok iyi bir konum yakalamışken, her şeyi geride bırakmaya karar verir ve eşiyle birlikte Seattle'a taşınır. Diğer üç ortakla birlikte işi götürmeye karar verirler. Schultz aynı sene İtalya Milano’ya bir ziyaret yapar ve buradaki sokak kafeleri (espresso barları) onun için önemli bir dönüm noktası olur.
Schultz, İtalya’dan döndüğünde kendi kendine şu soruyu sorar: ‘Niye ABD'de de insanların oturup sohbet edebilecekleri kafeler olmasın?'
1985’e gelindiğinde ise anlaşmazlığa düşerler ve Howard Schultz ortaklıktan ayrılır. Vakit geçirmeden Roma efsanelerindeki "savaş tanrısını" simgeleyen İl Giornale markalı kahve dükkânları zincirini kurar.
1987 yılında Starbucks Coffee'nin üç ortağı birkaç “Peet’s Coffee and Tea” mağazasını satın alınca şirketlerini satmaya karar verirler. Howard Schultz, hiç beklemeden 3,8 milyon dolara şirketi satın alır ve Starbucks Coffee'nin gerçek hikayesi bundan sonra başlamış olur.
Schultz`un İI Giornale isimli kahve dükkânları, Starbucks’a dönüşerek hizmet vermeye devam eder. Starbucks açılmadan önce ABD’ deki kahve durumu şöyleydi: ABD’de kahve tüketiminde yılda yüzde 2,5 düşüş gözleniyordu. Bu sebeple Starbucks’un başarılı olacağına hiç kimse inanmıyor ve bu işe girmek tamamen mantık dışı kabul ediliyordu.
Bu değerlendirmeleri yapanlara göre ancak ucuz satarsan pazardaki gücünü koruyabilirdin. Howard Schultz bu yorumların karşısında ne yapabilirdi. Vazgeçebilirdi. Ama o devam etmeyi göze aldı. Bir araştırma hazırlattı. Bu araştırma kahve dükkânlarındaki rahat olmayan ortamlar ve müşteriye yeterince ilginin gösterilmemesi gibi sebepler yüzünden insanların buralardan uzaklaştığını ve bu kafelerin kapandığını gösteriyordu.
242 ciddi yatırımcı bu işle ilgilenmek istedi, Howard Schultz bunların arasından 25’iyle çalışmayı seçti. Böylece Starbucks global bir marka haline gelmeyi başardı. Starbucks ilk mağazalarını Vancouver, British Columbia ve Chicago şehirlerinde açtı. Kuzey Amerika dışındaki ilk mağazası 1996 yılında Tokyo'da açıldı.
Howard Schultz, Kanada da Starbucks’u açtığında müşterilerin kuyrukta beklediğini görünce, gerekirse caddenin karşısına yeni bir Starbucks açmaları gerektiğini söylemiş ve dediği şekilde dükkânı açtırmıştır. Çünkü onun için en önemlisi müşteri memnuniyetiydi.
Time Dergisi, Howard Schultz'u 'Dünyayı Yönlendiren 100 Lider' arasında gösterdi.60 kahve dükkanıyla başlayan Starbucks zincirinin bugün dünyada 20.891 dükkanı vardır. Restaurants and Institutions Dergisi, Howard Schultz’u 'Yılın Yöneticisi' seçti.Columbia Üniversitesi İşletme Bölümü, Howard Schultz'a 'İş Etiği Botwinick Ödülü' verdi.BusinessWeek, Howard Schultz’u 'Yılın En İyi 25 Yöneticisi' arasında gösterdi.