Gündem 6 yıl önce tüm uyarılar sıralanmış

6 yıl önce tüm uyarılar sıralanmış

09.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’ndaki isimlerden İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ahsen Yüksek’in 6 yıl önce hazırladığı raporda, insan kaynaklı baskılardan dolayı denizdeki oksijenin ciddi oranda azaldığına dikkat çekilmiş.

6 yıl önce tüm uyarılar sıralanmış

MERT İNAN İstanbul  Doç. Dr. Yüksek, “Marmara Denizi’nde Biyolojik Çeşitliliği Etkileyen Unsurlar” başlıklı raporda Marmara Denizi’nin farklı insan baskıları altında ekosistem bozulmasına maruz kaldığına değinerek, “Hidrografik koşullara bağlı Marmara Denizi alt suyundaki hipoksik koşullarının insan kaynaklı baskılardan dolayı özellikle Körfez içlerinde yüzde 15 satürasyonun altına düşmesi de, Marmara Denizi eko sistemini etkileyen diğer bir baskıdır” uyarısında bulunmuş. Yüksek, nehirlerin taşıdıkları yüklerin sadece tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerinden kaynaklanmadığını aktarırken, “Aynı zamanda evlerde, endüstrilerde ve diğer noktasal kaynaklarda üretilen yaklaşık 1.5 milyar metreküp/yıl miktarında atık suyun deşarjları akarsulara yapılmakta, bu atıklar Marmara Denizi’ne ulaşmaktadır” ifadelerine yer vermiş.

Haberin Devamı

‘Katı atık tesisleri geliştirilmeli’

Öneriler kısmında fazla organik yükün azaltılması için öneriler şöyle sıralanıyor: “İnorganik madde girişinin azaltılması (Dere, drenaj ve deşarj), yabancı türler ile mücadelenin artırılması, plankton üstünden beslenen hamsi, çaça, istavrit, sardalya gibi türlerin Marmara Denizi’nde avcılığına belirli zaman aralıklarında sınırlandırılma getirilmesi, Boğaz ve Boğazlara yakın alanlarda her türlü avcılığa yasak alanların ilan edilmesi, liman faaliyetlerinin azaltılması, katı atık tesislerinin geliştirilmesi, akıntı sistemini etkileyen, doğal habitatların bozulmasına neden olan kıyı doldurma faaliyetlerinin kesinlikle durdurulması...”