Gündem 2018 Deprem Yönetmeliği yeniden değişiyor

2018 Deprem Yönetmeliği yeniden değişiyor

11.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 10 ilini etkileyen Adıyaman, Pazarcık merkezli depremin arama kurtarma çalışmaları devam ederken son olarak 2018 yılında değiştirilen Deprem Yönetmeliği’nin revize edilmesiyle ilgili AFAD’da teknik bir çalışma yapıldığı ortaya çıktı.

2018 Deprem Yönetmeliği yeniden değişiyor

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - 1999 depreminden sonra yetersiz kaldığı anlaşılan Deprem Yönetmeliği’nde 2007 ve 2018 yılında iki kez değişikliğe gidilmişti. AFAD’ın 2018’de hazırladığı Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile “yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ile güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemek” amaçlanmış; deprem etkisi altında binaların tasarımı için esaslar belirlenmişti. Yönetmelikle deprem tehlike haritaları, deprem yer hareketi düzeyleri, bina kullanım sınıfları, bina yükseklikleri, performans düzeyleri, uygulanacak tasarım yaklaşımları, deprem etkisi altında düzensiz binalar, bina taşıyıcı sistemlerinin düzenlenmesi, mevcut bina sistemlerinin değerlendirilmesi ve güçlendirme tasarımı ile temel zemini ve temellerin tasarımı için özel kurallar sıralanmıştı.

Haberin Devamı

‘Köklü değişiklik şart’

Yönetmelik, 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe girdi ancak uygulamada görülen bazı aksaklıklar yönetmeliğin revize edilmesi ihtiyacını doğurdu. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gülsun Parlar, 2018’de değiştirilen deprem yönetmeliği uygulanmaya başlandıktan sonra ortaya çıkan aksaklıkların çözümü, uygulamadaki sıkıntıların giderilmesi ve teknik birtakım düzeltmeler yapılması amacıyla AFAD’da bir Yönetmelik Revizyon Kurulu oluşturulduğuna işaret ederek “Bu kurulda çeşitli üniversitelerden hocalarımız var. 2019’un sonlarına doğru çalışmaya başlayan bu kurul, 2020 başında araya pandeminin girmesiyle çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütemedi. Ancak yaklaşık 1,5 senedir yeniden çalışmaya başlandı” dedi. Gerçekleştirilecek revizyonla bir paradigma değişikliği beklemediklerini söyleyen Parlar “Son yaşadığımız deprem felaketlerinden sonra farklı bir revizyon düşüncesi oluşur mu, köklü bir değişikliğe gidilir mi, böyle köklü değişikliklere ihtiyaç var mı yok mu bunun değerlendirmesi yapılacak” ifadelerini kullandı.