Gündem 75 STK harekete geçti: Zehirsiz kent istiyoruz

75 STK harekete geçti: Zehirsiz kent istiyoruz

25.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde 75 sivil toplum kuruluşu, belediyelerden park-bahçe ve yeşil alanlardaki ot zehri kullanımını 4 yıl içinde tamamen sonlandırlması talebiyle, Zehirsiz Kentler Kampanyası başlattı.

75 STK harekete geçti: Zehirsiz kent istiyoruz

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Zehirsiz Sofralar Platformu'yla yürüttüğü kampanyada, belediyelerden en geç 2025 yılına kadar herbisitlerin (ot zehiri) tamamen sonlandırılmasına, 2030 yılına kadar diğer tüm pestisit ve biyosidal ürün kullanımının %50 azaltılmasına, 2040 yılına kadar da tamamen sonlandırılmasına dair taahhütte bulunmaları ve bu kapsamda katılımcı bir stratejik eylem planı oluşturmaları talep edilecek.

Haberin Devamı

Kampanyanın toplantısında konuşan Biyosidal İş ve Çevre Sağlığı Derneği’nden Doç. Dr. Tufan Nayır, “Yapılan yerli ve yabancı araştırmalar, pestisit maruziyetinin sadece tarım çalışanları ile sınırlı olmadığını, tarım çalışanı olmayan kişilerden alınan saç ve kan örneklerinde de pestisitlere rastlandığını ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu. Türkiye nüfusunun yüzde 93’ünün il ve ilçe merkezlerinde, yani kentlerde yaşdığına dikkat çeken Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar da, “Kent sağlığı temasında çalışan bir belediyeler birliği olarak biz de konuyu belediyelerimizin gündemine taşımayı planlıyoruz” dedi.