Gündem ‘1.5 milyon TL destek vereceğiz’

‘1.5 milyon TL destek vereceğiz’

24.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarısı Bizden kampanyasıyla toplamda 350 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Erdoğan kampanya kapsamında her bağımsız bölüm için 1.5 milyon liralık destek verileceğini de açıkladı.

‘1.5 milyon TL  destek vereceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı’nda konuştu.  

Haberin Devamı

“Bugün, İstanbul’umuzu depreme hazırlama noktasında tarihi nitelikte adımları eş zamanlı olarak atmanın gururunu yaşıyoruz” diyen Erdoğan, nisan ayında duyurulan “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasına 1 milyon 233 bin bağımsız bölüm için başvuru yapıldığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarısı Bizden kampanyasıyla toplamda 350 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Her bağımsız bölüm için toplamda 1.5 milyon liralık destek vereceğiz. Bunun 100 bin lirası kira desteği olmak üzere 800 bin lirası hibe, 700 bin lirası çok uygun şartlarda kredi şeklinde verilecektir. Kampanyamıza başvurup yüzde 100 anlaşmaya varan bağımsız bölüm sayısı 71 bini aştı. Başvuru yapıp yüzde 50 ve üzerinde mutabakat oluşan bağımsız bölüm sayısı ise 158 bine ulaştı. 100 binadaki 500 insanımızla ilk sözleşmelerini imzalayacağız. Toplamda 350 bin konutu dönüştürmeyi amaçlayan kampanyayı bismillah diyerek fiilen başlatmış olacağız” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Erdoğan, “Şehrimizdeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında toplam 17 yapıda yer alan 261 bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştireceğiz” dedi. Dün ayrıca toplam 3 bin 37 konutun temellerinin atıldığını kaydeden Erdoğan “Dolayısıyla bugünkü programımızla imza, yıkım ve yapım dahil tüm aşamalarıyla İstanbul’da Yüzyılın Dönüşümü projemize start veriyoruz” diye konuştu. 

“6 Şubat’ta yaşadığımız şiddetli sarsıntılar, millet olarak bize deprem gerçeğini tekrar hatırlatmıştır. 50 binden fazla canımızı toprağa verdiğimiz 11 ilimizdeki 14 milyon insanımızı doğrudan etkileyen, böylesine büyük bir afetten sonra artık hiçbir şeyin eskisi gibi olması düşünülemez” diyen Erdoğan, “Depreme karşı hazırlık yapmak bizim için tercihten öte zorunluluktur. Çünkü coğrafi olarak biz depremle burun buruna yaşayan bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı. 

‘En büyük iyilik’ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “’Deprem değil, çürük, sağlıksız, dayanıksız bina öldürür’ ilkesini tamamen özümsemeden hiçbir yere varamayız. Türkiye’nin birincil meselesi yapı stokunun süratle yenilenmesidir. Bu sebeple başta İstanbul olmak üzere 81 vilayetimize yapacağımız en büyük iyiliğin kentsel dönüşüm hamleleri olduğuna inanıyoruz. Aynı şekilde bu çabaları dinamitleyenler de ülkeye ve millete ihanet ediyorlardır. Türkiye genelinde 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan 36 milyon bağımsız bölüm bulunuyor. Bunların 6 milyonu şu anda risk altında. 2 milyonunun ise acilen dönüşmesi lazım.” 

Haberin Devamı

TOKİ tarafından bugüne kadar 1 milyon 300 binden fazla konut üretildiğini belirten Erdoğan “Bilhassa 6 Şubat depremlerinde TOKİ’nin depreme karşı mücadelede ne kadar hayati bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Yıllardır CHP zihniyetinin acımasızca eleştirdiği TOKİ deprem imtihanını alnının akıyla vermiştir. TOKİ’nin lokomotifliğinde Türkiye’nin konut stokunu yenilemeye devam edeceğiz” dedi. 

3 bin 37 konut için temel atma töreni

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlandığı bir törenle Bağcılar’da Asburçaklar Sitesi’nin temeli atıldı. “Hayırlı olmasını” dileyen Erdoğan, Bağcılar’da 3 bin 37 konutun temel atma törenini yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

İstanbul’da 600 bin acil dönüşüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da 6 milyon konut ve 1.5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7.5 milyon bağımsız bölüm yer alıyor. Bunların 600 bini süratle dönüştürülmek zorunda. 2012 yılından itibaren 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdik. 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşümü ise devam etmektedir. İstanbul genelinde, yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları için 128 milyar lira tutarında kaynak kullandık. Hedefimiz 5 yıl içerisinde İstanbul’da 600 bini acilen olmak üzere toplam 1.5 milyon riskli bağımsız bölümü dönüştürmektir” dedi.

‘İstanbul’da fetret devrini kapatacağız’

Konuşmasında yerel seçim mesajı da veren Erdoğan “İnşallah 31 Mart’ta İstanbul’un fetret devrini kapatacak, irtifa kaybına son verecek, hak ettiği hizmetlerle yeniden buluşmasını sağlayacağız. İstanbul’a kendini vakfedecek, İstanbul’dan başka hiçbir şeyi gözü görmeyecek, Fatih’in yadigarı olan aziz İstanbul’la şehreminliği yapmayı en büyük şeref payesi bilecek adayımızı yakında açıklayacağız” ifadelerini kullandı.