Gündem 1.5 ayda 58 milyon TL çevre cezası uygulandı

1.5 ayda 58 milyon TL çevre cezası uygulandı

29.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, TBMM Çevre Komisyonu’nda müsilaj kanun teklifi görüşülürken düzenlemelere ilişkin bilgi verdi.

1.5 ayda 58 milyon TL çevre cezası uygulandı

ÖNDER YILMAZ Ankara - “Bu sene müsilaj olmazsa bunun iki sebebi olacak” diyen Birpınar, bunun sebeplerinin sıkı denetimler ve Kovid-19 salgını sürecinin bitmesiyle deterjan kullanımının azalması olarak açıkladı. Birpınar, “Son 44 günde 7 bin 855 tesis ve 23 bin 119 gemi denetimi yaptık. Günde 200 kişilik bir denetim ekibiyle 30 bin 974 çevre denetimini gerçekleştirdik ve 124 işletmeye 21.5 milyon TL, 7 gemiye 36.5 milyon TL; toplam 58 milyon TL’lik bir para cezası verdik” bilgisini aktardı.

Haberin Devamı

Kömürü yeşil sayacaklar

Teklifle arıtma tesisi yapması gereken belediyelere yeni bir imkan sunduklarını belirten Birpınar, yaşadıkları siyasi problemi de şöyle anlattı:
“’A partisinin belediyesinin arıtma tesisine gidiyoruz, bakıyoruz, belediyenin arıtma tesisi, kamu yapmış, arıtma tesisinde bypass yapıyor; ceza yazmaya kalkıyorsunuz, işte o arıyor, bu arıyor, yazamıyoruz. Öbür taraftan muhalefet olursa bu sefer diyor ki; ‘Siz önce oraya yazın’. Ben bunu yaşadığım için söylüyorum.”

Birpınar, 6 bin grostonluk bir geminin atık sularını denize bırakması halinde 423 bin TL ceza alacağını, atığını Marmara Havzasında Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne atıyorsa düzenlemeyle bu cezanın ikiye katlanarak 850 bin TL civarında uygulanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Birpınar, Avrupa’nın nükleer santrali emisyonsuz olduğu için yeşil enerji saydığını belirtirken ilginç bir çıkış yaptı. Birpınar, “AB doğal gazı garip bir şekilde yeşil saymaya başladı, Rusya Ukrayna savaşından sonra. Geçen hafta Danimarka’daydım, Avrupalılara dedim ki; ‘Herhâlde yakında kömürü de yeşil sayacaksınız’ Enerji krizi yüzünden hatta Almanlar kömür santrallerini yeniden çalıştırmaya başladılar” dedi.