Gündem 318 binada ölüm korkusuyla yaşam

318 binada ölüm korkusuyla yaşam

17.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Olası bir depremde her an yıkılabilecek nitelikteki 318 binada hâlâ yaşam sürüyor. O evlerde oturanlar, maddi imkânsızlık ve kiralardaki artış nedeniyle korka korka barınmaya devam ettiklerini söylüyor.

318 binada ölüm korkusuyla yaşam

Gülden Çoktan -  Bugün, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. 7.4 büyüklüğünde gerçekleşen depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken 23 bin 781 yaralanmış, 505 kişi ise sakat kalmıştı. Türkiye’yi yasa boğan bu acı olayın yaraları zamanla sarılırken facianın izleri hala hafızalarda. İstanbul’da 7 büyüklüğünde olması beklenen büyük Marmara depreminde aynı acı tablonun yaşanmaması için uzmanlar, bir an önce riskli binaların dönüştürülmesi çağrısı yapıyor. 16 milyon nüfusa sahip megakentte, 500 bine yakın orta hasarlı, 90 bine yakın ağır ve çok ağır hasarlı olmak üzere toplam 600 bin bina bulunuyor. Bu binaların 318’inin ise acil dönüştürülmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Milliyet, o 318 binadaki son durumu araştırdı. Avcılar Gümüşpala Mahallesi Rafetbaba Sokak’taki üç katlı binanın depreme dayanıksız olduğu tespit edilerek yıkım kararı alındı. İçerisinde beş kiracısı olan binada iki kiracı taşındı. Kalan üç kiracı ise hala apartmanda yaşıyor.

Apartman sakinleri, taşınmak istediklerini fakat kira ücretlerinin pahalı olmasından dolayı ev bulamadıklarını ifade etti. Zeytinburnu Telsiz Mahallesi 85/7 Sokak’ta 4 katlı bir bina da yıkım kararı çıkan yapılardan. Apartmanın boş olduğu gözlemlenirken bodrum katındaki tekstil atölyesinde hala işçiler çalışıyor. 

‘Biliyoruz ama’

Rafetbaba Sokak’taki 3 katlı binadan alınan karot örneği sonucu binanın depreme dayanıklı olmadığı tespit edildi. Yıkım kararı çıkan binada kiracılar hala oturmaya devam ediyor. Apartmanda beş kiracı bulunuyor. Yıkım kararının ardından ikisi taşınırken üçü ise hala oturmaya devam ediyor. Neden taşınmadıklarını sorduğumuzda ise altı yıldır apartmanda oturan bir sakin şunları söyledi: “İki çocuğumla birlikte burada kalıyorum. Yıkım kararı çıktı. Taşınmamız gerektiğini biliyoruz. Ama kiralar çok pahalı. Bütçemize göre ev bulamıyoruz. Yoksa biz de taşınmak istiyoruz. İki çocuğum var. Onlara bir anne olarak zarar gelsin istemem. Ev bulup taşınmak için dua ediyorum. Kim yıkılma tehlikesi olan bir evde oturmak ister. İnşallah bir an önce taşınırız.”

Haberin Devamı

Zam istedi

Binanın altında yorgancılık yapan Muhammet Aslan, 12 yıldır apartmanda oturduğunu belirterek, “Binadaki dairelerin hepsi tek bir kişiye ait. Bu yıl zam konusunda anlaşamadık. Bizler de istenilen ücretlerin fazla olduğunu söyledik. Sonrasında ev sahibimiz Belediyeye başvurarak karot incelemesi alındı. Ve yıkım kararı çıktı. Taşınma için maddi yardım yapılacak ama bu fiyatlara nerede dükkan bulabiliriz” dedi.

Zeytinburnu Telsiz Mahallesi 85/7 Sokak’ta bulunan dört katlı bina da yıkım kararı çıkan binalardan biri. Bina sakinleri, yıkım kararı sonrası evlerini boşaltırken apartmanın bodrum katında tekstil atölyesinde işçiler çalışmaya devam ediyor. Bodrum katının üst katında ise dükkan işletiliyor.

Haberin Devamı

318 binada ölüm korkusuyla yaşam

Demirli önlem

Avcılar Cihangir Mahallesi Kaplıca Sokak’ta bulunan bir yapı ise her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Yıkılma tehlikesi bulunan bu binanın altındaki kaldırım, demir çubuklarla kapatılmış durumda. Avcılar’da çok riskli binaların bulunduğunu belirten bir mahalle sakini, vatandaşların bile bile bu apartmanlarda oturmaya devam ettiğini belirterek geçmişten ders alınması gerektiğini söyledi.