Gündem 4 saatlik yol 11 saatte aşıldı

4 saatlik yol 11 saatte aşıldı

15.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

9 günlük Ramazan Bayramı tatilini şehir dışında geçirenlerin dönüş yolundaki trafik çilesi bu yıl da değişmedi. Kilit kavşakta 2 km’lik kuyruk oluştu. İzmir’den İstanbul’a gelen otobüs şoförü Serhun Bayar bu çileyi özetledi: ‘4 saatte geldiğimiz yolu, 11 saatte geldik’

4 saatlik yol 11 saatte aşıldı

DHA-İHA / Dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili bitti, tatilden dönenler bugün iş başı yaptı. Tatil sebebiyle 1 hafta önce memleketlerine ve tatil bölgelerine gitmek üzere yola çıkan tatilcilerin dönüş yolculuğu cuma günü başlamıştı. Ancak her bayram tatili olduğu gibi bu yıl da dönüşü son güne bırakanlar oldu, dün dönüşe geçenlerin trafik çilesi de değişmedi. Akdeniz ve Ege bölgelerinden İstanbul’a dönenlerin yarattığı yoğunluk nedeniyle araç sahipleri saatlerce trafikte kaldı. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nda trafik zaman zaman durma noktasına geldi, Bursa-İzmir-İstanbul Otoyolu trafik çilesi bitmek bilmedi. Saros Körfezi kıyısında ve Çanakkale tarafında dönüşe geçenler de İstanbul’a sınır Marmaraereğlisi’nde de uzun araç kuyrukları oluşturdu.

Haberin Devamı

2 km’lik trafik

Yoğunluğun yaşandığı diğer noktalar ise 43 ilin güzergahında bulunan ‘kilit kavşak’ Kırıkkale ile Denizli-Antalya karayolu oldu. Devam eden çalışma nedeniyle ulaşımın tek şeritten sağlandığı Antalya-Denizli karayolunda 2 kilometreyi bulan araç kuyruğu dron ile görüntülenirken, trafik şehirler arası otobüs seferlerinde de aksamalara neden oldu. 

‘Tıklım tıklım’

İzmir’den İstanbul’a gelen bir firmanın otobüs şoförü Serhun Bayar, yollardaki dönüş çilesini şu sözlerle özetledi: “Yollar çok yoğun. İzmir’den buraya 4-5 saatte gelmemiz gelirken 11 saatte zor gelebildik. Otobanlar dolu tıklım tıklım. Biz dün saat 16.00’da İzmir’den çıktık İstanbul’a gece 04.00’te anca varabildik.” 

Bodrum’dan son 12 saat içinde yaklaşık 10 bin aracın çıkış yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

4 saatlik yol 11 saatte aşıldı

2.7 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatillerinde şehirlerarası otobüs seyahatlerinde büyük bir yoğunluklar yaşandığını ifade ederek, sahada 7 gün 24 saat denetimler yaptıklarını söyledi. Uraloğlu, 5 Nisan’dan bugüne kadar 80 bin 195 otobüs seferi yapıldığını, bu seferlerde 2 milyon 759 bin 818 yolcunun taşındığını bildirdi. Uraloğlu, kolluk güçleriyle birlikte yaptıkları denetimlere ilişkin de şu bilgileri paylaştı:

“Şehirlerarası otobüs seyahatlerine yönelik U-ETDS üzerinden elektronik şekilde yapılan denetimlere ilave olarak, yolcu terminallerinde, yol kenarlarında ve kara yolları denetim istasyonlarında öncelikli olarak fahiş fiyatlarla bilet satışının engellenmesi ile korsan taşımacılığın önüne geçilmesi amacıyla 4810 otobüs denetlenmiştir. Karayolu Taşıma Kanunu’na aykırı bir şekilde ücret tarifesi uygulayan ve fahiş fiyattan bilet satışı gerçekleştiren otobüs işletmecilerine 5 milyon 321 bin 223 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, korsan taşımacılık yapan ve izinli olmayan noktalarda yolcu alan-indiren veya tespit ettiğimiz diğer usulsüzlükler nedeniyle otobüs işletmecilerine 1 milyon 269 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.”

Havalimanları ve otogarlar da yoğun

Haberin Devamı

Bayram tatilinde memleketlerine ve tatil bölgelerine giden İstanbulluların kente dönüşleri devam ediyor. Tatilini İstanbul’da geçirenlerin yaşadıkları şehirlere dönüşleri de sürüyor. Tatil dönüşünü otobüsle yapmayı tercih edenler otogarlarda yoğunluk oluşturdu. Otogarın özellikle giriş ve çıkış noktalarında araç yoğunluğu sebebiyle trafik oluştu. Yolculuk için havayolunu seçen vatandaşlar ve turistler ise İstanbul Havalimanı’nda yoğunluğa neden oldu.

Osmangazi Köprüsü’nde geçiş rekoru

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’nden 13 Nisan’da  117 bin 537 araç geçtiğini belirterek, “Bu garanti edilen geçiş sayısının 2.94 katı. Osmangazi’den bayramın 2. günü 109 bin 688, 3. günü 111 bin 699 araç geçti. 4 Nisan’dan bugüne kadar köprüyü 835 bin 128 araç kullandı. Garanti karşılama oranı ise yüzde 209’lara çıktı” dedi.

8 günde, 66 can kaybı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinin son günü olması nedeniyle kara yollarında trafik yoğunluğu yaşandığını belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yerlikaya, bayram tatilinin ilk 8 gününde toplam 4998 trafik kazası meydana geldiğini, 66 kişinin hayatını kaybettiğini 8352 kişinin de yaralandığını duyurdu. Yerlikaya, “Bayram tatilinin 8 günü, 13 Nisan 2024 Cumartesi gününde; 628 trafik kazası meydana geldi. 382 bin 467 araç denetlendi. 25 bin 215 araca hız ve radar işlemi, 34 bin 407 araca ise diğer işlemler yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

Baba-kız can verdi

■ Kuzey Marmara Otoyolu Kocaeli geçişinde  Hatay’dan dönen ailenin bulunduğu otomobile dün kamyonet çarptı. Kamyonet bariyerlere çarpıp devrildi, otomobil ise 100 metre sürüklendi. Kazada otomobil sürücüsü A.S. ile kızı S.S. (17) kızı hayatını kaybetti, 2 araçtaki 4 kişi de yaralandı.

■ Aydın’ın Didim ilçesinde yolcu otobüsü ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada Erdinç ve Serap Atılgan ile Ayşe ve Yasin Sazboğa hayatlarını kaybetti.

Yine motosiklet kazası

■ Balıkesir Bandırma’dan Erdek’e giden Emirhan Keskin’in (21) kullandığı motosiklet önceki gün şarampole düştü. Kazada Keskin hayatını kaybetti, arkasında oturan kız arkadaşı hafif yaralandı.

Haberin Devamı

■ Malatya'da 2 otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada 1'i sürücü olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.