Gündem 76 numaranın tabelası 20 yıl sonra yerinde

76 numaranın tabelası 20 yıl sonra yerinde

13.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Akaretler Caddesi üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün 1912 yılında kiraladığı, annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Hanım, yardımcıları Ayşe Hanım ve manevi oğlu Abdürrahim Tunçak’ın 7 yıl oturduğu evin kapısında, "Atatürk, Birinci Cihan Savaşında düşmana karşı İstanbul’u koruyup kurtaran Çanakkale müdafii, Anafartalar kumandanı Miriliva Mustafa Kemal Paşa iken bu evde kiracı olarak kalmıştır" yazılı tabela kentsel dönüşüm sırasında indirilmişti.

76 numaranın tabelası 20 yıl sonra yerinde

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Yaklaşık 20 yıl sonra tabela yeniden asıldı. Atatürk, fırsat buldukça annesinin yaşadığı bu eve geliyordu. O yıllarda Akaretler Caddesi 76 numaralı olan ev, Mustafa Kemal’in İstanbul’da kiraladığı ilk konuttu. II. Abdülhamit Vakfiyesine bağlı bu eve annesi Zübeyde Hanım ile kardeşi Makbule Hanım Balkan Savaşları sırasında Selanik’in düşman işgaline uğramasından sonra İstanbul’a göç ettiklerinde yerleşmişti. Fikriye Hanım da Selanik’ten İstanbul’a göç edince Mustafa Kemal Paşa’yı ziyaret etmek için bu eve gelmişti. Açık sarı renkteki cumbalı ev 540 metrekare, 7 odası vardı ve bodrum katından arkaya açılan bir bahçesi vardı.

Haberin Devamı

'Gizli görüşmeler yapardı'

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında müze haline getirilen bu evin Kurtuluş Savaşı'nın hazırlık dönemi için çok önemli olduğunu belirten Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Şencan Gürtunca, “Atatürk dinlenmek ve gizli görüşmelerini yapmak için bu eve geliyordu. Samsun’a çıkmadan kısa süre önce Akaretler’deki eve dinlenmek için geldiğinde işgalci İtalyan askerileri evi bastı. Mustafa Kemal İtalyan subaya evini basmaya hakları olmadığını anlatarak rest çekti” dedi. İşgalci İtalyanların ardından İngiliz askerlerinin evi bastığını ve Mustafa Kemal’in evde olmamasını fırsat bilerek içeri girdiklerini söyleyen Gürtunca, şunları dedi:

"Atatürk bu eve o kadar bağlıydı ki cumhurbaşkanı olduktan sonra evi görmeye gelmişti. Üstelik İran Şahını evin önüne getirerek yaşadıklarını anlatmıştı. O zamanlar Akaretler 76 numara olarak bilinen ev 1941 yılında 78 numara oldu. Günümüzde ise 36 numaralı. Bu müze evin değerinin daha iyi anlaşılması ve yaşananların ders olması için günümüzde daha ayrıntılı anlatılması gerekli. Hatta, zaman zaman bu evle Atatürk’ün Şişli’deki evinin karıştırıldığını biliyoruz. Bu tip karışıklıkların önüne geçmek için yapılacak kapsamlı araştırmalar tarihe ışık tutacaktır.
Bu konudaki çalışmalara başladık.”