Gündem 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün! İşte bölgede son durum...

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün! İşte bölgede son durum...

16.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 11. güne girildi. Sahada çalışmalar devam ediyor.

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildi.

Haberin Devamı

Depremin 11. gününde yaşananları dakika dakika aktarıyoruz...

01.25: Kahramanmaraş'ta 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

00.36: Adıyaman’da çökerek onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan İsias Otel’in gözaltına alınan sahibi Ahmet Bozkurt ve oğlu Efe Bozkurt, sağlık kontrolü için hastaneye getirildi.

00.00: Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında 15 kişi tutuklandı.

23.31: İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Suriye'de de yıkıma neden olan deprem dolayısıyla Türkiye ve Suriye'ye 25 milyon sterlinlik yardım yapılacağı aktarıldı.

22.47: Milli Savunma Bakanlığı, afet bölgelerindeki aktif çalışmalarıyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Gelibolu'dan gelen 2'nci Kolordu İstihkam Alayı Arama Kurtarma Bölüğü, Hatay Gazi Mahallesi'nde enkazda arama faaliyetine aydınlatmalı olarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

21.50: Deprem bölgelerinde enkaz altından yaralı olarak kurtarılan 46 kişi, Kayseri’den kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait ambulans uçakla İstanbul’a getirildi. Getirilen 2 depremzedenin İslahiye’deki enkazdan 14’üncü ve 16’ncı saatlerde çıkarılan 2 kardeş olduğu öğrenildi.

21.36: Milli Savunma Bakanlığı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda deprem bölgelerindeki asayişle ilgili, "Tunceli’de konuşlu 4’üncü Komando Tugay Komutanlığı, Hatay’da asayiş için devriye görevine aralıksız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

21.30: Malatya’da depremde hasar gören ve yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 19 zanlıdan 4’ü tutuklandı.

21.14: Adıyaman'da, 212 saat sonra enkazdan yaralı çıkarılan 77 yaşındaki Fatma Güngör, ambulans helikopterle Mersin Şehir Hastanesine getirildi.

20.25: Hatay'da depremin 232. saatinde bir enkazdan duyulan ses, tüm ekipleri seferber etti. Enkazda canlı birinin olduğunu belirleyen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün İşte bölgede son durum...

20.17: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Meksika’da toplanan 100 ton insani yardım malzemesini taşıyan uçak Türkiye'ye gitmek üzere Meksika’dan havalandı.

Haberin Devamı

20.12: Kayseri'den hareket eden askeri ambulans uçağı 4 depremzede ve 3 refakatçı ile Atatürk havalimanına iniş yaptı. İnişin ardından tedavileri için yaralı depremzedeler hastanelere sevk edildi.

20.07: Milli Eğitim Bakanlığınca, Olağanüstü Hal (OHAL) çerçevesinde deprem bölgesine yapılacak geçici görevlendirme başvuruları yarın başlıyor.

20.03: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki arama kurtarma faaliyetlerine destek veren madencilerle bir araya geldi.

20.00: Kahramanmaraş'ta yaptığı binanın yıkılması sonucu Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Ahmet Say hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ekiplerin takibi sonrası Say, Bodrum'da arkadaşının evinde yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bodrum Devlet Hastanesi'ne sağlık kontrolüne götürülen Say, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Ahmet Say'ın soruşturma kapsamında Kahramanmaraş'a götürüleceği bildirildi.

Haberin Devamı

19.10: AK Parti Sözcüsü Çelik, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Elazığ depremden etkilenmesi bakımından 11. il olarak, afet bölgesi olarak değerlendirilecektir." dedi.

18.50: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "10 ilimizde inşaat sürecini başlattık. İlk etapta 30 bin konutu şu an projelendirdik. Etap etap hasar tespitlerin tamamlanmasına müteakip de vatandaşlarımıza konutlarını teslim ediyor olacağız. 105 metrekare 3+1 daireler yapacağız" dedi.

18.42: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Deprem bölgesine diğer illerden 18 bin 890 sağlık personeli görevlendirildi" dedi.

18.39: Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yaşlı ve engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaları açıkladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Deprem nedeniyle 533 yaşlı ve bin 88 engelli vatandaşın nakil yapıldığını 186 yaşlı ve 273 engelli vatandaşın ise koruma altına alındığını açıkladı.

17.37: Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, 200'e yaklaşan ekiple kent genelinde hasar tespit çalışmasının sürdürüldüğünü belirterek, “Şanlıurfa'da 373 bin binamız var. Hedefimiz bir hafta içerisinde hasar tespit çalışmasını tamamen bitirmektir"dedi.

Haberin Devamı

17.15: Bölgeden tahliye edilen 3 binden fazla depremzede Muğla'nın Bodrum ilçesine getirilirken, şu ana kadar 75 depremzede öğrenci ilçedeki okullara kayıt yaptırdı.

17.10: Şanlıurfa'daki deprem soruşturması kapsamında yeni gelişme yaşandı. Depremde 32 kişinin hayatını kaybettiği binanın müteahhidinin de aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

16.55: Depremden etkilenen 10 ilde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından hazırlanan OHAL kararnameleri, Meclis Başkanlığı'na sunulmaya başladı.

16.45: 229. saatte Antakya'da yeni mucizeler bekleniyor.Enkaz altından alınan iki farklı ses üzerine ekipler bölgede çalışmalarını hızlandırdı. Buse Deviren CNN Türk muhabiri bölgeden şu bilgileri aktardı;

'Ekiplerle konuşabilmesi dahi bir mucize. Ama direndiler, dayandılar. Hem maden işçileri hem de Jandarma Arama Kurtarma görevlileri hazırda bekliyor. Kepçenin her durduğu an boşlukta bir can, bir nefes var mı kontrol ediyorlar. 2 ses olduğu söylendi. Şu an kepçe çalışıyor. Kontrollü bir şekilde çalışarak zarar vermemek amaçlanıyor. Bulunduğumuz Uğur Apartmanı'ndan 3 can çıktı. Yanındaki apartmandan da 2 kişiden ses olduğu söylendi. 2 farklı noktadan 2 farklı ses alındığı söyleniyor.'

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün İşte bölgede son durum...

228. SAATTE BİR KADIN İKİ ÇOCUK KURTARILDI

16.00: Antakya'da Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin 228. saatinde sağ olarak kurtarıldı. Anne ve çocuklarının sağlık durumlarının iyi oldukları bildirildi. (Görüntüleri izlemek için tıklayınız)

15.43: Tarım ve Orman Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde, ahırı zarar gören afetzedelere hayvan çadırı ve yem desteği sağlıyor. Ayrıca sahipsiz hayvanlara mama dağıtılıyor.

15.22: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde Kandilli Rasathanesi verilerine göre yerin 5.00 km derinlikte 4.0 büyüklüğünde arçtı bir deprem meydana geldi.

15.00: BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, seçimlerin erteleneceği iddialarına ilişkin, "Demokrasinin gereği neyse o yapılacaktır. Anayasa, hukuk, demokrasi neyi gerektiriyorsa elbette ki seçimler yapılacaktır ama şartlar değerlendirildikten sonra oturup karar verilir. Şu anda seçim düşünecek durumda değiliz" dedi.

ANADOLU'DA SON 2 BİN YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ

14.40: AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar son bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Tatar'ın açıklamaları şöyle;

Bu deprem Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem. Bu 2 depremin toplam etki süresi 2 dakikalık bir süreye yayılıyor. Derinliği ortalama 8.5 ile 10 kilometre. Yer kabuğunda sahadan gelen bilgilere göre 7 metreye kadar yer değiştirmeler var.

Şu ana kadar çok yoğun bir artçı sarsıntısı var. Şu ana kadar toplam artçı sayısı 3 bin 858. 4 ile 5 büyüklüğü arası artçı sarsıntı sayısı 394. 5 ile 6 arası ise 38. Depremler 110 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu. Bu 2 deprem sonucunda yer kabuğunda şu ana kadar elde edilen gözlemlere göre 400 kilometre yüzey kırığı oldu. (Haberin detayları için tıklayınız)

ESKİŞEHİR'DE HİSSEDİLEN DEPREM ANI

14.38: Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin yaklaşık 800 kilometre uzaklıktaki Eskişehir’de hissedildiği anlar güvenlik kameralarına yakalandı. (Görüntüler için tıklayınız)

14.25: Kahramanmaraş’ta Kalkan Apartmanı'nın enkazından 74 yaşındaki Cemile Kekeç, depremin 10. gününde 227. saatte sağ olarak çıkarıldı. Kekeç, uzun uğraşlar sonucunda enkazın altından çıkarılarak ambulansla hastaneye sevk edilirken, kurtarma ekipleri birbirlerine sarılarak bir can daha kurtarmanın sevincini yaşadı. (Haberin detayları için tıklayınız)

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün İşte bölgede son durum...

14.18: Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, boşaltılan 9 katlı binanın çökme tehlikesi nedeniyle caddenin bir bölümü, çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. (Haberin detayları için tıklayınız)

13.45: Filipinliler, depremzedelerin tedavisi için 82 kişiden oluşan ekiple Adıyaman'daki yeni otogara sahra hastanesi kurdu. Filipinli doktor Alfonso Danac, "Buraya Türklere yardım etmeye geldik. Basit ameliyatlar yapıp ve doğum yaptırabiliyoruz" dedi. (Haberin detayları için tıklayınız)

13.30: Sosyal medya hesapları üzerinden AFAD ve diğer yardım kurumlarının adını kullanarak depremzedeler için yardım toplama bahanesiyle dolandırıcılık yapan Yusuf Kalafat polis ekiplerince gözaltına alındı. (Haberin detayları için tıklayınız)

13.15: TBMM Başkanı Şentop, Diyarbakır'da arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının bitmek üzere olduğunu söyledi.

13.14: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 11.42 km derinlikte 4.0 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

13.02: Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 24 şüpheli tutuklandı. Deprem bölgelerindeki hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda da 124 şüphelinin tutuklandığı bildirildi.

12.35: Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi'nin mülk sahibi ile proje sorumluları mimar ve inşaat mühendisi İstanbul'da yakalandı. (Haberin detayları için tıklayınız)

12.24: Depremzedelerin bölgeden tahliyesi için uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) afetin yaşandığı günden bu zamana kadar bin 110 sefer ile 200 bin 357 kişinin tahliyesini gerçekleştirdi. Ayrıca bugün planlanan 93 sefer ile 16 bin 808 kişinin tahliyesi gerçekleştirilecek.

12.05: Bakan Çavuşoğlu, 'Ermenistan, ülkemize 28 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi. 8 şubattan bu yana Adıyaman'da bir küçük kızımızı ve gencimizi kurtardılar, canla başla çalıştılar. Ermenistan bu zor günümüzde insanımıza dostluk elini uzattı' dedi.

11.40: Afet bölgesinde hukuki süreçle ilgili Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklama yapıldı. Numune almak için 600 uzman bilirkişinin görevlendirildiği bildirildi.

11.35: 10 ilde taşımalı eğitime başlanacağını belirten Bakan Özer, '10 ilde kalan öğrencilerimizi ücretsiz olarak okula götüreceğiz.Sıcak yemeklerini vereceğiz ve tekrar taşımasını sağlayacağız. 20 Şubat'ta 71 ilde eğitim-öğretime başlayacağız. Hayatı normalleştirmemiz için öncelikle eğitimi normalleştirmemiz gerekiyor.' dedi.

11.30: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, depremden etkilenen bölgelerde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 387 bin 346 binada yer alan 1 milyon 856 bin 864 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. (Haberin detayları için tıklayınız)

11.20: Portekiz’den yardıma gelen ekip, Antakya’daki arama kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altından bir köpeği kurtardı. (Görüntüler için tıklayınız)

11.15: Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 39 şüpheli, adliyeye sevk edildi.

10.50: Adıyaman'da bulunan İsias Otel'in deprem nedeniyle yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında yeni gelişme yaşandı. Soruşturmada otel sorumlusu 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

GÖKSUN'DA 4.6 VE 4.7'LİK DEPREMLER

10.36: Kahramanmaraş'ta saat 09.25'teki 4.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından saat 10.36 sıralarında Göksun ilçesinde bir deprem daha oldu. AFAD depremin büyüklüğünü 4.7 olarak paylaşırken derinliğini de 15.8 km olarak açıkladı.

ANTAKYA'DA 2 EVDEN BİRİSİ HASARLI

10.35: Kahramanmaraş'ta konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antakya'da 2 evden birisinin hasarlı olduğunu söyledi. Bakan Soylu, enkazlardaki son duruma ilişkin bilgileri aktarırken, 'yağma' iddialarına da yanıt verdi. (Haberin detayları için tıklayınız)

10.25: Bakan Çavuşoğlu, '12 ülke arama kurtarma çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine döndüler. Bunların dönüşü ile ilgili bazı konularda olduğu gibi dezenformasyon yapılıyor. Bazıları için eşya alındı diye çirkin iftiralar atılıyor, bunlar da doğru değil. Bu ülkelere de ayıp ediyoruz, onlar iyi niyetleri ile gelmişler yardım ediyorlar.' dedi.

10.22: Emniyet'ten yapılan açıklamada, 'Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 613 hesap yöneticisi tespit edildi, 293'ü hakkında adli işlem başlatıldı. 78 şahıs gözaltına alındı, 20'si tutuklandı.' ifadeleri kullanıldı.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün İşte bölgede son durum...

10.20: Depremin 222. saatinde Kahramanmaraş'tan bir mucize haberi daha geldi. 42 yaşındaki Melike İmamoğlu isimli vatandaş enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Ekipler ve bölgede bulunanlar duygu dolu anlar yaşadı.

09.45: Jandarma Genel Komutanlığı Havacılık Başkanlığı, deprem bölgesinde 30 helikopter, 2 uçak ve 4 insansız hava aracı ile 9 günde 1200 saat uçuş yaparak, depremzedelere 336 ton 400 kilo yaşam malzemesi taşıdı. (Haberin detayları için tıklayınız)

09.25: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin derinliğini 12.3 km olarak paylaştı.

09.10: Deprem bölgelerinden 200 saat sonra kurtarılan afetzedeler, hava yoluyla dakikalar içerisinde Adana Şehir Hastanesi heliport pistine getirilerek hızla tedavilerine başlanıyor. 206'ıncı saatte enkazdan çıkarılan 77 yaşındaki Mahmut Çetin de Sağlık Bakanlığı helikopteri ile buraya getirilerek tedavisine başlandı. (Haberin detayları için tıklayınız)

08.45: Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin derinliğini 6.98 km olarak paylaştı.

06.02: Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından deprem bölgesinde çalışmalara katılmak için yardıma gelen yabancı arama kurtarma ekiplerinin ülkelerine dönüşleri devam ediyor. Adıyaman'dan hareket eden Casa tipi askeri kargo uçağı, deprem bölgesinde çalışmalara katılan 38 Litvanya arama kurtarma ekibini İstanbul'a getirdi. Litvanya arama kurtarma ekiplerinin apronda hazır bekleyen otobüslerle İstanbul Havalimanı'na, oradan da Litvanya'ya gideceği öğrenildi.

05.53: Afet bölgesindeki kamu çalışanlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgeye göre, idari izinli sayılan kamu çalışanları, görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak. Çalışanların mali, sosyal hak ve yardımlarıyla diğer özlük hakları saklı tutulacak.

03.55: Depremde yaralanan 30 kişi, Adana'dan hareket eden 222. Filo'ya ait C130 askeri kargo uçağı ile İstanbul'a getirildi. Apronda görevli astsubay uçaktan inen depremzede çocuğa montunu verdi.

02.03: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ukrayna, Romanya, Bosna Hersek, Pakistan ve Kanada’dan gönderilen 11 TIR insani yardım malzemesi, askeri kargo uçağıyla Kayseri Erkilet Askeri Havalimanı’na gönderildi. Yardım malzemelerinin buradan deprem bölgelerine gönderileceği öğrenildi.

00.20: Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Milletimizin her bir ferdi yardımda yarışır oldu. Ortak amaçtır tebessüm bırakmak yüzlerde, umudu yeniden yeşertmektir yüreklerde. En büyük onur ve görev ise; ulaştırmaktır emanetleri sahiplerine" ifadelerini kullandı.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11. gün İşte bölgede son durum...

23.45: 212. saatte Adıyaman'da bir mucize yaşandı. Merve Apartmanı'nda 77 yaşındaki Fatma Güngör sağ olarak çıkarıldı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 35 BİN 418’E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı. Ülkemiz topraklarında güneye doğru 3 metre kaymaya yol açan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418’e yükseldiğini belirten Erdoğan, ”Vatandaşımın her birine cenabı Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. 105 bin 505 yaralımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Deprem bölgesinde enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını açıklayan Erdoğan,”Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi.Dünya deprem tarihinde bile eşine az rastlanır depremlerin üst üste yaşanması hasarları arttırdı. Milletimizde tüm fertleriyle depremzedelerin imdadına yetişmek ve onlara yardım göndermek için harekete geçmiştir” diye konuştu.