Gündem 6 belediyeye soruşturma

6 belediyeye soruşturma

20.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet pasaportu vererek yurt dışına çıkışını sağlayan Yeşilyurt Belediyesi’nin ardından Gömeç, Gölbaşı, Yeşilova, Yerköy, Suruç ve Korgan belediyeleri hakkında da soruşturma başlatıldı...

6 belediyeye soruşturma

ANKARA Milliyet - AK Partili Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin “çevreye duyarlı bireyler eğitimi” için Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan soruşturma, başka belediyelere de sıçradı. İçişleri Bakanlığı’dan yapılan yazılı açıklamada, belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere “hizmet damgalı pasaport” sağlanarak bu kişilerin yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik, 12 Mart’ta başlatılan soruşturmanın genişletildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Uygulama durduruldu

Bu kapsamda CHP’li Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı ve Burdur Yeşilova; İYİ Partili Yozgat Yerköy, 2019’da kayyum atanan HDP’li Şanlıurfa Suruç ve AK Partili Ordu Korgan belediyelerinin “dans (folklor) gösterisi”, “kültür turu”, “gençlik programları” adı altında sivil toplum kuruluşları ile iş birliği protokolü düzenleyerek, bazı vatandaşları yurt dışına gönderdiği tespit edildi. Söz konusu olaylarla ilgili Bakanlık Mülkiye Müfettişi görevlendirildi ve soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı’nca, belediyelere imkan sağlayan mevzuatın suistimalinin önlenmesi amacıyla tedbirleri artırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurt dışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştu.

Haberin Devamı

4 kişiye uzaklaştırma

Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile bir dernek arasında düzenlenen protokolle “çevre duyarlılığını geliştirme” konulu proje kapsamında, “hizmet damgalı” pasaport alarak yurt dışına giden bazı kişilerin yurda dönmediğine dair iddialar üzerine 12 Mart’ta soruşturma başlatılmış ve olayda sorumlulukları bulunduğu değerlendirilen ilgili Vali Yardımcısı ve Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ile iki kamu görevlisi olmak üzere dört personel görevden uzaklaştırılmıştı.