04.05.2009 - 00:00 | Son Güncellenme:
İtalya'da Antonio Federici Gelato'nun kaymaklı dondurma reklamı Vatikan'ı çileden çıkardı. Reklamanda, bir rahibenin, bir rahibi öpmesi ve "Öpüşme kadar baştan çıkarıcı" sloganının kullanılması tartışmalara neden oldu. Rahibeleri bu şekilde göstermenin hiçbir izahı olmadığını söyleyen kilise çevreleri, reklamın derhal kaldırılmasını istedi.
Almanya'da ise bir iç giyim markası Başbakan Angela Merkel ve siyasetçileri iç çamaşırıyla gösteren dev bir poster yaptı.
Şirketin tanıtım afişine göre eski çamaşırlarını getirenlere, yeni bir iç çamaşırı takımında 5 Euro indirim yapılacak. Reklamın sloganı ise "Memleketin yeni iç çamaşırlarına ihtiyacı var."
Almanya’da büyük ilgi uyandıran reklam tepkilere de neden oldu. Siyasilerin iç çamaşırları ile resimlendiği afiş, böyle bir reklamın meşruiyetine dair tartışmaları gündeme getirdi. İşte dünyada tepki çeken diğer reklamlar...
İtalya'da muhafazakarlar, tecavüz kurbanlarıyla ilgili başlatılan bir kampanyada kullanılan afişin 'Hıristiyanlığa küfür' olduğunu öne sürdü.Afişte sırt üstü yatan kadın figürü muhafazakarlar tarafından Hazreti İsa'ya benzediği gerekçesiyle tepki çekti.Muhafazakarlar, afişin kaldırılması için harekete geçti.
İsviçreli iç çamaşır markası Sloggi ise 'kadını aşağıladığı' gerekçesiyle kadın hakları kuruluşlarını kızdıran reklamların arasında ilk sırada yer alıyor.
İtalyan kahve üreticisi Lavazza'nın emekleyen çıplak bir kadını kullandığı reklam "ürünle alakası olmayan gereksiz çıplaklık" olarak değerlendirilerek tepki çekti.
İngiltere'de güzellik markesinin reklamı ölüm hissi uyandırdırdığı için eliştirilmiş ve ülkede yayınlanması durdurulmuştu.
Eva Mendes'in Calvin Klein 'Secret Obsession' adlı parfüm reklamı da açıklık sebebiyle Amerikada yasaklanmıştı.
Üstü çıplak bir erkeğin, başka erkeklerin önünde yere yatırdığı kadının resmedildiği bu afiş, kadının izzeti nefsini ve gururunu ayaklar altına aldığı gerekçesiyle muhafazar çevrelerin ağır eleştirilerine neden oldu. Reklam daha sonra yayından kaldırıldı.
İrlanda'da Paddy Power adlı Bahis şirketinin bu reklamı yaşlılara saygısızlık gerekçesiyle yasaklandı. Afişte 'Karşıdan gelen kamyon acaba hangi kadına çarpar?' sorusu yer alıyor.
ABD'Lİ basketbol yıldızı LeBron James'in bir kungfu ustasını alt ettiği Nike reklamı, Çin'i ayağa kaldırdı. Reklam daha sonra Çin'in 'ulusal haysiyetine hakaret edildiği' gerekçesiyle yasaklandı. Bir video oyununa benzeyen reklamda James bir kungfu ustasını, geleneksel Çin kıyafetleri içindeki 2 kadını ve 2 ejderhayı mağlup ediyor.
İngiltere'de hükümetin hayata geçirmek istediği yeni kimlik kartı uygulamasının özgürlükleri sınırlayacağı gerekçesiyle başlatılan 'NO2ID' adlı kampanyanın reklamı. Başbakan Tony Blair'in yüzünde kullanılan barkod Hitler çağrışımı yaptığı için ülkede tartışmalara neden oldu.
Kanada'da Bacardi adlı içki reklamı feministleri oldukça kızdırdı. Reklamın kadınları aşağıladığı için yayınlanması yasaklandı.
Sağlık Örgütü reklamı çocuklar açısından uygun bulunmadığı için İngiltere'de yasaklandı.
Rus Finans Dergisi reklamı muhafazakarların tepkilerine neden oldu. Reklam ahlak kurallarına uygun bulunmadığı için kaldırıldı.