Gündem 32 yıllık yasak kalktı

32 yıllık yasak kalktı

14.04.2010 - 02:08 | Son Güncellenme:

Vali Güler, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için sendikalarla mutabakata varıldığını ve birlikte çalışacaklarını açıkladı

32 yıllık yasak kalktı

İstanbul Valisi Muammer Güler, sendikalarla mutabakata varıldığını belirterek, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin verildiğini açıkladı.
İstanbul Valiliği’nde dün işçi ve memur konfederasyonları genel başkanlarıyla bir araya gelen Vali Güler, 1.5 saat süren toplantının ardından şu açıklamayı yaptı:
“Varılan mutabakat çerçevesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçi ve memur sendikaları konfederasyonları öncülüğünde miting alanı olmamasına rağmen Taksim alanı, bayram kutlamasının yapılabilmesi için konfederasyonlara o gün tahsis edilecektir.
Hepinizin bildiği gibi kanuna göre, Taksim gösteri ve yürüyüş alanı değildir. Bu kanunun öngördüğü istisna çerçevesinde bir emek ve dayanışma günü, bayram kutlaması tarzında tahsis edilecektir.
Bayram kutlamasının coşku içerisinde yapılabilmesi için valiliğimiz, emniyet müdürlüğümüz ve sendikalarla koordineli bir şekilde çalışılacaktır.
1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü oluşu 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edildi. Daha sonra ulusal bayram ve genel tatiller hakkındaki kanunda yapılan bir düzenlemede de resmi tatil olarak oldu.”
Emekçilerin 1 Mayıs’ı huzur ve güven içerisinde geçirmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Güler, “Önceki yıllarda yaşanan olumsuzlukların, kötü görüntülerin yaşanmaması için her türlü gayret sarf edilecektir. Ortak tedbirlerle oradaki esasların dışına asla çıkılmayacaktır. Giriş noktalarından itibaren aramalar yapılacak, özel güvenlik önlemleri düzenlecektir. Her türlü tedbir önceden planlanacaktır. Gerekli önlemler sürdürülecektir” dedi.
Güler, “Ortak bir karar alarak sendikaların gösterdiği birliktelik benim için önemlidir. Önümüzdeki günlerde son hazırlıkları görüşmek için sendika başkanlarına iade-i ziyarette bulunacağım. İstanbullulara artık bu kâbusu yaşatmak istemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kimler katıldı?
Görüşmeye katılan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da alınan karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da toplantıya katıldı.
Taksim, 1 Mayıs 1977’de gerçekleşen kanlı olaylardan sonra eylemlere kapatıldı.
Bu saldırının hemen ertesinde gerçekleşen 1978 yılı kutlaması Taksim’deki son kutlama oldu.
Sendikacılar 1988 yılında yeniden 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istedi. Meydana çıkmak isteyenler karşısında polisi buldu. Sadece bir grup sendikacının Taksim’e çelenk bırakmasına izin veriliyordu.