Gündem ‘30 bin konuta hemen başlıyoruz’

‘30 bin konuta hemen başlıyoruz’

15.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremin yıktığı her evi ve her iş yerini yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşaatına hemen başlıyoruz” dedi.

‘30 bin konuta hemen başlıyoruz’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Kabine toplantısı deprem gündemiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında ve deprem bölgesindeki 10 bakanın video konferans yöntemi kullanarak katılımıyla AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yapıldı. 4 saat 40 dakika süren toplantının sonunda Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YIKIM ETKİSİ 500 KİLOMETRE: Cumhuriyet tarihinin 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük iki afetini aynı gün ardı ardına yaşadık. Artçı sarsıntıların sayısı 3 bin 170’i bulan bu depremler, yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 10 ilimizde ağır yıkımlara yol açtı. Depremin kırılan fay uzunluğuna bağlı olarak yıkım etkisi takriben 500 kilometrelik, hissedilen etkisi ise 1000 kilometreden fazla bir alana yayıldı.

35 BİN 418 VEFAT: Depremde hayatını kaybeden 35 bin 418 vatandaşımın her birine ayrı ayrı Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. 105 bin 505 yaralımıza Rabbimden acil şifalar niyaz ediyorum. Yaralılarımızdan 13 bin 208’i halen hastanelerimizde tedavi altındadır.

HASAR TESPİT 1 HAFTADA BİTECEK: Şu ana kadar deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi. İlk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. 1 hafta içinde bitirilecek hasar tespit çalışmaları tamamlandığında kesin sayılar ortaya çıkacaktır.

Haberin Devamı

250 BİN KAMU GÖREVLİSİ BÖLGEDE: Türkiye’nin diğer 71 vilayetinden gelenlerle birlikte yaklaşık 250 bin kamu görevlimiz deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıyor. Kamu personelinin yanı sıra STK’lar ve uluslararası yardım ekipleriyle beraber doğrudan arama kurtarma çalışmalarına iştirak eden profesyonel kadro sayısı 35 bini aştı. Sahada görevlendirilen iş makinesi sayısı 12 bin 235’e, uçak sayısı 76’ya, helikopter sayısı 121’e, gemi sayısı 26’ya, İHA sayısı 45’e ulaştı.

YÜZDE 98’İ ESKİ BİNA: Depremin yıktığı veya oturulamaz hale getirdiği her evi her işyerini yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceğiz. Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98’inin 1999 yılı öncesi inşa edilenler olması bize, bina standardı ve denetim konusunda kat ettiğimiz ilerlemeyi göstermekle birlikte işi daha sıkı tutmamız gerektiğini de hatırlatıyor. Bu çerçevede bilimsel verilerin ışığında, bölgede yeni inşa edilecek konutlar ve şehirler ile ilgili hazırlıklara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile TOKİ’miz tarafından başlanmıştır. Kaybedecek tek bir dakikamız bile olmadığının bilinciyle, hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mevcut duruma göre mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz.

Haberin Devamı

100 BİN LİRA NAKDİ YARDIM:  Ailelerini deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçlarıyla götüren vatandaşlarımızın yakıt masraflarını karşılıyoruz. Ayrıca depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde ilave destekler de yapacağız.

OKULA DEVAM ŞARTI ARANMAYACAK: MEB’e bağlı deprem bölgesindeki tüm okullarda da ikinci dönemde devam şartı aranmayacaktır. Diğer 71 ilimizdeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitim öğretim 20 Şubat’ta başlayacaktır. Deprem bölgesindeki 20 bin 868 okul binasından sadece 95’inin yıkık ve ağır hasarlı olması, 1 Mart itibariyle isteyen öğrencilerimiz için bu 10 ilimizde, ki buna Elazığ’ı da ilave edeceğim, 11 ilimizde şartları uygun okullarımızda eğitim öğretime başlama imkanı veriliyor. Ve bu arada ÇKS başvurularının 1 Mayıs’a kadar uzatıldığı bölgedeki 8.2 milyon çiftçimizin 8.3 milyar lira tutarındaki destekleme ödemesini öne alarak hızla yapıyoruz. 

Haberin Devamı

‘Türkiye tek yürek’ kampanyası

KABİNEDEN DESTEK: Yurt içinde ve yurt dışında AFAD’a yapılan şimdilik tutarı 8,3 milyar lirayı bulan yardımların tamamını da deprem bölgesi için kullanıyoruz. Yarın akşam (bugün) saat 20.00’de Türkiye, KKTC ve Azerbaycan’daki tüm televizyon kanalları ve radyoların katılımıyla ‘Türkiye tek yürek’ sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek. Kabine üyeleri ve Kabine toplantısına iştirak eden kamu görevlileri olarak şahsımızın ve arkadaşlarımızın maaşlarından yaptıkları taahhütler ve iş insanı bakanlarımızın katkılarıyla depremzedeler için AFAD’a toplamda 136 milyon 589 bin lira bağışta bulunma kararı aldık.

1.6 milyon depremzede yerleşti

Haberin Devamı

KATAR’DAN 10 BİN KONTEYNER: Halihazırda yaklaşık 890 bini kamu yurtları ve tesislerinde, 50 bin otellerde olmak üzere toplamda 1.6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacını karşılamış durumdayız. Tahliyeler ve kendi imkanlarıyla yaklaşık 2 milyon 200 bin vatandaşımızın da bölge dışına çıktığını biliyoruz. Kurulan çadır sayısında 175 bini, konteyner sayısında 5 bin 400’ü, bölgeye gönderilen battaniye sayısında 2 milyon 652 bini geçtik. Katar’dan yola çıkmaya başlayan 10 bin konteynerı ülke içinden ve dışından yapacağımız takviyelerle ihtiyaç sahiplerinin hizmetine vereceğiz.

Gün birlik olma zamanıdır

Ne yazık ki Türkiye’de siyaset belli bir bölümüyle, ana muhalefet, ciddi manada çirkinleşti. Bakıyorsunuz Borsa İstanbul’da atılan adımlarla alakalı SPK önünde gösteri yapıyor. Bu milletin paralarının SPK’da ya da farklı yerlerde yok edildiğinden bahsediyor. Gün bir olma zamanıdır, beraber olma zamanıdır. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar bunu bilesin. Bozguncuların fitnelerine, yalanlarına, hezeyanlarına kesinlikle itibar etmeden var gücümüzle çalışıyoruz.

 

Erdoğan’dan Baykal ailesine taziye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Eşi Emine Erdoğan ile Baykal’ın Beysukent’teki evine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Baykal’ın eşi Olcay Baykal, kızı Aslı Baykal ve oğlu Ataç Baykal’a başsağlığı dileklerini iletti. Erdoğan, dün ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’yi kabul etti.