Gündem ABD 6. Filo’ya bağlı gemi İstanbul’a geldi

ABD 6. Filo’ya bağlı gemi İstanbul’a geldi

03.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akdeniz’de konuşlu ABD’nin 6. Filosunun komuta kontrol gemisi USS Mount Whitney İstanbul’a demirledi.

ABD 6. Filo’ya bağlı gemi İstanbul’a geldi

Gökhan Karakaş - Körfez Savaşı ya da Rusya’nın RFS Amiral Kuznetsov’u Doğu Akdeniz’e göndermesi gibi stratejik durumlarda bölgeye gelen USS Mount Whitney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD başkanı Biden ile G 20 zirvesindeki görüşmesinin ardından İtalya’dan yola çıkmıştı. ABD destroyeri için geniş güvenlik önlemleri alınırken uydu üzerinden takip edilmesini sağlayan AİS sisteminde halen İtalya’nın Gaeta Limanı’nda gözükmesi dikkat çekti. LCC 20 borda numaralı USS Mount Whitney’in yarına kadar İstanbul’da kalacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Amfibi ve istihbarat

ABD’nin Karadeniz ve Akdeniz için İtalya’nın Napoli kentinde konuşlandırdığı 6. Filosuna bağlı savaş gemileri belirli aralıklarla bölgeye geliyor. “Zararsız geçiş hakkını” kullanarak ve Montrö Sözleşmesi gereğince 21 günden fazla kalmadan Karadeniz’de bulunan komuta kontrol gemisi USS Mount Whitney (LCC-20) planlı bir ziyaret için İstanbul’da demirledi.

Asıl adı Avrupa Donanma Kuvvetleri olan 6. Filo’nun komuta gemisi USS Mount Whitney (LCC-20) 1970 yılından beri hizmette olan taarruz gücü yüksek bir destroyer olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda merkezi Lizbon’da olan NATO Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ve NATO Taarruz Gücü Komutanlığı’nın da hizmetinde olan USS Mount Whitney, adını California Sierra Nevada sıradağlarının en yüksek noktası olan Whitney Dağı’ndan alıyor. Gelişmiş radar ve sonar sistemlerinin yanı sıra deniz aşırı operasyonlarda görev alabilecek askeri birlikleri taşıyabilen USS Mount Whitney, farklı radyo sinyallerini ve dalga tiplerini kullanarak dünyanın en uzak yerlerine şifreli mesajlar gönderebilen iletişim sistemine sahip. 1994 yılında ABD’nin Haiti’ye askeri müdahalesinde, 2002 yılında Irak savaşında Basra Körfezi’nde görev yapan USS Mount Whitney, ABD donanmasında sürekli kadın mürettebat barındıran gemilerden biri.

Haberin Devamı

ABD 6. Filo’ya bağlı gemi İstanbul’a geldi

Tecrübeli kılavuz kaptan eşlik etti

189 metre boyundaki 18 bin 400 grostonluk ABD destroyeri için geniş güvenlik önlemleri alınırken, geminin uydu üzerinden takip edilmesini sağlayan AİS cihazına göre, gemi halen Napoli’nin kuzey batısındaki Gaeta Limanı’nda gözüküyor. Mount Whitney’in Sarayburnu Limanı’na tecrübeli kılavuz kaptan Ali Cömert denetiminde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kurtarma 9, Kurtarma 7 ve Mehmetçik römorkörleriyle yanaştırıldığı öğrenildi.